Dar ce părere aveţi despre distopiile de tip SF? Multedintre ele, cum ar fi revoluţia cyborgilor ori acapararealumii de către nanoboţi, sunt cu totul fanteziste şi vor luacalea erorii Y2K 5 şi a altor prostii tehnopanicarde.
Grave ar putea fi alte două ameninţări, dar şi pentru elese pot găsi soluţii viabile. În ciuda profeţiilor legate de unal treilea război mondial termonuclear şi de terorismulnuclear în stil holl yw oodian, amintiţi-vă că nicio armă de acest tip nu a mai fost folosită după N agasaki. Războiul Rece s-a încheiat. De asemenea, 16 state au renunţat la programele lor privind înarmarea nucleară, iar din acest an li s-a alăturat chiar şi Iranul. Numărul de arme nucleare a scăzut cu peste 80%. Şi un acord global, încheiat în 2010, a blocat accesul la rachete nucleare şi la materiale fisionabile. Mai mult, lumea nu poate decât să-şi extindă
tendinţa din aceşti 70 de ani în următoarele câteva decenii, întrucât un program pentru eliminarea treptată atuturor armelor nucleare a fost aprobat, în principiu, decătre liderii mondiali importanţi, inclusiv de către cei dinRusia şi din Statele Unite ale Americii.
Cealaltă ameninţare e reprezentată de schimbarea climatică. Aceasta ar putea fi cea mai dificilă problemă a 4
Legea descrie o tendinţă pe termen lung în istoria maşinilor de calcul: numărul de tranzistori care pot fi plasaţi pe un circuit integrat se dublează la fiecare doi ani. (N. red.) 5
În original, Y2K bug, cunoscut şi ca virusul informatic al anului 2000 sau ca eroarea mileniului, a stârnit panică în 1999, când s-a spus că această problemă de programare a computerelor va avea loc la trecerea dintre ani, în noaptea de 31 decembrie 1999/1 ianuarie 2000. (N. trad.)
DE BOTTON & GLADWELL VS PINKER & RIDLEY
2 1
umanităţii, dar economiştii sunt de părere că se poate rezolva:O taxă globală pe emisiile de carbon ar încuraja miliarde de oameni să facă economii, să inoveze şi să treacă
la surse de energie nepoluante. Totodată, progresul cercetării şi dezvoltării energiei regenerabile, a energiei nucleare de a patra generaţie şi captarea carbonului ar reducesubstanţial costurile. Oare va ignora omenirea, aflată înpragul sinuciderii, aceste soluţii? Ei bine, iată trei titluridin revista Time - toate, numai din ultima lună: ,,Chinaarată că tratează cu maximă seriozitate schimbările climatice"; ,,Walmart, McDonald's şi alte 79 de mari companii se angajează să lupte împotriva încălzirii globale";şi „Refuzul americanilor de a admite problema încălziriiglobale a atins o scădere-record".
Desigur, o lume mai bună nu este o lume perfectă. Caun susţinător vehement al ideii naturii omeneşti, sunt depărere că în copacul · fragil şi contorsionat al umanităţiinu poate creşte ceva perfect. Pentru a o parafraza pe cunoscuta cântăreaţă canadiană Joni Mitchell6 , aş spune:
,,Nu suntem praf de stele, nu suntem de aur şi cu siguranţă nu ne vom întoarce în Paradis." În viitor - cu toatecă eu îl văd ca pe unul măreţ -, cred că vom avea inclusivboală şi sărăcie; vom avea terorism şi opresiune, războişi crime violente. Însă aceste flageluri vor fi considerabilmai puţine, ceea ce înseamnă că miliarde de oameni vortrăi mai bine decât în prezent. Asta, vă reamintesc, esteideea-fanion a dezbaterii din această seară. Mulţumesc!
Rudyard Griffiths: Doamnelor şi domnilor, vă voi reţineatenţia doar două secunde. Steven, ne-ai oferit un începutimpresionant al dezbaterii din seara aceasta .. Acum este 6 Steven Pinker face referire la versurile melodiei „Woodstock", lansată în 1970 pe albumul Ladies of the Canyon. (N. red.)
22
URMEAZĂ CELE MAI BUNE ZILE ALE OMENIRII?
rândul echipei adverse. Stimate Alain de Botton, declaraţia de deschidere, te r_og.
Alain de Botton: Mulţumesc foarte mult. Dacă am fioptimişti, cum sunt iluştrii noştri prieteni din echipa adversă, ar trebui să detaliem şi să distilăm temele abordatede Steven. Aş dori să ne concentrăm asupra a patru marizone în care optimiştii consideră că vom înregistra celemai importante progrese.
În primul rând, ei cred în biruinţa cunoaşterii în faţa ignoranţei. Un mare flagel în vremurile noastre, ignoranţa vafi eradicată graţie luminii oferite de raţiune. Iată mareasperanţă a optimiştilor. De asemenea, ei sunt de păre�e că
relele crunte provocate de sărăcia care ne-a însoţit extremde multă vreme vor fi date deoparte ca urmare a dezvoltării economiei mondiale.
Al treilea aspect adus în discuţie se referă la război.
Conflagraţiile vor fi înlăturate de domnia legii şi de creşterea monopolizării puterii de către statele dispuse să
respecte reglementările internaţionale. Şi, în sfârşit, eiapreciază că bolile vor fi eradicate prin minunatul „instrument" numit medicină.
Aşadar, cu aceste patru probleme - ignoranţa, sărăcia,războiul şi boala - ţinute sub control, vom ajunge să trăimpe un soi de insulă paradiziacă, pe care, susţin prieteniinoştri optimişti, deja o putem întrezări la orizont.
Am o singură obiecţie majoră - iar aici discursul meuva avea o tentă autobiografică. Sunt elv�ţian şi am petrecut destul de mult timp în ţara natală. Fapt este că, într-adevăr, Elveţia a rezolvat toate aceste probleme. Areun sistem educaţional fantastic. Salariul mediu a depăşitechivalentul a 50 OOO de dolari pe an. În ţară este pacede multe veacuri, încă de la Tratatul de la Westfalia din1648. Despre starea spitalelor se poate vorbi de asemenea
DE BOTTON & GLADWELL VS PINKER & RIDLEY
23
la superlativ. Şi, cu toate acestea, Elveţia nu este Paradisul.
Există şi acolo nenumărate probleme. Chiar dacă le-aş