NU scuzelor! 31
pe care vrei să le faci, cu oamenii pe care-i alegi tu, în situaţiile pe care le doreşti tu.”
În fiecare caz, când începi să defineşti ce înseamnă
pentru tine „succesul”, poţi vedea imediat lucruri pe care ar trebui să le faci mai mult sau mai puţin pentru a începe să-ţi creezi viaţa ideală. Şi cel mai mare lucru care te reţine din a te îndrepta în direcţia visurilor tale sunt de obicei scuzele tale preferate şi o lipsă a autodisciplinei.
Nu e vorba că nu ştii ce să faci, ci mai degrabă că nu ai disciplina de a te determina să faci ceea ce ar trebui să faci, fie că-ţi place sau nu.
Alătură-te celor 20 la sută de top
În societatea noastră, cei 20 la sută dintre oamenii de top câştigă 80 la sută din bani şi se bucură de 80 la sută
din bogăţii şi recompense. Acest Principiu Pareto a fost demonstrat iar şi iar de când a fost formulat în 1895 de către Vilfredo Pareto. Primul tău ţel în carieră ar trebui să fie să intri în cei 20 la sută de top din domeniul ales de tine.
În secolul douăzeci şi unu, există o recompensă
pentru cunoştinţe şi competenţe. Cu cât acumulezi mai multe cunoştinţe şi cu cât sunt mai importante competenţele pe care le aplici, cu atât mai calificat şi mai valoros devii. Pe măsură ce devii mai bun în ceea ce faci, abilitatea ta de a-ţi câştiga venitul creşte – precum dobânda compusă.
Din nefericire, majoritatea oamenilor – cei 80 la sută din coadă – fac puţin efort sau deloc pentru a-şi
32 Brian Tracy
îmbunătăţi competenţele. Majoritatea oamenilor, potrivit cărţii din 2009 a lui Geoffrey Colvin, Talent is Overrated
( Talentul este supraestimat), îşi învaţă meseriile în primul an de angajare şi apoi nu devin niciodată mai buni. Doar oamenii de top din fiecare domeniu sunt dedicaţi îmbunătăţirii continue.
Din cauza acestei discrepanţe crescânde în privinţa abilităţii productive, bazate pe cunoştinţe, competenţe şi muncă istovitoare, cei 1 la sută dintre oamenii din America, astăzi, controlează până la 33 la sută din capi-talurile financiare.
Să începi cu nimic
În mod interesant, aproape toată lumea porneşte la fel în viaţă – cu puţin sau nimic. Aproape toate averile din America (şi din lume) sunt la prima generaţie. Asta înseamnă că majoritatea indivizilor au început cu puţin sau nimic şi au câştigat tot ce au în prezent în viaţă.
Cei mai avuţi oameni din America sunt aproape toţi multimiliardari la prima generaţie. Acesta este cazul americanilor avuţi precum Bill Gates, Warren Buffett, Larry Ellison, Michael Dell şi Paul Allen. Optzeci la sută
dintre toţi milionarii şi multimilionarii au început cu bani puţini, adesea fără niciun ban, iar uneori înglodaţi în datorii şi cu puţine avantaje, precum Sam Walton, care avea o avere în valoare de 100 de miliarde de dolari când a murit. De ce au fost aceşti oameni capabili să acu-muleze atât de mult când atât de mulţi au acumulat atât de puţin?
NU scuzelor! 33
În cartea lor, The Millionaire Next Door( Vecinul
milionar)*, Thomas Stanley şi William Danko au intervievat mai bine de 500 de milionari şi au chestionat 11 000
pe o perioadă de peste douăzeci şi cinci de ani. Ei i-au întrebat cum se face că au fost capabili să dobândească
independenţa financiară când majoritatea oamenilor din jurul lor, care au început din aceeaşi poziţie, încă se zbăteau. Optzeci şi cinci la sută din toată această nouă
generaţie de milionari au răspuns spunând ceva de genul „Nu am avut o educaţie mai bună sau mai multă inteligenţă, dar eram dispus să muncesc mai din greu decât oricine altcineva.”
Munca istovitoare este cheia
Cerinţa indispensabilă pentru munca istovitoare este autodisciplina. Succesul este posibil doar când poţi depăşi tendinţa firească de a o lua pe scurtătură şi de a alege calea uşoară. Succesul durabil este posibil doar atunci când te poţi autodisciplina să munceşti din greu pentru o foarte lungă perioadă.
Aşa cum am menţionat în Introducere, mi-am început viaţa fără niciun ban sau avantaj. Ani la rând, am avut slujbe de muncă necalificată, la care câştigam suficient cât să supravieţuiesc de la un salariu la altul. Am intrat în vânzări când nu mai puteam găsi o slujbă de muncă necalificată, unde mi-am pierdut vremea multe luni înainte de a începe să-mi pun acea întrebare: „De ce unii oameni au mai mult succes în vânzări decât alţii?”
* Milionarul de lângă noi - volum apărut în limba română la Editura Amaltea, anul 2013 – (n. red.)
34 Brian Tracy
Într-o zi, un reprezentant de vânzări de top mi-a spus că douăzeci la sută dintre reprezentanţii de vânzări de top câştigă 80 la sută din bani. Nu mai auzisem asta înainte. Însemna că cei optzeci la sută dintre reprezentanţii din coadă trebuiau să fie mulţumiţi cu cei douăzeci la sută rămaşi, cu ceea ce rămăsese după ce oamenii de top luaseră partea leului. Am decis pe loc că aveam să
fac parte dintre cei douăzeci la sută de top. Această decizie mi-a schimbat viaţa.
Marea Lege
Apoi am aflat de „Legea de fier a universului”, care a făcut posibilă intrarea în cei douăzeci la sută de top. Era Legea Cauzei şi a Efectului sau a semănatului şi culesului. Această lege spune că „pentru fiecare efect există o cauză sau o serie de cauze specifice”.
Această lege spune că dacă vrei să dobândeşti succesul în orice domeniu, trebuie să afli cum este dobândit succesul în domeniul respectiv şi apoi să practici acele competenţe şi activităţi în mod repetat până când obţii aceleaşi rezultate.
Iată regula: „Dacă faci ceea ce fac alţi oameni de succes, iar şi iar, nimic nu te poate opri din a te bucura în cele din urmă de aceleaşi recompense de care se bucură
ei. Dar dacă nu faci ceea ce fac oamenii de succes, nimic nu te poate ajuta.”
Legea semănatului şi culesului, din Vechiul Testa-ment, este o variaţie a Legii Cauzei şi a Efectului. Spune că „orice seamănă omul, aceea va culege”. Această lege spune că orice faci, asta primeşti. Spune totodată că
NU scuzelor! 35
orice culegi azi este un rezultat a ceea ce ai semănat în trecut. Aşa că dacă nu eşti mulţumit de actuala ta „recoltă”, depinde de tine, începând de astăzi, să cultivi o nouă