"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Când alegi valoarea semnificativă în defavoarea celei nesemnificative, lucrul cel mai dificil în defavoarea celui uşor, lucrul corect în defavoarea celui greşit, te simţi bine în legătură cu tine însuţi. Stima de sine creşte. Te placi şi te respecţi mai mult. Ai un sentiment mai mare de mândrie personală.

Pe lângă faptul de a te simţi excelent în legătură cu tine însuţi când te comporţi raţional, câştigi totodată

respectul şi stima tuturor oamenilor din jurul tău. Ei te vor preţui şi te vor admira. Uşile ţi se vor deschide. Oamenii te vor ajuta. Vei fi plătit mai bine, promovat mai repede şi chiar ţi se vor acorda responsabilităţi mai mari. Pe măsură ce devii o persoană de onoare şi cu caracter, oportunităţile vor apărea peste tot în jurul tău.

Pe de altă parte, poţi avea toată inteligenţa, talentul şi abilitatea din lume, dar dacă oamenii nu au încredere în tine, nu vei înainta niciodată. Oamenii nu te vor angaja, iar dacă o fac, te vor concedia cât mai repede cu putinţă.

Instituţiile financiare nu-ţi vor împrumuta bani. Pentru că „cine se aseamănă se adună”, singurii asociaţi (niciodată prieteni) pe care-i vei avea vor fi alţi oameni cu caracter îndoielnic. Mai mult decât atât, de vreme ce oamenii cu care te asociezi au un efect major asupra ati-tudinii şi personalităţii tale, îţi îmbogăţeşti sau îţi rui-nezi întreaga viaţă cu calitatea caracterului tău – sau cu lipsa lui.

NU scuzelor! 49

Perfecţionarea caracterului

Aristotel scria: „Orice progres din societate începe cu perfecţionarea caracterului tinerilor.” Asta înseamnă că

progresul în viaţa ta începe cu învăţarea şi practicarea valorilor.

Înveţi valori într-unul sau toate cele trei moduri: îndrumare, studiu şi practicare. Hai să le analizăm îndeaproape pe fiecare dintre ele.

Insuflă-le copiilor tăi valori. Unul dintre rolurile principale în creşterea şi educarea copiilor este să le predai acestora valori. Asta presupune îndrumare răbdătoare şi explicarea constantă a valorilor pe măsură ce cresc. O

dată nu este îndeajuns. Valoarea – şi importanţa de a trăi în funcţie de acea valoare – trebuie explicată. Părinţii nu trebuie doar să ofere ilustraţii, ci şi să contrasteze adezi-unea la o valoare, în special aceea de a spune adevărul, cu opusul său, acela de a minţi sau de a spune jumătăţi de adevăr.

Pe măsură ce se măresc, copiii sunt foarte suscepti-bili la lecţiile pe care le primesc de la oamenii importanţi din viaţa lor. Ceea ce le spui, în calitate de părinte, ei recunosc drept adevăr, adevărul absolut. Asemenea unui burete, ei asimilează tot ceea ce spui. Tu scrii de-scrierea valorilor tale pe sufletele lor, care sunt ca lutul umed, astfel încât ceea ce scrii devine o parte permanentă a modului în care văd ei lumea şi se raportează la viaţă.

Mai mult decât orice, după cum vom vedea în capitolul 19, îţi demonstrezi valorile în comportamentul

50 Brian Tracy

tău. Copiii tăi te urmăresc şi se străduiesc să imite valorile pe care tu nu doar că le predai şi le predici, ci le şi practici. Iar ei sunt întotdeauna cu ochii pe tine.

Copiii familiei Rockefeller erau vestiţi pentru faptul că fuseseră învăţaţi despre valorile financiare de la o vârstă timpurie. Deşi tatăl lor era unul dintre cei mai bogaţi bărbaţi din America, copiilor li se dădeau sarcini şi munci casnice înainte de a-şi primi alocaţiile. Apoi erau îndrumaţi cum să şi le cheltuiască: cum să economisească, cât de mult să dea fundaţiilor caritabile şi cât de mult să investească. Drept rezultat, ei au devenit afa-cerişti şi oameni de stat de succes, spre deosebire de copiii care crescuseră în case îmbelşugate şi fuseseră

rareori disciplinaţi pe subiecte legate de bani.

Studiază valorile pe care le admiri. Înveţi valori stu-diindu-le îndeaproape. Legea Concentraţiei spune că

„orice lucru asupra căruia zăboveşti creşte şi sporeşte în viaţa ta.”

Asta înseamnă că atunci când studiezi şi citeşti poveşti despre bărbaţi şi femei care au demonstrat tipul de valori pe care tu le admiri şi le respecţi şi te gândeşti apoi la acele poveşti şi la acel comportament, acele valori pătrund şi mai mult în mintea ta. Odată ce aceste valori sunt „programate” în subconştientul tău, ele creează în tine o predilecţie de a te comporta în concordanţă

cu acele valori atunci când situaţia le cere.

De exemplu, în antrenamentul militar, soldaţilor li se spun încontinuu poveşti despre curaj, obedienţă, disciplină şi importanţa de a-şi susţine tovarăşii soldaţi. Cu cât aud mai mult aceste poveşti, cu cât se gândesc mai

NU scuzelor! 51

mult la ele şi discută despre ele, cu atât este mai probabil ca ei să se comporte în concordanţă cu aceste valori când sunt sub presiunea unei lupte efective.

Virtutea de bază a caracterului este adevărul. Oricând spui adevărul, oricât de incomod ar fi în acel moment, te simţi mai bine în legătură cu tine şi câştigi respectul oamenilor din jurul tău. Una dintre cele mai semnificative laude pe care o poţi aduce cuiva este să

spui că „el sau ea spune mereu adevărul”.

Imită oamenii pe care-i admiri cel mai mult. În mare parte, caracterul tău este determinat de oamenii pe care-i admiri cel mai mult, fie că vorbim despre persoane care sunt încă în viaţă sau nu. Cine sunt ei? Examinându-ţi viaţa şi trecutul, alcătuieşte o listă cu oamenii pe care-i admiri cel mai mult, iar lângă numele lor, scrie virtuţile sau valorile pe care le consideri importante la ei.

Dacă ai putea petrece o după-amiază cu oricine, fie că este cineva viu sau mort, pe cine ai alege? De ce ai alege acea persoană? Despre ce aţi vorbi în timpul după-amiezii petrecute împreună? Ce întrebări i-ai pune sau ce ai vrea să înveţi?

Gândeşte-te şi la asta: De ce ar vrea acea persoană

să petreacă o după-amiază cu tine? Care sunt virtuţile şi valorile pe care le-ai dezvoltat şi care te fac o persoană

valoroasă şi interesantă? Ce te face special?

Practică valorile pe care le respecţi. Tu dezvolţi valori practicându-le oricând sunt necesare. Aşa cum a spus filosoful stoic Epictet: „Nu circumstanţele fac omul; ele doar îl dezvăluie lui însuşi.”

52 Brian Tracy

Când se iveşte o problemă, oamenii tind să reacţioneze automat pe baza celor mai înalte valori pe care le-au dezvoltat până în acel moment.

Noi dezvoltăm valori prin repetiţie, comportându-ne în concordanţă cu o anumită valoare iar şi iar, până când devine un obicei şi se înglobează astfel încât ajungem să

o practicăm automat. Bărbaţi şi femei cu caractere foarte dezvoltate se comportă într-o manieră concordantă

cu cele mai înalte valori ale lor şi o fac fără intenţie sau ezitare. Nu există nicio dilemă în mintea lor dacă fac lucrul corect sau nu.

Structura personalităţii

Psihologia caracterului implică cele trei părţi ale personalităţii tale: sinele tău ideal, imaginea ta de sine şi stima ta de sine.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com