Am intrat în afaceri cu bunuri imobiliare fără niciun fel de cunoştinţe, pregătire sau experienţă, am aplicat puterea disciplinei, care era atunci susţinută de sute de ore de muncă şi studiu. Apoi am mers mai departe şi am construit centre de shopping, parcuri industriale, clădiri de birouri şi ansambluri rezidenţiale.
Cu autodisciplină, am consolidat afaceri de succes în training, consultanţă, discursuri, scris, înregistrări şi distribuţie. Programele mele audio şi video, cărţile, seminarele şi programele mele de training s-au vândut în treizeci şi şase de limbi şi cincizeci şi patru de ţări, cu o valoare de peste 500 de milioane de dolari. Pe parcursul anilor, am oferit consultanţă la mai bine de 1 000 de companii şi am instruit peste 5 milioane de oameni în seminare şi dezbateri live. În fiecare caz, practica autodisciplinei a fost esenţială pentru succesul meu.
Am descoperit că poţi atinge aproape orice ţel îţi stabileşti pentru tine însuţi dacă ai disciplina de a plăti preţul, de a face ceea ce trebuie să faci şi de a nu renunţa niciodată.
Cine ar trebui să citească această carte?
Această carte este scrisă pentru femei şi bărbaţi ambiţioşi, hotărâţi, care vor să dobândească tot ce este posibil
14 Brian Tracy
pentru ei în viaţă. Este scrisă pentru oameni „avizi” să
facă mai mult, să aibă mai mult şi să fie mai mult decât au fost vreodată.
Probabil că cea mai importantă perspectivă dintre toate cu privire la succes este că, pentru a realiza multe, trebuie să devii o persoană diferită. Nu lucrurile materiale pe care le realizezi sau obţii sunt cele care contează atât de mult, pe cât este calitatea personei care trebuie să
devii pentru a izbuti cu mult peste medie. Dezvoltarea autodisciplinei este calea cea mai sigură pentru a face totul posibil pentru tine.
Această carte va fi ghidul tău pas cu pas pentru a deveni o persoană remarcabilă care este capabilă de realizări remarcabile.
O întâlnire întâmplătoare relevă
motivul pentru succes
Acum câţiva ani, participam la o conferinţă în Washington, D.C. În timpul pauzei de prânz, mâncam la un Food Fair din apropiere. Zona era aglomerată, aşa că m-am aşezat la ultima masă liberă de unul singur, deşi era o masă pentru patru persoane.
Câteva minute mai târziu, şi-au făcut apariţia un domn mai în vârstă şi o femeie mai tânără care părea să
fie asistenta sa, cu tăvi de mâncare în mână şi căutând evident un loc unde să se aşeze.
Având destul spaţiu la masa mea, m-am ridicat imediat şi l-am invitat pe domnul mai în vârstă să mi se alăture. El a ezitat, dar am insistat. În final, s-a aşezat,
NU scuzelor! 15
destul de mulţumit, şi am început să stăm de vorbă la masă.
S-a dovedit că numele său era Kop Kopmeyer. Din întâmplare, am ştiut imediat cine era. Era o legendă în ceea ce priveşte succesul şi realizarea. Kop Kopmeyer scrisese patru cărţi bestseller, fiecare dintre ele cuprin-zând 250 de principii ale succesului pe care le obţinuse după mai bine de cincizeci de ani de cercetare şi studiu.
Citisem toate cele patru cărţi din scoarţă în scoarţă, fiecare mai mult decât o dată.
După ce am stat de vorbă pentru o vreme, i-am pus întrebarea pe care mulţi oameni în situaţia asta ar pune-o:
„Dintre toate cele 1 000 de principii ale succesului pe care le-ai descoperit, care crezi tu că este cel mai important?”
El mi-a zâmbit cu o sclipire în ochi, de parcă i se pusese această întrebare de multe ori, şi a răspuns fără
ezitare: „Cel mai important principiu al succesului dintre toate a fost formulat de Elbert Hubbard, unul dintre cei mai prolifici scriitori din istoria americană, la începutul secolului douăzeci. El a spus: „ Autodisciplina este
abilitatea de a face ceea ce trebuie să faci, atunci
când trebuie să o faci, fie că ai chef sau nu.”
El a continuat spunând: „Există alte 999 de principii ale succesului pe care eu le-am găsit în lecturile şi experienţa mea, dar fără autodisciplină, niciunul dintre ele nu funcţionează. Cu autodisciplină funcţionează toate.”
Astfel, autodisciplina este cheia către măreţia personală. Este calitatea magică ce deschide toate uşile pentru tine şi face totul posibil. Cu autodisciplină, o persoană normală se poate ridica pe cât de departe şi de
16 Brian Tracy
repede o pot duce aptitudinile şi inteligenţa sa. Dar fără
autodisciplină, o persoană care s-a bucurat în trecut de toate binecuvântările mediului, educaţiei şi oportunită-ţilor rareori va depăşi mediocritatea.
Cei mai răi doi duşmani ai tăi
Aşa cum autodisciplina este cheia succesului, lipsa aces-teia este cauza majoră a eşecului, frustrării, randamen-tului scăzut sau nefericirii în viaţă. Ne face să inventăm scuze şi să ne subapreciem.
Probabil că cei mai mari doi duşmani ai succesului, ai fericirii şi ai împlinirii personale sunt primul, Calea Rezistenţei Minime şi al doilea, Factorul Expeditivităţii.
Calea Rezistenţei Minime este ceea ce îi face pe oameni să adopte calea uşoară în aproape orice situaţie. Ei caută scurtături pentru tot. Ajung la muncă în ultimul minut şi pleacă la prima ocazie. Caută scheme de îmbo-găţire rapidă şi obţinerea cu uşurinţă a banilor. În timp, ei dezvoltă obiceiul de a căuta mereu o cale mai uşoară, mai rapidă de a obţine lucrurile pe care le vor în loc să
facă ce e greu, însă necesar pentru dobândirea succesului adevărat.
Factorul Expeditivităţii, care este o extensie a legii rezistenţei minime, este chiar mai nociv atunci când îi conduce pe oameni la eşec şi randament scăzut. Conform acestui principiu „Oamenii caută invariabil cea mai rapidă şi mai uşoară cale de a obţine lucrurile pe care le vor, chiar acum, preocupându-se puţin sau deloc în privinţa consecinţelor pe termen lung ale comportamentelor lor.” Cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor fac mai
NU scuzelor! 17
degrabă ceea ce este rapid, distractiv şi uşor decât ceea ce este necesar pentru succes.