Această infecție virală foarte comună, cunoscută și ca herpes de la răceală, este o manifestare secundară a unei infecții inițiale cu virusul herpetic ce este contractată în tinerețe. Infecția trece adesea neobservată, căci virusul poate să
rămână latent în organism toată viața, dacă nu scade rezistența organismului.
Această reacție poate să fie declanșată de numeroși factori, cum ar fi alte infecții (de unde și asocierea cu răceala), cu menstruația sau cu o alimentație proastă.
Tratamentul vizează în primul rând îmbunătățirea stării de sănătate printr-o alimentație bună, un nivel ridicat de vitamina C (3–5 g pe zi) și prin susținerea proceselor de eliminare. Tratamentul trebuie sprijinit cu un amestec de plante, administrat o perioadă de timp:
lipicioasă
2 părți
echinacea
2 părți
ovăz
1 parte
rădăcină de cârmâz
1 parte
Se bea de două ori pe zi.
Extern, se dovedește utilă o loțiune cu echinacea, cu sau fără smirnă.
PECINGINEA
Pecinginea este cauzată de o infectare cu ciuperci a pielii, putând să apară în diverse zone de pe corp și să dea naștere unor simptome de micoză. Ea apare, de regulă, între degetele de la picioare, în zona inghinală sau sub formă de pete rotunde oriunde pe corp. Este agravată de transpirație și de o igienă proastă.
Soluția pentru a scăpa de ea este igiena strictă și aerisirea părților afectate.
Abordarea naturistă constă în remedii interne și externe. Intern, trebuie folosit un amestec care face să crească rezistența organismului și intensifică drenajul limfatic:
echinacea
2 părți
lipicioasă
1 parte
rădăcină de cârmâz
1 parte
indigo sălbatic
1 parte
dragavei
1 parte
Se bea acest ceai de trei ori pe zi.
Extern, pot fi aplicate ca loțiuni sau tincturi următoarele plante antifungice: echinacea, eucalipt, usturoi, gențiană, gălbenele, smirnă sau tuia; gălbenelele sunt, de departe, cele mai eficiente, mai ales în proporție de 50:50 cu smirna, sub formă de tinctură ce se aplică nediluată de trei ori pe zi.
PĂDUCHII ȘI RÂIA
Aceste infestări sunt prezentate în capitolul despre infecții și infestări.
CAUZELE EXTERNE
Natura ne-a oferit o floră bogată care să ne ajute să ne vindecăm leziunile de fiecare zi datorate faptului că trăim în această lume fizică. Este vorba de răni, vânătăi, arsuri etc. Voi menționa doar cele mai eficiente remedii, cele mai bune dintre toate fiind gălbenelele. Importanța acestei excepționale plante medicinale nu este deloc exagerată când vine vorba de tratarea problemelor cutanate precum rănile, vânătăile sau arsurile. Proprietățile fac din gălbenele o plantă
vindecătoare care reduce durerile și inflamația, o plantă de prim ajutor pentru orice problemă.
RĂNILE
Dintre multiplele plante cicatrizante, tătăneasa, florile de soc, gențiana, pătlagina și sunătoarea sunt cele mai importante, dar, pe lângă acestea, nu trebuie uitat că
primul pas în vindecarea unei răni stă în coagularea sângelui, putând fi utile astringentele. Dintre toate aceste plante, tătăneasa are o meritată reputație ca puternic remediu al rănilor, reputație datorată, în parte, conținutului de alantoină
din rădăcină și din frunze. Această substanță chimică stimulează diviziunea celulară și accelerează cicatrizarea și vindecarea totală. Ca și în cazul celorlalte plante menționate, poate fi folosită sub formă de cataplasmă, compresă sau alifie. Dacă există pericol de infecție, trebuie adăugat și o antimicrobiană ca echinacea.