Când rinichii nu elimină suficientă apă, o parte din ea se strânge în organism și este adesea reținută, din cauza gravitației, la nivelul picioarelor. Trebuie căutată
cauza retenției de apă, care se află, de regulă, la rinichi înșiși sau la sistemul circulator. Motivele retenției de apă pot să varieze de la sindrom premenstrual la sarcină și la insuficiență cardiacă. Nu se pot face recomandări pentru diagnostice diferite. Înainte de a te apuca să folosești plante medicinale pentru a elimina apa trebuie să consulți medicul. Dacă în decurs de zece zile folosirea de diuretice naturiste nu a dus la nicio schimbare sau dacă schimbările sunt minore, trebuie neapărat să consulți medicul. Doar atunci când cauza primă este identificată și tratată, poate fi oprită cu adevărat retenția de apă, dar există și plante care te scapă de apa reținută. Pot fi folosite toate plantele diuretice, dar cele mai eficiente sunt strugurii-ursului, frunzele de păpădie și coada-șoricelului.
PIETRELE LA RINICHI
Formarea de depozite minerale — pietre sau nisip — este un proces care
răspunde bine la tratamentul naturist. Pietrele sau nisipul pot să fie compuse din săruri de calciu ale acidului oxalic, acid uric, fosfați sau în combinație cu aminoacidul citizină. Dacă ar fi cunoscută compoziția pietrelor, s-ar putea adopta o alimentație adecvată în funcție de tipul de depozit format, însă, întrucât aceasta este necunoscută de cele mai multe ori, va trebui să ne mulțumim cu recomandări generale. Este indicată o alimentație săracă în acizi, evitându-se total produsele bogate în acid oxalic precum reventul și spanacul. Este important ca oricine are pietre la rinichi să aibă grijă să urineze, ceea ce înseamnă că
trebuie să bea cel puțin 3 l de apă pe zi, preferabil apă cu un conținut scăzut de minerale. Dacă și transpiră mult, și asta trebuie compensat.
Pentru a trata naturist pietrele la rinichi, se recurge la antilitice pentru a dizolva pietrele sau pentru a ajuta eliminarea lor și a preveni formarea de noi depozite.
Este nevoie și de o acțiune diuretică pentru a crește cantitatea de fluide ce trece prin rinichi, eliminându-se astfel depozitele. Din fericire, cele mai multe antilitice sunt și diuretice. Plante precum Eupatorium purpureum, Collinsonia canadensis, hortensia, Aphanes arvensis, Parietaria diffusa și morcovul intră în această categorie. Pentru a calma mucoasele și a preveni orice fel de abraziuni datorate frecării, trebuie avute în vedere și emoliente urinare ca mătasea de porumb, pirul și frunzele de nalbă-mare. Dacă există vreo suspiciune de infecție sau fie numai o tendință spre apariția uneia, trebuie recurs la antimicrobiene precum strugurii-ursului, echinacea sau coada-șoricelului.
Pentru un bun tratament al pietrelor și nisipului în general, se poate folosi următorul amestec:
mătase de porumb
1 parte
Eupatorium purpureum
1 parte
Collinsonia canadensis
1 parte
hortensie
1 parte
Se bea de trei ori pe zi.
Dacă ești predispus la pietre la rinichi, poți, ca măsură preventivă, să bei acest ceai cu regularitate o dată pe zi.
COLICILE RENALE
Dacă o pietricică trece în ureter și se blochează acolo, poate să obstrucționeze fluxul de urină și să provoace colici renale care sunt extrem de dureroase.
Folosirea de plante antispasmodice precum călinul, Eryngium maritimum și valeriana ar putea să ajute, dar criza va dispărea complet doar atunci când va dispărea blocajul.
INCONTINENȚA URINARĂ
Incontinența poate să fie provocată de numeroși factori fizici și psihologici. Câtă
vreme nu se manifestă prezent vreun defect organic sau vreo boală, aceasta poate fi ținută sub control cu ajutorul plantelor, chiar și atunci când se datorează unei pierderi a tonusului sfincterului vezicii urinare sau al unui mușchi în general ori când e vorba de slăbiciune nervoasă. Un bun amestec din plante este următorul: coada-calului
2 părți
turiță-mare
1 parte
sumac dulce
1 parte
Se bea acest ceai de trei ori e zi.
Incontinența nocturnă la copii se datorează adesea unor factori psihologici care trebuie cunoscuți și analizați dacă plantele medicinale nu au efect.
INFECȚIILE ȘI INFESTĂRILE
„Conflictele în care umanitatea este atât de adesea invocată duc, până când sunt înțelese și folosite ca mijloace de triumf și progres, la o constantă devitalizare. În aceste condiții, rezistența la boli pălește și, practic, devin posibile toate formele de îmbolnăviri. Risipirea energiei duce la o slăbire constantă a rezistenței. Ca urmare, ajungi să fii slăbit, să ai reacții rapide și negative la boli caracteristice planetei, iar infecțiile și bolile contagioase se răspândesc rapid.“
ALICE BAILEY
INFECȚIILE ȘI INFESTĂRILE
Infectările — cu bacterii, virusuri sau ciuperci — apar numai dacă sistemul de apărare a organismului este slăbit. E posibil așa ceva din cauza mai multor factori. Factorii fizici, precum o alimentație nesănătoasă, pot slăbi organismul. Și factorii emoționali și mentali sunt importanți. E evident că stresul și încordarea pot face să ne scadă energia până la un nivel care să le permită infecțiilor să se manifeste, dar o răceală sau alte infecții pot să fie și un semn pentru noi, un mesaj din partea corpului nostru care ne cere să ne oprim și să ne uităm la ce facem.
În abordarea naturistă a bolilor infecțioase trebuie să admitem că nu le facem din întâmplare, ci pregătim terenul și creăm mediul propice pentru ca infecția să
prolifereze. Pentru a trata cu adevărat o infecție, scopul nostru este refacerea rezistenței normale a organismului, fiind nevoie de un tratament integral care să