lipicioasă
1 parte
echinacea
1 parte
Berberis aquifolium
1 parte
rădăcină de cârmâz
1 parte
Se bea acest ceai de trei ori pe zi.
Extern, poate fi de ajutor o loțiune din părți egale de răcovină, gălbenele și distilat de hamamelis sau o infuzie, precum și spălarea frecventă e feței cu săpun de mare puritate.
REACȚIILE INTERNE LA FACTORII EXTERNI Uneori, pielea va reacționa la factori externi, ca bacteriile care au determinat procese interne ce se reflectă la nivelul pielii, în loc să se manifeste pe dinăuntru.
De regulă, acestea sunt reacții la microorganisme și nu ar avea loc dacă
mecanismele de apărare a organismului ar funcționa normal și adecvat. Chiar dacă trebuie tratat simptomul cutanat, problema reală este la nivelul sistemului de apărare slăbit care trebuie tonificat și întărit pentru ca organismul să scape de infecție.
Pentru scăderea rezistenței corpului pot să existe multe motive, însă tratamentul include de fiecare dată antimicrobiene și alterative, vizând și o eliminare eficientă prin rinichi și intestine. Mai mult, recomandările generale pentru tratamentul infecțiilor sunt valabile și aici. Dacă au fost administrate antibiotice de curând, trebuie luat zilnic cel puțin 1 g vitamina C. De asemenea, nu uita că
este tratat omul, nu boala. Dacă e ceva în viață care te pune la pământ, vezi ce anume trebuie schimbat pentru a putea beneficia de o adevărată vindecare.
FURUNCULOZA
Bacteria staphylococcus pyogenes, ce face, de obicei, parte din ecologia de suprafață a pielii, devine o problemă doar atunci când organismul este slăbit, ceea ce poate duce la apariția de furuncule. Pentru a scăpa eficient de ele, trebuie folosite plante medicinale și intern, și extern. Trebuie ca vitalitatea și rezistența înnăscute ale organismului să ajungă la nivelul lor maxim, ajutând în același timp organismul să lupte cu bacteria, ceea ce se poate obține cel mai bine pe baza unei combinații de antimicrobiene și alterative și, poate, și bittere. Există
trei remedii considerate specifice pentru furunculoză: echinacea, dedițelul și indigoul sălbatic. Ele au cel mai bun efect folosite în combinație cu altele, care ajută sistemul limfatic. Un amestec tipic este următorul:
echinacea
2 părți
indigo sălbatic
2 părți
dedițel
1 parte
rădăcină de cârmâz
1 parte
Se bea acest ceai de trei ori pe zi.
Extern, se poate recurge la o alifie sau la o cataplasmă care să scoată puroiul din furuncul. Cataplasma poate fi făcută din foi de varză sau frunze de nalbă-mare, iar smirna și echinacea sunt bune pentru a ține infecția sub control. Cataplasma cu frunze de varză poate fi obținută prin ruperea câtorva foi din miezul unei verze albe, care sunt apoi spălate bine și lăsate la scurs. Se pot înlătura nervurile groase. Foile de varză se presează cu un făcăleț până se înmoaie, apoi se pun pe zona afectată, fixându-se cu un bandaj larg. Se lasă timp de o oră, apoi se înlocuiesc cu altele proaspete.
IMPETIGO
Impetigo este o infecție foarte contagioasă, întâlnită adesea la copii. Igiena strictă este vitală în tratamentul acestei afecțiuni, alături de o alimentație bogată
în fructe, legume verzi, plus doze suplimentare de vitamina C, în jur de 2 g pe zi, și usturoi crud ca parte a alimentației. Din punct de vedere naturist, trebuie ajutat sistemul de apărare a organismului prin folosirea de antimicrobiene, asociate cu alterative și tonice. Extern, pentru combaterea infecției și refacerea barierelor ecologice, trebuie utilizată o loțiune din una sau mai multe plante ca echinacea, gălbenele, smirnă sau indigo sălbatic. Loțiunea are cu adevărat efect în asociere cu tratamentul intern; trebuie utilizat amestecul recomandat pentru furunculoză.
NEGII
Tratamentul negilor este înconjurat de folclor și mit sau asociat cu metodele drastice de înlăturare ale medicinei convenționale. Negii sunt provocați de o infecție virală care poate să apară doar dacă „terenul“ este pregătit; de aceea,
tratamentul naturist vizează crearea unui mediu intern curat și sănătos.
Alimentația și stilul de viață trebuie să fie integrale și să susțină viața, după cum trebuie administrate intern plante medicinale ca lipicioasă, usturoi, rădăcină de cârmâz, piper de Schiuan sau pelin, care sunt purificatoare limfatice și tonice. De asemenea, se administrează vitamina C, circa 2 g pe zi. Ca tratament extern și pentru îndepărtarea rapidă a negilor, rostopasca și tuia sunt considerate specifice.
Rostopasca se utilizează prin stoarcerea sucului din tulpina plantei și aplicarea lui direct pe neg, în timp ce tuia este sub formă de loțiune sau tinctură, fiind nevoie de aplicări dese.
Pe neg sau pe locul din care a fost înlăturat poate fi aplicată și vitamina E
uleioasă.
HERPES SIMPLEX