Această infuzie se toarnă în apa de baie sau se folosește sub formă de compresă
pe zona afectată. Arnica (dacă pielea nu este crăpată) poate fi utilizată ca o excelentă compresă cât de fierbinte se suportă. Dacă se folosește tinctura, se adaugă 1 linguriță la 0,5 l apă și fie se scufundă timp de 15 minute partea afectată în această soluție fierbinte, fie se înmoaie un bandaj sau un tifon în ea și se aplică pe partea respectivă. Acest procedeu trebuie repetat din patru în patru ore. Când se constată o reducere semnificativă a umflăturii și durerii, partea afectată trebuie acoperită cu un bandaj înmuiat în distilat de hamamelis.
SISTEMUL GLANDULAR
„Sistemul endocrin este expresia tangibilă și exoterică a activității corpului vital și a celor șapte centri ai săi. Cei șapte centri ai forței se găsesc în aceeași zonă în care sunt localizate și cele șapte glande majore, și toate centrele de forță conferă, conform învățăturilor ezoterice, putere și vitalitate glandelor respective, fiind, de fapt, o externalizare a lor.“
ALICE BAILEY
SISTEMUL GLANDULAR
În complexitatea sistemelor noastre de control, mintea și corpul se întâlnesc îndeaproape. În timp ce conștiința este considerată o facultate a creierului, parteneriatul dintre sistemul nervos și glandele endocrine acționează asemenea unei punți între conștiință și corp. Gândim și apoi acționăm, impunându-ne voința asupra activității mușchilor prin mijlocirea nervilor. Dacă, de exemplu, suntem speriați, adrenalina (sau epinefrina) este hormonul care ne accelerează
pulsul.
Multe dintre toate acestea scapă controlului minții, dar au loc prin intermediul conservării mediului intern prin activitatea nervoasă și hormonală. Înțelepciunea corpului este demonstrată de felul în care își menține homeostazia și controlul lui însuși. Fiecare activitate stă sub influența creierului, orchestratorul ce se servește de sistemul endocrin și de sistemul nervos.
Corpul uman funcționează eficient numai atunci când îi este monitorizat și controlat în acest fel echilibrul fiecărui organ, fiecărui țesut și fiecărei celule.
Trebuie menținută activitatea, dezvoltarea și refacerea țesuturilor, alături de hrănirea lor și de eliminarea reziduurilor. Sistemul nervos lucrează în conjuncție cu glandele endocrine. Aceste glande se găsesc în diverse părți ale corpului și sunt caracterizate de faptul că secretă hormoni direct în sânge. Hormonii se deplasează apoi către celulele din orice parte a corpului. Membrana fiecărei celule are receptori pentru unul sau mai mulți hormoni, iar legarea unui hormon de receptorul său specific duce la demararea unor anumite schimbări în metabolismul intern al acestei celule „țintă“. Activitatea hormonilor a fost în centrul atenției multor cercetări interesante, punându-ne la dispoziție perspective uimitoare cu privire la complexitatea și frumusețea corpului uman.
Pentru a avea o vedere de ansamblu este util să analizăm în această introducere rolul hipofizei și al hipotalamusului. Activitatea acestor glande este monitorizată
și modificată constant de informațiile nervoase, hormonale și chimice care ajung la ele. Secreția de hormoni este controlată în multe cazuri de sistemul de
feedback negativ, prin care hipersecreția unui hormon duce la o scădere compensatorie a secreției ulterioare, până când se reface echilibrul. Hipofiza are un rol central în acest proces de menținere a armoniei.
Această glandă are două părți. Partea posterioară acționează ca un loc de depozitare a hormonilor importanți secretați de hipotalamus, unul dintre ei având rolul de a declanșa travaliul și secreția de lapte, iar un altul susține retenția de apă pentru a ajuta la conservarea ei în organism. Partea anterioară secretă
hormoni care dirijează activitatea altor glande din organism. Într-o zonă micuță a creierului anterior, chiar deasupra hipofizei, se află hipotalamusul, care este centrul principal de coordonare a sistemului endocrin și a celui nervos. Acesta funcționează în scopul monitorizării și reglării sistemului nervos autonom și a metabolismului organic, coordonând mâncatul, băutul și controlul temperaturii, monitorizând și ciclul menstrual. Partea anterioară a hipofizei reacționează la hormonii secretați de hipotalamus care stimulează sau inhibă secreția propriilor hormoni. Echilibrarea excesului sau a deficitului de hormoni este un proces frumos integrat, prea complex pentru a fi studiat aici. Hormonii secretați de această glandă sunt responsabili de influențarea ratei metabolice, afectând dezvoltarea oaselor și a mușchilor, stimulând secreția de lapte mamar și controlând secreția de hormoni a ovarelor și a testiculelor.
SĂNĂTATEA ȘI GLANDELE
A fi sănătos înseamnă a avea un sistem endocrin integrat care funcționează ca uns. Pentru o astfel de stare de sănătate e nevoie de un stil de viață cu adevărat holistic, având o alimentație adecvată, emoții și gânduri care susțin existența și o viață spirituală vie. Sistemul endocrin este vizat de tehnici precum terapia polară
și echilibrarea energiilor, căci prin acest sistem poate fi vindecat întregul organism și, dacă există vreun dezechilibru endocrin, aceste terapii pot să fie foarte eficiente pentru refacerea armoniei.
Problemele endocrine au multe cauze, de la cele externe, ca situațiile stresante, la cele interne, precum tulburările genetice. Abordarea naturistă este, de aceea, largă, asigurându-ne că organismul ajunge să fie puternic și plin de viață, folosind în același timp remedii diferite pentru glande diferite.
Chiar și în absența unei boli glandulare declarate, sistemul endocrin joacă un rol atât de fundamental în sănătate și holism, încât orice problemă funcțională, oricât de mică, poate să producă o stare generală de dezechilibru.
PLANTELE MEDICINALE PENTRU GLANDE
Grupa de plante medicinale cea mai indicată pentru tratamentul endocrin sunt cele amare. La prima vedere, asta poate părea ciudat, căci aceste plante sunt considerate adesea ca tonice și stimulatoare digestive. Rolul lor în sistemul glandular constă într-un reflex generalizat de stimulare a întregului organism. O
astfel de acțiune de stimulare susține o bună funcționare homeostatică, diminuând supraactivarea și stimulând subactivarea, ceea ce demonstrează felul în care un remediu naturist poate să inducă acțiunea potrivită. Anumiți agenți specifici au efecte puternice, dar majoritatea plantelor medicinale ajută întregul organism să se vindece și să se echilibreze, la nevoie.
Pe lângă plantele amare, cele mai utile sunt alterativele cu acțiunea lor de purificare și de susținere a unei bune funcții sangvine. Cele mai bune plante medicinale amare pentru sistemul glandular sunt: gențiana, pelinarița, virnanțul, pelinul și coada-șoricelului. Alterative utile sunt: brusturele, lipicioasa, păpădia, echinacea, trifoiul roșu, salcea, frunzele de toporaș și dragaveiul. Există și agenți glandulari specifici: algele brune, cervana, ginsengul, ciumăreaua, lemnul-dulce și ignama sălbatică. Întrucât problemele endocrine sunt atât de complexe, plante medicinale care sunt specifice pentru o altă zonă, de exemplu pentru rinichi sau ficat, pot să se potrivească perfect pentru refacerea armoniei interioare. Nu trebuie să uităm să vedem totul în contextul întregului.
TIPARELE DE BOLI ALE SISTEMULUI GLANDULAR
PANCREASUL
Pancreasul este o glandă mare a cărei activitate principală este secreția de enzime digestive care descompun proteinele, grăsimile și carbohidrații în duoden și care neutralizează sucurile puternic acide din stomac. Cu toate acestea, peste tot în țesutul pancreatic există grupuri de celule endocrine, numite insulele lui Langerhans, care secretă doi hormoni principali ce controlează activitatea glucozei și a acizilor grași în organism. Când crește nivelul de zahăr din sânge, după o masă, de exemplu, este secretată insulina care face să scadă secreția de glucoză a ficatului și încurajează folosirea acesteia de țesuturile din corp.
Celălalt hormon secretat, glucagonul, are asupra ficatului efectul opus insulinei, făcând să crească secreția de glucoză. Dacă există un dezechilibru al nivelului acestor hormoni în sânge, rezultatul este un nivel prea ridicat sau prea scăzut al glicemiei.
PANCREATITA
Pancreatita este o inflamație foarte dureroasă a pancreasului care poate să apară
sub formă de crize acute sau cronice. Se pare că este o problemă de
„autodigestie“, când puternicele enzime digestive secretate de pancreas încep să
atace însuși organul. De ce se întâmplă așa este neclar, dar se presupune că, întrucât pancreasul și bila au un duct comun, se poate să existe un blocaj din cauza calculilor biliari. În anumite cazuri, există o legătură cu consumul excesiv de alcool. Trebuie reluate indicațiile naturiste și alimentare prezentate în secțiunea despre bilă. O plantă medicinală ce poate fi de mare ajutor în cazul acestui tip de problemă pancreatică este scoarța de tufă-cu-ciucuri-albi de Virginia.
DIABETUL ZAHARAT
Diabetul zaharat este cea mai comună dintre bolile endocrine, afectând peste 1%
dintre persoanele din lumea occidentală. Problema de bază în cazul diabetului este că nivelul de glucoză din sânge este mai ridicat decât normal, iar în interiorul celulelor este mai scăzut. Cauzele acestei boli sunt complexe și ea poate să rezulte în urma unui întreg șir de complicații care apar mai întâi în artere și capilare.
În majoritatea cazurilor de diabet nu există un factor declanșator inițial. Factorul care predispune se poate datora eredității, vârstei, obezității sau stresului. Una dintre reacțiile organice de răspuns la stres este intensificarea activității glandelor suprarenale, ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge.