"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

metabolismul glucozei, aminoacizilor și grăsimilor. Dintre aceste grupe, hormonii steroizi ajută la menținerea unui flux constant de elemente esențiale și de energie care să faciliteze refacerea și dezvoltarea normală a tuturor țesuturilor din organism. Acești hormoni sunt implicați în multe procese organice, dar și în controlul inflamației, ceea ce explică folosirea de medicamente steroidiene de sinteză de către medicii alopați. Acestea sunt foarte eficiente în ținerea sub control a inflamațiilor și afecțiunilor precum artrita reumatoidă, însă au și efecte secundare foarte grave. Sunt probabil cea mai înspăimântătoare sursă de îmbolnăviri datorate tratamentelor medicale. Doar ocazional riscul utilizării unor astfel de medicamente este depășit de nevoile pacientului.

Cea de-a treia grupă de hormoni secretați de cortexul suprarenal este cea a hormonilor sexuali androgeni (hormonii masculini) și estrogeni (hormonii feminini). Ambele tipuri se regăsesc la bărbați și femei, dar echilibrul dintre ei este cel responsabil de diferențele biologice dintre sexe.

Medulla suprarenală are o cu totul altă activitate decât cortexul, fiind locul din care se secretă adrenalina (epinefrina) și noradrenalina (norepinefrina). Acești hormoni sunt responsabili pentru rapida reacție organică la un stres extrem, așa-numitul efect „luptă sau fugi“. Situațiile stresante precum ar fi traumele emoționale, suferința, temperaturile extreme sau un nivel scăzut de glicemie stimulează hipotalamusul să transmită un impuls nervos către medulla suprarenală. Ca răspuns la asta, sunt secretate în sânge adrenalina și noradrenalina. Acțiunea lor combinată este să pregătească organismul pentru o activitate extremă prin stimularea respirației, creșterea tensiunii arteriale, a pulsului și a randamentului cardiac. Cresc de asemenea și nivelurile de glucoză

și de acizi grași din sânge, eliberând hrană pentru țesuturi, intensificând activitatea musculară și reducând fluxul de sânge către intestine și piele, în vederea unui aport mai mare de sânge disponibil pentru mușchi.

Acest răspuns are loc indiferent de detaliile stresului situației. Este esențial ca, atunci când are loc, să fie folosită energia eliberată. Dacă răspunsul este inhibat, organismul nu poate pur și simplu să uite de adrenalină. El reacționează pe dinăuntru, întrucât reacția exterioară a fost reprimată. După o perioadă de timp, asta poate să ducă la epuizare și să pună bazele unei boli cronice oriunde în organism. Poate să ia forma unei supraalimentări cu insulină din pancreas din cauza nivelului crescut de glucoză din sânge, ceea ce, la rândul său, arată o tendință latentă de diabet.

Cu ajutorul medicinei naturiste, există posibilitatea hrănirii și regenerării glandelor suprarenale prin susținerea activității și reintegrarea lor funcțională.

Oricum ar fi, dacă a existat o expunere prelungită la stres care să ducă la epuizare nervoasă și slăbiciune, trebuie avute în vedere plantele medicinale care ajută funcționarea glandelor suprarenale.

Sunt cunoscute numeroase plante care conțin precursorii naturali ai hormonilor suprarenali (pentru mai multe detalii, vezi secțiunea despre chimia plantelor medicinale). Cele mai importante dintre aceste plante sunt: limba-mielului, ginsengul, lemnul-dulce și ignama sălbatică. Folosirea pe termen lung a acestor plante, mai ales consumul regulat de ceai de limba-mielului și administrarea de ginseng, poate să fie foarte benefică pentru oricine trăiește în condiții foarte stresante. Când cineva a făcut tratament cu medicamente steroidiene, pentru revitalizarea glandelor suprarenale este indicat lemnul-dulce. Acești precursori hormonali sunt elementele esențiale naturale pe care organismul le poate folosi în timp ce glanda își reia funcțiile naturale. Acești precursori hormonali din plante nu acționează asemenea hormonilor de sinteză convenționali, care, de regulă, sunt într-o formă nenatural de concentrată și care, deși în fac treaba pentru care au fost concepuți, lasă în urmă un șir de efecte secundare periculoase.

SISTEMUL REPRODUCĂTOR

„Mai mult decât oricare alt sistem, sistemul reproducător ne arată miracolul vieții în acțiune. Este un miracol în fața căruia putem să ne prosternăm, pe care să-l analizăm în termeni de funcționare a țesuturilor și hormonilor, despre care să

scriem poeme, dar care, în cele din urmă, ne lasă fără grai.“

DAVID HOFFMANN

SISTEMUL REPRODUCĂTOR

Accentul în acest capitol este pus în special pe sistemul reproducător al femeii, căci acesta este predispus la anumite probleme specifice. Prin natura anatomiei umane, sistemul reproducător masculin nu are același grad de complexitate structurală sau funcțională. Miracolul nașterii este un mister inerent formei corporale a femeii și nu a bărbatului. Principala problemă fizică ce apare la bărbați este asociată cu prostata, iar aceasta este analizată în capitolul despre sistemul urinar. Infecțiile la nivelul sistemului reproducător masculin trebuie abordate în același fel în care sunt prezentate infecțiile sistemului feminin.

Pentru ca sistemul reproducător să fie integru și să funcționeze într-un mod echilibrat și integrat, corpul și spiritul trebuie să se simtă bine și să fie sănătoase ca întreg. Dacă alimentația este deficientă, pot să apară probleme menstruale sau scurgeri vaginale. Dacă modul de viață nu susține existența, sistemul menit să

creeze o viață nouă va fi afectat negativ. Putem să facem copii frumoși și sănătoși și să-i creștem bine dacă stilul de viață din timpul sarcinii este ideal!

Așa că e cel mai bine să ai grijă de starea ta de sănătate în general, dar și de relațiile pe care le ai cu lumea, să cauți sprijinul emoțional afectuos și generos.

Ai grijă de viața ta mentală: Gândești pozitiv? Ce fel de cărți citești, la ce filme te uiți, ce fel de politică faci? Energia din organismul tău este afectată de energia din jurul tău, dar, și mai important, de modul în care relaționezi cu ea. Fii împăcat cu lumea în care trăiești, având relații bune cu ea⁸.

PLANTELE MEDICINALE PENTRU SISTEMUL

REPRODUCĂTOR FEMININ

Sunt numeroase plantele medicinale pentru sistemul reproducător feminin.

Pentru a ușura înțelegerea abordării naturiste, le vom grupa, ca de obicei, în funcție de acțiunile lor.

În mod remarcabil, multe plante medicinale pentru sistemul reproducător feminin, ce nu pot fi dublate de remedii europene, ne-au parvenit din culturile native. Putem să presupunem că asta se datorează unei rezonanțe profunde între aceste triburi și Mama Pământ, rezonanță care s-a manifestat în termeni fizici de vindecare profundă și de ajutor pentru femei și pentru procesul nașterii.

TONICELE UTERINE

Tonicele uterine au o acțiune specifică de întărire a întregului sistem, atât asupra țesuturilor și organelor, cât și asupra funcționării lor. Chiar dacă fiecare dintre ele are propriile acțiuni unice — ar trebui încercate pentru a le putea găsi pe cele mai adecvate —, toate ajută întreg sistemul reproducător. Remedii precum Cimicifuga racemosa, afin indian, mielărea, rădăcină de unicorn, Senecio aureus, talpa-gâștei, zmeur și vița-de-vie a femeii (Mitchella repens) sunt folosite ca vindecătoare în sens holistic. Ele sunt indicate adesea când nu există o boală

acută evidentă, dar când o slăbiciune a organelor sexuale are un efect negativ asupra întregului organism.

EMENAGOGELE

Emenagogele stimulează și susțin un flux menstrual normal. Deși cele mai multe tonice uterine sunt și emenagoge, ce acționează pentru normalizarea acestui sistem, există multe alte emenagoge care nu acționează în mod special ca vindecătoare ale sistemului ca întreg. Ba chiar sunt și emenagoge care stimulează la limita iritației, dar care sunt benefice în anumite cazuri, acțiune pe care o au și abortivele medicinale. O listă cu aceste plante medicinale ce trebuie evitate în timpul sarcinii va fi prezentată mai târziu. Cele mai utile emenagoge, deși lista poate fi nesfârșită, sunt: afinul indian, rădăcina de unicorn, Senecio aureus, talpa-gâștei, pătrunjelul, busuiocul cerbilor, virnanțul, lemnul-Domnului, vița-de-vie a femeii și coada-șoricelului. Cea mai potrivită dintre acestea pentru un tratament specific trebuie stabilită în funcție de acțiunile sale asociate.

NORMALIZATOARELE HORMONALE

Normalizatoarele hormonale sunt o grupă importantă. Ele echilibrează

funcționarea glandelor endocrine și, astfel, ajută la buna funcționare a sistemului reproducător. Întrucât m-am referit la ele în amănunt în capitolul despre sistemul glandular, o voi menționa doar pe cea mai importantă, mielăreaua. Acest remediu valoros normalizează activitatea estrogenului și progesteronului și de aceea este utilă în toate aspectele ce țin de disfuncțiile menstruale și, mai ales, de afecțiunile asociate cu menopauza.

ASTRINGENTELE

Astringentele se folosesc adesea pentru acest sistem, iar următoarele au o afinitate specială cu sistemul reproducător: dentiță, geranium, crețișoară, saschiu, traista-ciobanului și trillium. Cu toate acestea, și alte astringente pot să fie bune și se află în secțiunea generală a astringentelor.

EMOLIENTELE

Emolientele se folosesc adesea pentru acțiunea lor calmantă și vindecătoare asupra mucoaselor sistemului. Emolientele urinare sunt de multe ori adecvate.

Printre acestea sunt: strugurii-ursului, afinul indian, mătasea de porumb, gențiana, algele roșii și nalba-mare.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com