"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 🦚 „Vitrina cu șarlatani” de Radu Paraschivescu 🦚

Add to favorite 🦚 „Vitrina cu șarlatani” de Radu Paraschivescu 🦚

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Și asta pentru că îmi las creierul să alunece și să stea în trecut, adică la cum era relația odată.

Trecutul există pentru a îl observa și a înțelege prezentul dacă este de înțeles, pe când viitorul este acolo și poate să aștepte, că negreșit vom ajunge la el.

Uit adesea că doar prezentul este important și doar prezentul este cel ce ne împlinește.

Astfel că eu caut să duc relația spre ceva și arareori observ că o relație se poartă singură către destinație acum, singura care contează, după cum spuneam.

Facem eforturi să tot ducem relațiile undeva, dar oare sunt de dus, sunt de purtat spre ceva sau ele se manifestă în funcție de ceea ce suntem noi?

Observ că anumite relații există parcă înainte de a cunoaște persoana respectivă, iar altele au nevoie de a le alimenta tot timpul cu energie, că

parcă se consumă înainte de a începe.”

Vorba lui Dan Andrei Aldea din Noi nu ne temem: (pe versuri de Marin Sorescu): „Au! Au! Au și au! Doctoria n-o s-o iau!”

Cine iese vătămat din contactul cu „Iubirea de sine prin acceptare” are câteva metode de refacere. Cea mai simpatică – nu se știe și dacă cea mai eficientă – e pusă la dispoziție de un grup de ieșeni entuziaști, care alcătuiesc Longeviva Therapy. Metoda poartă un nume suav ca un tril de ciocârlie:

„Echilibrarea energetică prin piramida plasmatică”. Teoria e aici mult mai complicată decât practica. În teorie, piramida plasmatică se realizează dintr-un material nanoconductor și dispune nu doar de lămpi magrav, ci și de un regulator de frecvențe care „amplifică procesele regeneratoare specifice bine cunoscute ale efectului de piramidă”. (Nu se știe dacă și piramida din fața Luvrului are aceleași proprietăți; dacă da, înseamnă că Mona Lisa se reface miraculos, fără intervenția specialiștilor în restaurare.) În practică, echilibrarea amintită înseamnă de fapt să te întinzi sub un schelet piramidal

– un fel de cort care are doar cadrul metalic, nu și pânza. Entuziaștii de la 26

Longeviva Therapy nu precizează cât anume trebuie să stai la orizontală. O

oră? Mai puțin? Mai mult? Mister. Cu siguranță însă că merită osteneala (de fapt, leneveala). Piramida împletește puterea bunului Dumnezeu cu fișa genetică a lui Benjamin Button. Altfel spus, te întinzi pe banchetă bătrâior, reumatic și cu o liotă de alte beteșuguri, și te ridici sănătos tun, oxigenat, întinerit și gata de sex, drugs and rock’n roll. La vederea acestei „celei mai bune versiuni ale tale” (Céline Dion!!! Céline Dion!!!), toate pețitoarele plăcerii care te asediază cu e-mailuri conținând invitații la rut vor exclama într-un glas: „Fii un taur în pat!”

Marea problemă a academicienilor noștri – indiferent de orașul de reședință și de specializare – rămâne ortografia. Oricare ar fi domeniul de referință, de la coaching la educația holistică și de la chakre la aromaterapie, lista boacănelor e uriașă: „cunoștiințe”, „vom revenii”, „copii noștri”,

„dezastros”, „vă veți da seama”, „asumăți identitatea ta” etc. Nu lipsește nimic din ghidul corigentului la română.

Câte Stele sunt pe cerul academic

Tot o Academie de Slăbit conduce și doamna Stela Maria Trif, membră a școlii clujene de pierdere a kilogramelor. Cine deschide pagina de Facebook a Academiei pricepe imediat diferența dintre „a slăbi” și „a se slăbi”. Instituția Stelei Maria Trif nu se ocupă doar de diete, calorii și soluții pentru o alimentație echilibrată. Ea are și un je ne sais quoi motivațional, care o face să

lanseze mesaje pios-optimiste („începe fiecare zi cu un zâmbet pe față” sau

„în aceste vremuri tulburi, nu cămările trebuiesc [sic!] umplute cu mâncare, ci trebuie să umplem cerul cu rugăciuni”) și să pătrundă destul de des pe teritoriul unei alte academii: cea de coaching a Loredanei Latiș.

Nu-i vorbă, doamna Latiș răspunde cu aceeași monedă. Într-un material care poate fi văzut pe YouTube, ea deslușește felul cum a reușit să slăbească

șaisprezece kilograme în șase luni: „Am lucrat cu traumele mele, de care știi deja, m-am vindecat și m-am iertat. Asta a durat muuult timp”. Lauda de sine nu e în acest caz doar o formă de autorăsfăț public. După ce Loredana Latiș îl asigură pe cel care citește că „te iubesc cu inima” (încă există loaze care cred că poți iubi pe cineva cu pancreasul, cu monturile sau cu epiglota), vine și miza reală a mărturisirii: „Te aștept la curs, unde vom intra în profunzimea acestor mecanisme de autocunoaștere – Cursul de Relaționare Sănătoasă prin Analiza Tranzacțională din 17–21 aprilie 2019, București și Online”. There’s 27

no free lunch, even if you plan to lose weight. Sau, cum cânta Constantin Tănase într-un cuplet, „Interesul poartă fesul, / E proverbul musulman, / Fesu-i fes, dar interesul / Eeee ameeeericaaaan”.

La rândul ei, Stela Maria Trif valsează derutant între intenție și concretizarea ei. Abordarea dumisale e din capul locului nedreaptă, așa cum stă scris într-o – zi-i pe nume – mission statement plasată în capul paginii de Facebook a Academiei. După o manevră de captatio integratoare –, Academia de Slăbit, fondată și coordonată de Stela Trif, este o platformă online din România care oferă produse și servicii pentru slăbit și îmbunătățire a sănătății, printr-o abordare integrativă, de la fizic, la minte, la spirit” –, fondatoarea virează discriminator: „Ajut doamnele și domnișoarele să-și remodeleze silueta și implicit să arate mai bine”. Et nous, les hommes? Îți vine să te întrebi, lăsat sur ta soif. Cu noi ce se întâmplă? Rămânem îngropați în troiene de grăsime? Suntem mai departe lipidinoși? Nu avem nicio șansă să

ieșim de pe „drumul de costiță”? E nedrept, e scandalos, e – vorba unui voievod al cașului și al cash- ului – „sfidător la cer”. Câtă dreptate avea Iglesias ăl bătrân când fixa rostul sexelor pe lume, cu mult înainte de marea amestecare: Vous les femmes, vous le charme / Vos sourires nous attirent et nous désarment / Vous les anges, adorables / Et nous sommes, nous les hommes, pauvres diables.

Dar până la urmă să nu vă pară rău, obezii mei. Să nu lăcrimați de frustrare, burțile mele bipede. Să nu bombăniți, șifonierele mele cu buric. N-ați pierdut mare lucru. Academia de Slăbit tratează doar tangențial tehnicile de aplatizare a pântecului și de dispariție a colăceilor. Pe Stela Maria Trif tot spre coaching o trage ața. E firesc, într-un fel. E domeniul unde, oricâte banalități ai spune, tot te vei alege cu recunoștință, emoticoane cu pupici (ba chiar pupicei) și declarații de iubire. Mai ales când îți pricopsești elevele cu lecții de viață de genul: „Când te trezești, numără-ți toate lucrurile cu care ai fost binecuvântată, uită-te la toate lucrurile pozitive pe care le ai în viața ta.

Exersează mulțumirea! Mulțumesc! Mulțumesc! Mulțumesc! Sunt recunoscătoare pentru tot ce am și apreciez asta mai mult ca niciodată”.

Știți ce înseamnă primele măsuri – Pam-pam-pam- paaaaam! – din

„Simfonia destinului”? E-me-ti-raaaaal!

28

Vizigotul Turmeric și meditația cu căști

Sigur, din când în când Stela Maria Trif lansează și câte o invitație la orgasmul gustului: „Ce zici de o supă cu turmeric?” Numai că asta e mai degrabă excepția decât regula Academiei de Slăbit. Norma pare s-o dea preocuparea fondatoarei și a ajutoarelor ei pentru toaleta mintală a celor care (contra cost, să nu uităm) vor să fie – Céline Dion!!! – „cele mai bune versiuni ale lor însele”. Pesemne că ăsta e motivul pentru care Stela Maria Trif se lasă

admirată în ceea ce singură numește „Rutina de dimineață”. Adică:

„În timp ce îmi beau energizantul natural, ascult un podcast de afaceri sau blueprint, sau citesc ceva care îmi va ascuți abilitățile de antreprenor, citesc câteva mantre etc.

După ce am făcut asta timp de 10–12 minute, deschid Evernote și scriu o declarație de afaceri. Acest lucru este ceva ce am de gând să pun în aplicare în afacerea mea sau ceva ce tocmai am învățat că pot aplica.

Apoi îmi pun căștile și meditez timp de zece minute.

M-am luptat ani de zile fără să meditez în mod constant.

Lucrez la diferite tehnici pentru a rămâne într-o stare calmă… un alt mesaj despre asta în viitor.

După zece minute de meditație, scriu cam cinci minute, uneori zece minute, «recunoștință».

Apoi fac șapte minute de exerciții deocamdată…

Apoi beau o băutură superverde. Superdelicioasă!

Are sens