"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ❤️❤️Algoritmul fericirii de P. Z. Reizin❤️❤️

Add to favorite ❤️❤️Algoritmul fericirii de P. Z. Reizin❤️❤️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Claudia îmi întinde obrazul şi apoi îmi cere părerea:

– Nu ţi se pare că-i stă foarte bine cu ea?

E greu de spus dacă vorbeşte serios sau nu şi ăsta-i unul dintre lucrurile grozave în ceea ce-o priveşte. E întotdeauna cu două mişcări înaintea celorlalţi, dar nu-ţi scoate ochii cu asta. Don e norocos să o aibă. O ştie bine, aşa cum o ştie şi ea.

– Claudia, ce număr ai pregătit pentru seara asta? o întreb.

– Când va veni acel moment al serii, am o presimţire că va trebui să răspund la un apel telefonic venit de pe coasta de vest, replică ea. Don mi-a povestit câte ceva despre aventurile tale în Anglia. Se pare că eşti un adevărat…

– Don, cum ai putut?!

– Romantic, voiam să spun!

– Ah, da.

Claudia mă strânge apoi uşor de braţ.

– Sper să se rezolve totul.

– Mda. Mie chiar…

Dar mă opresc, constatând că trebuie musai să iau o înghiţitură zdravănă din cocktailul cu urzici ca să pot continua.

– Mda, asta-i tot ce reuşesc până la urmă să îngaim.

Ceea ce nu aduce nici o lămurire în plus.

– Ţi s-a lipit de suflet, nu?

– Am cerut-o în căsătorie. În gând.

– Tom, dar e minunat, toarce ea. Chiar dacă puţin cam impetuos.

– Atunci când eşti sigur, eşti sigur şi gata, intervine Don.

După un alt cocktail furajer – de data asta optez pentru Gin Gimlet cu Ceapă –

nu mai simt nici o durere. Suntem invitaţi să pornim în lunga excursie spre salonul în care, odată ajunşi, sunt aşezat în stânga Marshei. Tânărul absurd de arătos, care şi-a schimbat livreaua ca pentru Actul al doilea al piesei, anunţă

aperitivele: tartină cu gogonea – sunt aproape sigur că asta a spus – şi baghetă de tofu şi alge cu yuzokosho şi maioneză cu limetă.

– Miam-miam, mă adresez eu gazdei după ce le-am înfulecat, compliment mai laudativ decât ăsta neexistând în manualul meu de profil.

Marsha permite unui surâs glacial să prindă contur pe trăsăturile ei frumoase.

– Mă bucur mult că ţi-au plăcut. Şi, cum îţi merge romanul, Tom?

Fir-ar! Gin Gimletul ăla a fost tare. Probabil că şi Don simte efectele salvei lui inaugurale de cocktailuri, fiindcă se uită la mine cu o expresie bleagă şi-mi face

cu ochiul.

Mă străduiesc să-i explic ce probleme am în efortul de a-mi convinge cartea –

romanul, romanele, ce-or fi ele – să treacă de la stadiul de rulat agale pe pistă la cel de decolare. Şi mă pomenesc citându-l pe un scriitor american extrem de apreciat, cu un sfat bun pe care l-am descoperit pe un site de scriere creativă şi care mi-a plăcut suficient de mult pentru a-l copia pe o notiţă adezivă.

– Marsha, chestia e că, aşa cum zicea Stephen King, dacă o carte nu trăieşte în mintea autorului ei, înseamnă că-i moartă, ca o balegă veche de-un an.

Oare ceva din actuala mea dispoziţie mohorâtă s-o fi strecurat în ultimele patru cuvinte din fraza anterioară? Să le fi rostit cumva puţin mai energic decât ar fi fost necesar, strict vorbind?

Ea se uită la mine într-un fel bizar, una dintre sprâncenele ei urcând cu un milimetru mai mult decât cealaltă.

– Credeam, intervine Don, că-l vei cita pe parlamentarul acela britanic despre care mi-ai spus la prânz.

Se referă la răposatul Enoch Powell, ale cărui opinii politice sunt antipatice, dar a cărui filosofie de viaţă simplă îmi place s-o reiterez – ceea ce fac şi acum, adăugând o imitaţie a ochilor lui holbaţi şi a vocii spectrale, hârâite:

– Nimic nu contează prea mult – aici fac o pauză, pentru un plus de intensitate dramatică –, iar majoritatea lucrurilor nu contează deloc!

Expresia de pe chipul Marshei sugerează că ideea nu i-a trecut niciodată prin minte până acum şi că în universul ei a apărut deodată o fisură urâtă. Nu pentru prima dată, mă întreb ce are femeia asta de mă determină să mă port ca un idiot.

Aşa cum unii oameni scot la iveală ce-i mai bun în noi, bănuiesc că alţii, inconştient, aduc la suprafaţă claxonul ilar de bicicletă, nasul roşu gogonat şi pantofii supradimensionaţi.

Dar, ca de fiecare dată, Don aplanează situaţia cu o poveste amuzantă despre fostul preşedinte George W. Bush, preluând replica din zbor, ca un moderator TV revenit în direct după pauza publicitară. Şi, înainte să termine, momentul dificil e deja trecut şi, în general, uitat. Numai că, ridicându-se să

verifice echipa de catering din bucătărie, Marsha îmi aruncă o privire.

Nici furioasă, nici dezamăgită. Doar nedumerită. Şi îngrijorată.

Da, acea privire.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com