O SCRISOARE DE LA PETER MUNK
7
nenumărate persoane să devină mai implicate şi, prinurmare, mai puţin intimidate de conceptul complex deglobalizare. Este extrem de uşor să fii egocentric. Esteextrem de uşor să fii xenofob. Este extrem de uşor să fiinaţionalist. Dar se dovedeşte a fi foarte greu să păşeşti înnecunoscut! Mulţi percep globalizarea - iar asta în celmai bun caz - ca pe un concept abstract. Scopul seriei dedezbateri iniţiate de noi constă în a-i ajuta pe oameni să sefamiliarizeze cu schimbările continue din lumea contemporană şi să participe cu mai multă deschidere la dialoguluniversal privind problemele şi evenimentele care ne vordefini viitorul.
Probabil că nici nu trebuie să mai menţionez că foartemulte dintre aceste subiecte sunt cu adevărat arzătoare.
Încălzirea globală, sărăcia extremă, genocidul sau instabilitatea financiară - iată doar câteva dintre chestiunilede o importanţă crucială care afectează popoare întregi.
Şi atât mie, cât şi membrilor consiliului fundaţiei ni separe că, la modul general, calitatea dialogului public sediminuează direct proporţional cu importanţa şi numărul acestor teme critice care ne solicită atenţia.
Încercând să evidenţieze cele mai importante aspecte aledialogului global în momente decisive, dezbaterile noastre înfăţişează ideile şi opiniile unora dintre cei mai străluciţi gânditori. ai lumii, fapt care înlesneşte cunoaştereaşi reuşeşte să cristalizeze interesul public, ajutând în celedin urmă la soluţionarea unora dintre provocările care îistau în faţă omenirii.
Am învăţat de-a lungul vieţii - şi sunt sigur că mulţidintre voi împărtăşesc această viziune - că provocărilescot la iveală tot ce-i mai bun din oameni. Veţi fi de acord,
8
URMEAZĂ CELE MAI BUNE ZILE ALE OMENIRII?
sper eu, că participanţii la aceste dezbateri nu numai că seprovoacă unul pe altul, dar ne incită pe fiecare dintre noisă reflectăm limpede ş·i-raţioilal la problemele de o însemnătate majoră cu care se confruntă lumea în ziua de azi.
PETER MUNK
Iniţiatorul Fundaţiei Aurea
Toronto, Ontario
Introducere de Rudyard Griffiths
Urmează cele mai bune zile ale omenirii? a marcat o îndepărtare de tematica dezbaterilor noastre tradiţionale.
Timp de aproape un deceniu, Dezbaterile Munk, desfă
şurate bianual, s-au axat în primul rând pe aspecte geopolitice, sociale, economice sau tehnologice concrete, laordinea zilei. Aşadar, de ce am decis. subit ca, în toamnaanului 2015, conferinţa noastră să aibă mai degrabă otentă filozofică? Deoarece nutrim convingerea fermă că
multe dintre dezbaterile importante pe care le purtămastăzi în societate sunt învăluite în eterna dilemă umană
a progresului - sau a regresului - nostru, ca specie.
Mulţi comentatori privesc dezordinea caracteristică evenimentelor mondiale actuale şi semnalează un declin lent,dar constant, al ordinii bazate pe reguli şi al progresuluieconomic care au definit jumătatea de secol ce a precedatAl Doilea Război Mondial. Dimpotrivă, alţii consideră că
distribuţia puterii naţiunilor către actori nonstatali, cumar fi organizaţiile neguvernamentale, alianţele şi instituţiile globale - susţinute din plin de comunicarea instantanee, de pe reţelele de socializare răspândite pretutindeni -,vesteşte începutul unei noi ere a păcii şi a prosperităţii.
Susţinătorii unei „a doua revoluţii tehnologice" prevăd unviitor cu un nivel de trai în creştere, cu domenii noi de
10
URMEAZĂ CELE MAI BUNE ZILE ALE OMENIRII?
colaborare şi exprimare, atât individuală, cât şi colectivă,precum şi o planetă mai curată. Asta în vreme ce oponen
ţii lor denunţă modul în ·c-are tehnologiile tot mai performante sporesc inegalitatea socială şi economică, dându-istatului puterea de a încălca viaţa privată a cetăţenilor şitotodată de a distrage omenirea de la munca grea, darextrem de necesară unei vieţi durabile pe Pământ.
Rezumând, pentru jumătate ·dintre noi, oricare ar fi problema sau provocarea în discuţie, paharul e pe jumătategol. Pentru cealaltă jumătate, paharul e pe jumătate plin.
Cu alte cuvinte, suntem fie optimişti, fie pesimişti în legătură cu starea şi viitorul vieţii noastre, al societăţii în caretrăim şi al condiţiei umane, în general.
Dezbaterea Munk referitoare la progres din toamna anului2015 a reprezentat un efort conştient de a le provoca pe celepeste 3 OOO de persoane care au umplut până la, refuz RoyThomson Hall din Toronto să aleagă o „tabără", o dată pentrutotdeauna, în această dilemă a epocii moderne. Astfel că amintitulat dezbaterea: Urmează cele mai bune zile ale omenirii?
Înaintea începerii evenimentului, publicul a fost rugat să
răspundă la întrebarea de mai sus. După o oră şi jumătate, la sfârşitul înfruntării de idei, oamenii din sală aufost întrebaţi din nou. Stimulatoare şi extrem de antrenantă, dezbaterea care vi se va dezvălui în următoarelepagini a izbutit să schimbe numeroase păreri. Pentru aafla dacă „paharul colectiv al omenirii" este într-adevărpe jumătate gol sau pe jumătate plin, citiţi mai departe.