ANTISEPTICELE
Când pentru o afecțiune este nevoie de antiseptice, fie dintre cele generale, fie dintre cele urinare, se poate recurge la: strugurii-ursului, pir, echinacea, usturoi, ienupăr, indigo sălbatic și coada-șoricelului.
ALTERATIVELE ȘI TONICELE LIMFATICE
Întrucât bolile sistemului reproducător afectează întregul organism și sunt influențate de bolile întregului organism, este indicat adesea să se folosească
alterative și tonice limfatice precum: stânjenelul, brusturele, lipicioasa, echinacea, rădăcina de cârmâz sau salcea.
ALTELE
Având în vedere că de multe ori apare și o acumulare de apă asociată afecțiunilor sistemului reproducător, s-ar putea să fie nevoie de diuretice, căci utilizarea lor ține sub control acest aspect.
Întrucât buna funcționare a sistemului digestiv este esențială pentru sănătate, folosirea plantelor medicinale amare poate să dea un ajutor suplimentar.
NERVINELE
O activitate adecvată și sănătoasă a nervilor este vitală pentru ca sistemul reproducător să funcționeze corect. Multe dintre emenagoge au acțiune de calmante nervoase, dar, pe lângă acestea, e bine să ai în vedere și plantele relaxante călin, gura-lupului și valeriană. Tonice nervoase precum damiană și ovăz sunt și ele de ajutor.
TIPARELE DE BOLI ALE SISTEMULUIREPRODUCĂTOR FEMININ
Vom grupa bolile sistemului reproducător în patru grupe: asociate cu ciclul menstrual, asociate cu sarcina și nașterea, asociate cu menopauza și asociate cu infecțiile.
CICLUL MENSTRUAL
Pentru a avea un ciclu menstrual normal și ușor, se pot folosi regulat sau doar în perioada de dinainte de debutul menstruației oricare dintre tonicele uterine.
„Normal“ se folosește în acest context ținând seama de faptul că normalitatea este relativă și că fiecare persoană va avea propria ei normalitate.
Dacă apar probleme de tipul amenoree, menoragie, metroragie, dismenoree sau sindrom premenstrual, toate acestea pot fi tratate cu plante medicinale.
AMENOREEA
Amenoreea este o afecțiune în care menstruația este absentă. La adolescente, primul ciclu menstrual poate fi aparent întârziat din diverse motive, caz în care tonicele uterine pot să ajute organismul să-și refacă ritmul natural. Probabil cele mai bune plante medicinale pentru asta sunt: afinul indian, mielăreaua, rădăcina de unicorn, virnanțul și lemnul-Domnului.
Dacă menstruația întârzie sau este obstrucționată la persoanele adulte, tonicele uterine sunt, de asemenea, de ajutor, mai ales atunci când cauza principală este renunțarea la pilula contraceptivă, când este nevoie ca organismul să-și regăsească ritmul natural. Un amestec de afin indian, mielărea, rădăcină de unicorn și virnanț este foarte bun:
mielărea
2 părți
rădăcină de unicorn
2 părți
afin indian
1 parte
virnanț
1 parte
Se bea acest ceai de trei ori pe zi.
Un vechi remediu excelent pentru menstruație întârziată este o infuzie din părți egale de busuiocul cerbilor și vetrice, băută de trei ori pe zi până la începerea menstruației.
Un cuvânt despre sarcină: s-ar putea ca menstruația să întârzie din motive legate de concepție. Verifică mai întâi dacă întârzierea se datorează sau nu unei sarcini, altfel aceste plante pot să acționeze ca abortive. Tradiția naturistă occidentală
actuală nu are abortive naturiste sigure și eficiente. Poate au alte tradiții.
Emenagogele sunt potențial periculoase dacă sunt folosite pentru inducerea unui avort. Dacă ești însărcinată și nu-ți dorești asta, mergi la o clinică de planificare familială. Dacă nu ești însărcinată, aceste plante medicinale sunt sigure și vindecătoare atunci când sunt utilizate conform indicațiilor.
MENORAGIA
Din când în când, fluxul menstrual poate să fie mai puternic decât este normal, afecțiune denumită menoragie. Acest flux excesiv poate fi normalizat prin utilizarea de astringente, care îl vor regulariza fără să inhibe procesul natural al menstruației. Dacă fluxul excesiv continuă de-a lungul mai multor cicluri menstruale, se recomandă să consulți un ginecolog pentru a te asigura că nu este un semn al unei probleme mai grave.
Chiar dacă majoritatea astringentelor ajută, cele care au o afinitate specială cu uterul și țesuturile asociate sunt, cu siguranță, cele mai bune. Ele se regăsesc în lista de mai jos și trebuie analizate pentru a le găsi pe cele mai potrivite. În general, tratamentul se poate baza pe:
geranium
1 parte
saschiu
1 parte