"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

recoltă, să începi să faci mai mult acele lucruri care conduc spre succes – şi să încetezi să te mai angrenezi în activităţi care nu duc nicăieri.

Succesul este previzibil

Succesul nu este întâmplător. Din nefericire, nici eşecul nu este. Reuşeşti când faci ceea ce fac şi alţi oameni de succes, iar şi iar, până când aceste comportamente devin un obicei. În mod similar, eşuezi când nu faci ce fac oamenii de succes. În orice caz, natura e neutră. Natura nu preferă o parte anume. Naturii nu-i pasă. Ceea ce ţi se întâmplă este doar o problemă de lege – legea cauzei şi a efectului.

Te poţi privi ca pe o maşină cu un mecanism presta-

bilit. Mecanismul tău prestabilit este atracţia aproape irezistibilă dintre Factorul Expeditivităţii şi calea rezistenţei minime pe care am descris-o în Introducere. În absenţa autodisciplinei, mecanismul tău prestabilit pică

în mod automat. Aceasta este cauza principală a randa-mentului scăzut şi a eşecului de a-ţi atinge adevăratul potenţial.

Când nu munceşti deliberat, conștient şi continuu

pentru a face, a fi şi a avea acele lucruri care constituie succesul pentru tine, mecanismul tău prestabilit este în funcţiune. Ajungi să faci acele lucruri distractive, uşoare şi cu valoare scăzută pe termen scurt, ce duc la frustrare, îngrijorări financiare şi eşec pe termen lung.

36 Brian Tracy

Secretele succesului

Marele petrolist, H. L. Hunt, care a fost la un moment dat cel mai bogat om din lume, devenit miliardar pe cont propriu, a fost întrebat cândva de către un jurnalist de televiziune despre „secretele succesului său”. El a răspuns: „există doar trei cerinţe pentru succes. Întâi, decide exact ce anume vrei în viaţă. În al doilea rând, stabileşte preţul pe care o să-l plăteşti pentru a obţine lucrurile pe care le vrei. Şi în al treilea, iar asta este cel mai important, decide să plăteşti acel preţ.”

Una dintre cele mai importante cerinţe pentru succes, odată ce ai decis ce anume vrei, este calitatea dispo-

nibilităţii. Oamenii de succes sunt dispuşi să plătească

preţul, oricare ar fi el şi oricât ar dura, până când obţin rezultatele pe care le doresc.

Toată lumea vrea să aibă succes. Toată lumea vrea să fie sănătoasă, fericită, suplă şi bogată. Dar majoritatea oamenilor nu sunt dispuşi să plătească preţul. Ocazional, ei ar putea fi dispuşi să plătească o parte din preţ, dar nu sunt dispuşi să plătească preţul întreg. Au întotdeauna o reţinere. Au întotdeauna o scuză sau un raţionament pentru care nu se autodisciplinează să facă tot ce trebuie pentru a-şi atinge ţelurile.

Plăteşte preţul

Cum îţi poţi da seama când ai plătit preţul întreg al succesului? E simplu. Uită-te în jurul tău. Iată-l! Îţi poţi da întotdeauna seama cât de mult ai plătit din preţul succesului uitându-te la stilul tău de viaţă actual şi la contul

NU scuzelor! 37

tău bancar. Potrivit Legii Corespondenţei, lumea ta exterioară va reflecta mereu, precum o oglindă, persoana care eşti şi preţul pe care l-ai plătit în interior.

Există o idee interesantă în legătură cu preţul succesului: trebuie să fie mereu plătit integral – şi în avans.

Succesul, oricum l-ai defini, nu este ca un restaurant unde plăteşti după ce te-ai bucurat de masa ta. În schimb, este ca o cantină, unde poţi alege orice vrei, dar trebuie să plăteşti pentru asta înainte să mănânci.

Oratorul motivaţional Zig Ziglar spune: „liftul spre succes este defect, dar scările funcţionează mereu.”

Învaţă de la experţi

Kop Kopmeyer, pe care l-am menţionat în Introducere, mi-a spus, de asemenea, că al doilea cel mai important principiu al succesului, după autodisciplină, este că trebuie „să înveţi de la experţi. Nu vei trăi niciodată îndeajuns de mult pentru a învăţa totul pe cont propriu.”

Dacă vrei să ai succes, prima ta sarcină este să afli ce trebuie să înveţi pentru a dobândi succesul pe care ţi-l doreşti. Învaţă de la experţi. Citeşte-le cărţile. Ascultă-le programele audio. Participă la seminarele lor. Scrie-le sau abordează-i direct şi cere-le sfatul. Uneori, o idee este tot ce ai nevoie pentru a schimba direcţia vieţii tale.

Să-ţi dau un exemplu ca să vezi la ce mă refer: Acum câţiva ani, un prieten mi-a recomandat un dentist excelent. Am aflat mai târziu că avea o reputaţie splendidă. I se spunea „dentistul dentiştilor”.

38 Brian Tracy

Era dentistul la care mergeau ceilalţi dentişti când aveau nevoie de o lucrare dentară excelentă. El mi-a spus că participa la fiecare conferinţă dentară importantă la care putea. Când era acolo, participa la fiecare sesiune de dialog, ascultând dentişti din toată ţara şi din toată lumea dezbătând ultimele descoperiri din tehnologia dentară.

Timp de o săptămână, cu mari sacrificii de timp şi de bani, el a participat la o conferinţă dentară inter-naţională în Hong Kong. La acea conferinţă, a fost prezent la o sesiune susţinută de un dentist japo-nez care descoperise o nouă tehnologie în chirurgia estetică ce îmbunătăţea aspectul dinţilor şi le per-mitea oamenilor să fie atrăgători sau frumoşi pe termen nedefinit.

S-a întors în San Diego şi a început imediat să folosească această nouă tehnică la cabinetul său. Curând, a ajuns să fie excelent în acest domeniu şi a căpătat o reputaţie la nivel naţional. În câţiva ani, oamenii din întreaga regiune de Sud-Vest a Statelor Unite veneau la el pentru tratamentul său. Întrucât îşi dezvoltase această expertiză, el putea să-şi mărească tariful iar şi iar. În cele din urmă, câştigase atât de mulţi bani, încât putea să se retragă la cincizeci şi cinci de ani, independent financiar, având posibilitatea să-şi petreacă restul vieţii cu familia sa, călătorind şi îndeplinindu-şi visurile.

Ideea acestei poveşti este: căutând încontinuu idei şi sfaturi de la alţi experţi din domeniul său, el a dat peste o nouă tehnologie care l-a ajutat să devină lider în acel domeniu şi i-a „economisit” zece ani de muncă

NU scuzelor! 39

istovitoare pentru a ajunge la acelaşi nivel de succes financiar. Asta ţi s-ar putea întâmpla şi ţie, dar doar dacă

devii un student pe viaţă în meseria ta.

Condiţia mentală şi fizică bună

trebuie să fie continuă

A obţine succesul se aseamănă cu a obţine condiţia fizică bună. Se aseamănă cu îmbăierea, perierea dinţilor şi mâncatul. Este ceva ce trebuie să faci încontinuu, zilnic.

Odată ce începi, nu te opreşti niciodată până când viaţa şi cariera ta nu sunt terminate şi nu ai atins tot succesul pe care l-ai dorit.

Nu cu mult timp în urmă, ţineam un seminar în Seattle. Chiar înainte de pauză, i-am încurajat pe oameni să cumpere şi să îmi asculte programele audio despre vânzări, gestionarea timpului şi succesul personal. La pauză, câţiva oameni au venit la mine şi mi-au pus întrebări despre conţinutul semi-narului. Un reprezentant de vânzări şi-a făcut loc în faţă şi a spus: „Când încurajezi oamenii să-ţi cumpere programele, ar trebui să le spui tot adevărul.”

Am întrebat: „La ce te referi?”

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com