"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Un bun exemplu este crețușca, bogată în aspirină naturală, asemenea substanțelor care reduc inflamațiile și durerile, diuretică și hepatică, ceea ce ajută

organismul să se purifice și să elimine, scăpându-l în timp de cauzele inflamației, care constau în acumularea de reziduuri și toxine.

Cele mai eficiente antiinflamatoare sunt: salcia neagră, gheara-diavolului, guaiacum, crețușca, plopul alb și ignama sălbatică. Spre deosebire de medicamentele antiinflamatoare, aceste plante medicinale pot fi luate în doze mari, căci natura le-a conceput într-o formă diluată și echilibrată. Pentru unele persoane, o doză bună și eficientă de salcie neagră este cea de 250 ml tinctură pe săptămână.

RUBEFIANTELE

Rubefiantele, aplicate pe piele, stimulează circulația în zona respectivă, ceea ce face să crească aportul de sânge, calmând în schimb congestia și inflamația; de aceea, rubefiantele sunt deosebit de utile ca bază pentru alifiile folosite în reumatism și în alte afecțiuni asemănătoare.

Majoritatea rubefiantelor sunt prea puternice pentru a fi folosite intern. Pe pielea sensibilă ele trebuie utilizate cu atenție și nicidecum atunci când pielea este afectată. Modul special de a le întrebuința este descris mai jos; cele mai utile sunt ardeiul iute, ghimbirul, hreanul, muștarul, uleiul de mentă, cruciulița, uleiul de rozmarin și Gaultheria procumbens.

DIURETICELE

Diureticele susțin activitatea rinichilor, ajutând astfel la eliminarea reziduurilor

metabolice și a toxinelor producătoare de inflamații, ceea ce este esențial, căci acestea se pot afla la baza multor probleme, ca artrita sau reumatismul. Dacă

există orice fel de problemă renală, și aceasta trebuie tratată. În general, pentru a susține activitatea acestor organe vitale, se pot folosi plante medicinale ca Eupatorium perfoliatum, țelină, fructe de ienupăr sau coada-șoricelului, semințele de țelină fiind considerate adesea specifice pentru reumatism.

STIMULATOARELE CIRCULAȚIEI

O altă modalitate de purificare a organismului de toxine este prin stimularea circulației, ceea ce face să crească aportul de sânge către mușchi și articulații.

Aceasta se poate realiza fără solicitarea inimii prin recurgerea la plante medicinale ce stimulează circulația periferică, precum ardei iute, ghimbir, rădăcină de cârmâz, piper de Schiuan sau rozmarin. Sigur, dacă există vreo problemă circulatorie sau cardiacă, și aceasta trebuie tratată.

CALMANTELE

Chiar dacă puristul nu va trata niciodată simptomele, arta vindecătorului vizează

diminuarea suferinței. Se poate să fie nevoie de plante medicinale care să facă

adesea să scadă durerile acute ce însoțesc boli ca reumatismul, ele fiind administrate, desigur, ca parte a unui tratament holistic al cauzei.

Antiinflamatoarele reduc durerile într-o oarecare măsură, dar singura modalitate eficientă de a diminua și a elimina durerile este prin îndepărtarea rădăcinilor problemei. În acest proces, plante ca guaiacum, Piscidia erythrina, sunătoarea sau valeriana pot ajuta la calmarea durerilor. Acestea sunt mai puțin eficiente dacă nu se fac și alte demersuri.

TONICELE DIGESTIVE

Trebuie ca procesul digestiv să funcționeze adecvat, căci este nevoie ca substanțele nutritive să se absoarbă corect pentru ca sistemul muscular și osos să

funcționeze bine. Poate fi utilă folosirea de bittere precum cele din ghințură, gențiană, pelin sau coada-șoricelului.

Dacă este prezentă și constipația într-un grad avansat sau o acumulare de materii fecale, este nevoie de evacuante, în special acelea care acționează prin stimularea ficatului, precum boldo, rădăcină de revent sau dragavei.

TIPARELE DE BOLI MUSCULARE ȘI OSOASE

REUMATISMUL ȘI ARTRITA

Nu vom intra în detalii cu privire la diferențele dintre diversele tipuri de reumatism și artrită. E discutabil dacă e nevoie sau nu de un diagnostic diferențial pentru un tratament holistic. Necesar e să ne dăm seama de cauza generală și individuală și de influențele cadrului genetic. Aceste afecțiuni sunt rezultatul incapacității corpului de a face față presiunilor unei alimentații și unui stil de viață greșit sau altor factori de stres. Scopul tratamentului este readucerea individului la starea de sănătate și vitalitate în care organismul să se poată ocupa de simptom, în loc de atacarea simptomului pentru obținerea vitalității.

O perspectivă importantă în abordarea acestor afecțiuni este fricțiunea.

Schimbările articulațiilor care au loc în caz de artrită duc la frecarea oaselor unul de altul, ceea ce produce la fricțiune, însă, de multe ori, există un lung parcurs de fricțiune care duce la această schimbare fizică. S-ar putea să se datoreze unei anumite activități fizice, ca atunci când agricultorii fac osteoartrită la umărul pe care au cărat ani de zile baloturile de fân, sau ar putea fi o tensiune musculară

care ține prea strâns articulațiile, ceea ce se datorează, de regulă, unui trecut de fricțiuni în viață. Dicționarul Collins definește fricțiunea ca „rezistență

întâmpinată când un corp se deplasează pe lângă un altul cu care este în contact;

... neînțelegere sau conflict“.

Conflictele și fricțiunea care rezultă pot lua multe forme, dar trăirea lor este una fundamental interioară. Pentru unii, conflictul este o stare mentală, o atitudine prin care relaționează cu lumea. Un astfel de conflict este prezent, de fapt, între aspectele interioare ale individului, fiind o manifestare a dizarmoniei psihologice. Aceasta se va exterioriza sub formă de conflict în relații sau în stilul de viață, însă rădăcinile se regăsesc adesea adânc în psihic.

Când încerci să creezi un mediu intern adecvat pentru vindecare, trebuie să

acorzi la fel de multă atenție și armoniei emoționale și mentale, precum și alimentației și medicinei naturiste. Dacă individul are o perspectivă îngustă, defensivă asupra vieții și îi lipsesc vulnerabilitatea și deschiderea, apare reumatismul. Dacă se inițiază un proces interior de relaxare care să reducă

fricțiunile emoționale, să permită interacțiunea liberă cu oamenii și deschiderea în fața emoțiilor și a concepțiilor, se pregătește terenul pentru miracolul autovindecării, facilitat de folosirea plantelor medicinale.

Una dintre cauzele reumatismului și artritei este acumularea de toxine sau de reziduuri în țesuturile afectate. Un factor care contribuie major la apariția acestor afecțiuni este alimentația inadecvată prin consumarea fie de alimente care nu sunt bune pentru corpul tău, fie de alimente care sunt atât de devitalizate și de contrafăcute, încât sunt cu totul negative. Ca recomandare generală, trebuie evitate alimentele care fac organismul să aibă o reacție de aciditate, precum și cele care provoacă probleme digestive sau alte efecte adverse, cum ar fi reacțiile alergice subtile. În loc să mănânci alimente procesate industrial, pline de aditivi și conservanți, trebuie să te hrănești cu produse cât mai proaspete și netratate.

Reacțiile alergice acute sau cele subtile, precum tulburările digestive minore de tipul arsuri sau balonare, sunt cauzate adesea de gluten (prezent în special în produsele pe bază de grâu) și de lactate și acestea trebuie evitate. Reacțiile de aciditate sunt provocate de: carne (în special carnea roșie), ouă și produsele lactate; alimente evident acide ca oțetul și murăturile; carbohidrați rafinați și zahăr rafinat; majoritatea condimentelor. De asemenea, trebuie evitate și alimentele bogate în acid oxalic, precum reventul, dracila și coacăzele negre și roșii. Cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, orice altceva făcut din struguri negri, zahăr și sare trebuie, de asemenea, evitate din mai multe motive, căci toate contribuie la acumularea de toxine care împiedică procesul de purificare.

În schimb, fructele (inclusiv citricele care, în ciuda acidului citric, par să aibă

acțiune alcalină asupra metabolismului) și legumele trebuie consumate din abundență, în special cele verzi și rădăcinoasele, după cum trebuie să se bea cel puțin 1,5 l lichide zilnic, pentru a ajuta corpul să elimine. E preferabil ca lichidul să fie apă (dar cu un conținut scăzut de minerale) sau apă amestecată cu puțin oțet din cidru de mere ori suc de mere. Se recomandă zilnic un supliment de vitamina C având cel puțin 500 mg. Se pot consuma pește și carne albă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com