"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Urmează cele mai bune zile ale omenirii” de Steven Pinker

Add to favorite „Urmează cele mai bune zile ale omenirii” de Steven Pinker

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În al treilea rând, prosperitatea. Acum două secole, 85%

din populaţia lumii trăia în sărăcie extremă. În ziua deazi, procentul este mai mic de zece. Şi, conform prognozei Organizaţiei Naţiunilor Unite, cifra ar putea ajunge lazero până în 2030. Pe oricare continent, oamenii lucrează

mai puţine ore şi îşi pot permite mai multe alimente,haine, sisteme de iluminat, călătorii, apeluri telefonice,informaţii şi. . . bere.

În al patrulea rând, pacea în lume. Cea mai distructivă

activitate umană, războiul dintre naţiunile puternice,este de-acum desuetă. Ţările dezvoltate nu au mai purtatlupte majore de 70 de ani; marile puteri, de 60. Ce-i drept,războaiele civile nu au dispărut, dar sunt mai puţin distructive decât cele interstatale, iar numărul lor a scăzut.

Insigna de pe reverul meu e un suvenir dintr-o călătorie pe care am făcut-o la începutul acestei săptămâni înColumbia, unde tocmai se încheie ultima conflagraţie dinemisfera vestică.

18

URMEAZĂ CELE MAI BUNE ZILE ALE OMENIRII?

La nivel global, rata anuală a deceselor pricinuite de războaie a scăzut: de la 300 _din 100 OOO de oameni în timpulcelui de Al Doilea Răzbe,1 Mondial la 22 în anii '50, la 9

în anii 1970, la 5 în anii '80, la 1,5 în ,anii '90 şi la 0,2 înanii 2000. Până şi terifiantul război civil din Siria a aduscifrele înapoi doar până la nivelul la care erau în 2000.

La punctul ·al cincilea mă refer la siguranţă. Ratele criminalităţii violente scad, în numeroase locuri, într-un ritmextrem de rapid. Cei mai competenţi criminalişti ai lumiiau calculat că, în următorii 30 de ani, procentul omuciderilor la nivel global se va înjumătăţi.

În al şaselea rând, libertatea. În pofida privaţiunilor dinanumite ţări, indicele care măsoară democraţia nu a maifost niciodată aşa de ridicat pe plan mondial. Mai mult de60% din populaţia lumii trăieşte astăzi în societăţi deschise - este cel mai mare procent din toate timpurile.

La punctul al şaptelea, nivelul cunoştinţelor. În anul 1820,numai 17% dintre cetăţeni aveau o educaţie de bază. Înzilele noastre, s-a ajuns la 82%, iar procentul se îndreaptă

rapid către 100.

În al optulea rând, drepturile omului. Campaniile desfă­

şurate la nivel mondial au vizat exploatarea copiilor prinmuncă, pedeapsa capitală, traficul de carne vie, violenţaîmpotriva femeilor, mutilarea genitală a femeilor şi incriminarea homosexualităţii. Fiecare dintre acestea a fostdeschizătoare de drumuri. Iar dacă ne ghidăm după celepetrecute în istorie, astfel de obiceiuri barbare vor dispărea, aşa cum s-a întâmplat cu sacrificiile omeneşti în numele religiei, canibalismul, infanticidul, sclavia, ardereape rug sub acuzaţia de erezie, execuţiile prin tortură, munca silnică, duelurile, haremurile, eunucii, spectacolele cu

DE BOTTON & GLADWELL VS PINKER & RIDLEY

19

ciudaţi\ legarea picioarelor2 sau, până spre zilele noastre,nebunescul obicei al huliganilor din hochei 3 .

În al nouălea rând, egalitatea sexelor. Datele globale arată

că femeile de astăzi sunt mai bine educate, se căsătorescmai târziu, câştigă mai mult şi ocupă adesea poziţii care leconferă putere şi influenţă.

Iată-ne ajunşi la ultimul aspect: inteligenţa. În toate ţările,IQ-ul populaţiei creşte cu trei puncte în fiecare deceniu.

Mergând mai departe, care ar putea fi răspunsul pesimistului la toate aceste veşti deprimant de bune pentru el?

„Aveţi puţintică răbdare. Dintr-un moment într-altul, onouă catastrofă va opri acest progres sau îl va împinge însens invers." Dar, cu potenţiala excepţie a războiului, niciunul dintre indicatorii enumeraţi nu e supus, aşa cum seîntâmplă la Bursă, la bule speculative haotice şi crize economice. Fiecare este gradual şi cumulativ. Iar la nivel colectiv, se formează şi se sprijină unul pe altul. O lume maibogată îşi poate permite să păstreze mediul înconjurătormai curat, să-i ţină sub control pe infractori, să-şi înveţecarte cetăţenii şi să-i vindece de boli. O lume mai educată

şi influenţată mai mult de către femei va tolera mai puţinautocraţia şi nu va mai fi aşa de înclinată să înceapă războaie prosteşti. Progresele tehnologice care au determinatacest avans vor continua într-un ritm accelerat. Legea lui 1

În original, freak show - spectacole de circ în care apăreau persoane cu anomalii fizice rare, curioase. (N. trad.) 2 În original, foot binding - obicei chinezesc străvechi prin care degetele de la picioarele fetiţelor, în afară de cele mari, erau rupte şi legate sub tălpi. (N. trad.)

3

În original, goon in hockey - un jucător . de hochei desemnat să

blocheze echipa adversă, făcând un joc murdar, extrem de agresiv.

(N. trad.)

20

URMEAZĂ CELE MAI BUNE ZILE ALE OMENIRII?

Moore 4 rămâne valabilă, iar genomica, neuroştiinţele, inteligenţa artificială şi politicile bazate pe dovezi de netăgăduit sunt în plină asce:Miune.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com