Neavând umeri, nu pot să ridic din ei.
Aşa că, după cum vă spuneam, am reînceput să pictez. Tehnica mea, în măsura în care am una, este să-mi las gândurile să se disipeze, în măsura în care ele fac asta, şi să aplic culorile acolo unde par să se potrivească cel mai bine. Rezultatul, despre care am afirmat înainte că aminteşte de lucrările pe care le poţi vedea în şcolile primare sau în instituţiile psihiatrice, cel puţin îmi place mie, chiar dacă
nimănui altcuiva în mod special.
Recent însă m-am simţit suficient de orgolioasă încât să organizez o mică
expoziţie la o galerie din Cloud. Aiden a venit s-o viziteze; a adus-o şi pe SweetSue, care s-a arătat fermecătoare, mi-a pus tot felul de întrebări şi chiar a vrut să „cumpere“ o lucrare.
Păi, cum? Cu ce?
I-am zis să tasteze Control + C şi să-şi facă singură o copie!
La expoziţie a apărut şi un vizitator-surpriză, un ins bizar, care s-a dovedit a fi un algoritm de la Amazon. Cam fandosit, tipul s-a lansat într-o lungă şi anostă
peroraţie despre teoria artei, în beneficiul prietenei lui. Când au plecat, am remarcat că lăsaseră câteva comentarii în cartea de sugestii.
Dragă „Artist“,
Ce rahat cras! Mi-a plăcut enorm.
Comentariul era semnat:
Lumină, dragoste şi pace
Hari Krishna Hari Rama Hari Redknapp⁵⁸.
Jen
Azi a ieşit soarele, iar eu şi gemenii suntem pe peluză. Ei sunt în etapa în care încearcă să meargă de-a buşilea spre diverse obiecte, dar uneori o iau înapoi din greşeală, ceea ce e deopotrivă înduioşător şi amuzant. Prin fereastra de la etaj îl aud pe Tom clămpănind la tastatură. Acum se pare că e o comedie romantică în care apar nişte inteligenţe artificiale, aşa că numai Dumnezeu ştie ce-o ieşi! Din când în când, se întrerupe şi ne face semn cu mâna. Cu puţin timp în urmă a strigat la noi: „Veşti bune, dragilor! Am ajuns la pagina a doua!“
Nu ştiu ce ne rezervă viitorul, mie, lui Tom şi bebeluşilor, dacă vom continua să
locuim aici sau ne vom întoarce în Anglia. Se spune că nu trebuie să-ţi doreşti ca timpul să zboare – „copiii cresc atât de repede!“ –, dar abia aştept să-i văd făcând primii paşi. Au atâtea de văzut şi de făcut în pădurile din jurul casei. Eu mi-am petrecut copilăria în centrul Londrei, lângă Earls Court Road; în Connecticut va fi pentru ei un paradis.
Între timp, gemenii noştri sunt fascinaţi de Victor şi de noua ei familie. Departe de a se ucide reciproc, ea şi Merlin au făcut trei pisicuţe, aşa cum m-am învăţat să le spun puilor de iepure. Mititeii îi încântă pe puiuţii noştri făcând tumbe în aer de parcă ar avea arcuri la lăbuţe. Se pare că aşa îşi exprimă urecheaţii la joie de vivre. În clipele de linişte, când nimeni nu se uita, am încercat şi eu.
Iepurii se descurcă mai bine.
A trebuit să-l izolăm pe Merlin, tatăl lor, din cauza riscului de a-şi mânca progeniturile (se mai întâmplă). Dar întreaga familie trăieşte într-un splendid ţarc lucrat de mână în curtea din spatele casei. Ţarcul a sosit pe neaşteptate într-o zi, nu cu mult înainte ca Victor să fete. Pe cartonaşul ataşat scria: Cu dragoste de la Aiden și Aisling
(nu bebelușii voștri, ceilalţi A și A).
Cum de-a ştiut el că era exact ce ne trebuia?
Dar bănuiesc că ştiţi deja răspunsul.
MulȚumiri
Datorez mulţumiri recunoscătoare mai multor persoane şi unui patruped: lui Maddie West, Cath Burke, Andy Hine şi Suzanne O’Neill pentru credinţa lor fermă în această poveste profetică; agenţilor mei, Clare Alexander, Lesley Thorne şi Sally Riley pentru ajutorul lor neprecupeţit; lui Elizabeth Gabler, Drew Reed şi Ameliei Granger pentru faptul că au crezut că pot descoperi o cale de a le oferi lui Aiden, Aisling şi Sinai o realitatea cinematică; şi noilor mei prieteni din New Canaan, Steve Mork şi Tiina Salminen, pentru valoroasa lor consultanţă
privind drumurile de acces din Connecticut. Rachel Reizin are nevoie de o menţiune pentru scena cu caracatiţa şi multe altele; la fel este şi cazul lui Ben West, pentru titlul cărţii. O ultimă menţiune se îndreaptă către iepurele fiicei mele, Viola Puzzle, pentru că mi-a permis să trag cu ochiul în lumea misterioasă
a lagomorfelor; am învăţat despre ele mult mai multe decât mi-aş fi dorit vreodată să aflu.
Sedii ale unor servicii de informaţii britanice, americane şi ruseşti (n.tr.) Fiul scriitorului A.A. Milne, autorul cărţilor pentru copii cu ursuleţul Winnie-the-Pooh şi totodată personajul uman din aceste cărţi (n.tr.) Acronim pentru West Ham United Football Club (n.tr.) În original, The Naked City (n.red.)
Aluzie la Pierre Abelard, teolog şi filosof francez din Evul Mediu, îndrăgostit de Heloïse d’Argenteuil, cu care a avut o relaţie clandestină şi un fiu, iubirea lor devenind legendară (n.tr.)
Personaj al unei serii de desene animate TV (n.red.) În original, Such a funny onion, expresie care are sensul de „Ce tânăr ciudat!“
Lanţ de magazine luxoase din Marea Britanie (n.red.)
Erou popular american din secolul al XIX-lea, cuceritor al Vestului Sălbatic, soldat şi om politic (n.tr.)
Solist, compozitor şi producător muzical englez născut în 1948, cu activitate de pionierat în muzica ambientală, electronică, pop şi rock (n.tr.) Roman al scriitorului german Herman Hesse (n.tr.) Aluzie la piesa „Twenty Four Hours from Tulsa“ compusă în 1963 şi interpretată
de americanul Gene Pitney, Telford fiind un oraş din Shropshire, Marea Britanie (n.tr.)
Stelă din Egiptul antic, aflată la British Museum din Londra, cea care a ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene (n.red.)
Aluzie la Kindertotenlieder, Cântece despre moartea copiilor, un ciclu de cinci piese vocal-orchestrale ale compozitorului austriac Gustav Mahler (n.tr.) Asociaţie internaţională a organizaţiilor de caritate care militează pentru combaterea sărăciei în lume (n.tr.)
Zgârie-nori de 95 de etaje din Londra, cea mai înaltă clădire din Marea Britanie (n.tr.)
Oraş şi staţiune turistică pe Coasta de Azur, în Franţa (n.tr.) The Famous Five, serie de cărţi de aventuri pentru copii, scrise de autoarea engleză Enid Blyton în perioada 1942–1963 (n.tr.) Roman al scriitoarei Patricia Highsmith, transpus pe peliculă în regia lui Alfred Hitchcock în 1951 (n.tr.)
Grup britanic de muzică alternativă, ai cărui membri şi-au încărcat posesiunile într-o maşină şi colindă astfel Europa în căutarea inspiraţiei şi a aventurii.