Motivele pentru eşecul financiar
Motivul principal pentru care majoritatea adulţilor au probleme financiare nu sunt câştigurile scăzute. În cartea lor The Millionaire Next Door* ( Vecinul milionar), Thomas Stanley şi William Danko arată că două familii care locuiesc pe aceeaşi stradă, în case de aceeaşi mări-me şi cu aceeaşi slujbă pot avea situaţii financiare complet diferite. În jurul vârstei de patruzeci şi cinci sau cincizeci de ani, cuplul dintr-o casă va fi independent fi-
* Volum apărut în limba română la Editura Amaltea, cu titlul Milionarul de lângă noi (n. red.)
NU scuzelor! 201
nanciar în timp ce cuplul de alături va fi înglodat în datorii şi se va chinui să-şi achite suma minimă lunară pe cardurile lor de credit.
Motivul nu este suma de bani pe care o câştigă. Motivul este lipsa autodisciplinei şi a inabilităţii de a
amâna gratificarea. De ce este această slăbiciune de caracter atât de prevalentă printre majoritatea adulţilor din societatea de astăzi? Totul se trage din copilăria timpurie.
Când erai copil şi primeai bani (fie că era vorba despre alocaţia ta sau despre un dar din partea unui prieten sau rude), primul lucru la care te gândeai era să
cheltuiești acei bani pe bomboane. Bomboanele sunt dulci. Bomboanele sunt delicioase. Bomboanele îţi um-plu gura cu o aromă minunată, zaharoasă. Îţi plăceau bomboanele când erai copil şi probabil că rareori te să-turai de ele. Mulţi copii mânâncă bomboane până când li se face rău pentru că au un gust atât de bun.
Pe măsură ce ai îmbătrânit, ai dezvoltat ceea ce psihologii numesc „răspuns condiţionat” la primirea banilor din orice sursă. Precum câinele lui Pavlov, atunci când primeşti bani, salivezi mental la gândul de a-i cheltui pe ceva care te face fericit, cel puţin temporar.
Cheltuitul te face fericit
Când devii adult şi câştigi sau primeşti bani, această reacţie automată continuă. Primul tău gând este: „Cum pot cheltui aceşti bani pentru a obţine plăcere imediată?”
Când obţii prima ta slujbă, primul lucru la care te gândeşti este cum să cheltuieşti nu doar banii pe care-i
202 Brian Tracy
câştigi, ci totodată fiecare bănuţ pe care-l împrumuţi de pe un card de credit pe haine, maşini, cosmetice, sociali-zare, divertisment, călătorii şi orice altceva. Ecuaţia ta mentală este bani = distracţie.
Când pleci în vacanţă într-o staţiune de orice fel, descoperi că hotelurile şi străzile sunt pline de magazi-ne care vând bagatele inutile, podoabe şi fleacuri fără
valoare, plus haine, obiecte de artă şi alte lucruri pe care nu te-ai gândi vreodată să le cumperi acasă. De ce? Simplu. Când eşti în vacanţă, te simţi fericit. Ai un răspuns condiţionat de asociere a fericirii cu cheltuirea banilor.
Cu cât eşti mai fericit, cu atât eşti mai constrâns inconştient să mergi să-ţi cheltuieşti banii pe ceva – sau, mai degrabă, pe orice.
Pentru mulţi oameni e ceva destul de comun să
meargă la cumpărături atunci când sunt nefericiţi sau frustraţi dintr-un anumit motiv. Ei asociază inconştient achiziţiile cu starea de fericire. Când asta nu funcţionează
aşa cum se aşteptau, ei cumpără altceva. Uneori, oamenii nefericiţi merg la sesiuni de cumpărături. Cumpără o mulţime de lucruri de care nu au în mod special nevoie pentru că asociază în mod inconştient cheltuitul cu fericirea.
Când eşti adult, de fiecare dată când îţi primeşti salariul, un bonus, un comision, o rambursare de la IRS*, un premiu sau o moştenire, primul lucru la care te gândeşti este cum poţi să cheltuieşti aceşti bani cât mai repede posibil şi pe cât mai multe plăceri.
* Agenţie guvernamentală în Statele Unite, responsabilă cu colectarea taxelor federale, inclusiv taxele personale şi corporatiste. (n. tr.)
NU scuzelor! 203
Reformează-ţi atitudinile
faţă de bani
Primul pas pentru dobândirea independenţei financiare este să te autodisciplinezi să-ţi reformezi atitudinea faţă de bani. Trebuie să pătrunzi în mintea ta subconştientă şi să deconectezi firul care leagă „cheltuitul” cu „fericirea”. Trebuie apoi să reconectezi acel fir de „fericire” la firul de „economisit şi investit”.
Începând din acel moment, în loc să spui „Mă simt fericit când cheltuiesc bani”, vei spune „Mă simt fericit când economisesc bani”.
Pentru a consolida această schimbare a modului de gândire, deschide un „cont al libertăţii financiare” la banca ta locală. Acesta este contul în care vei depozita bani pe termen lung. Odată ce banii intră în acest cont, tu decizi că nu-i vei cheltui niciodată pe altceva în afară
de dobândirea unei libertăţi financiare.
Dacă vrei să economiseşti bani pentru a cumpăra o barcă sau o maşină, deschizi un cont separat exclusiv pentru acest scop. Dar contul libertăţii tale financiare este inviolabil. Nu te atingi niciodată de el, în afară de investirea fondurilor care să-ţi aducă o rată mai mare de profit.
Asociază fericirea cu economisirea
Când începi să economiseşti în acest fel, ceva miraculos se întâmplă în tine. Începi să te simţi fericit în legătură
cu ideea de a avea bani în bancă. Chiar dacă îţi deschizi contul doar cu 10 dolari, această acţiune îţi dă un
204 Brian Tracy
sentiment sporit de autocontrol şi de putere personală.
Te simţi mai fericit în legătură cu tine însuţi. Simplul fapt de a te autodisciplina pentru a economisi bani te face să
te simţi mai puternic şi să ai un control mai mare asupra destinului tău.
De fiecare dată când obţii nişte bani în plus, îi pui în contul libertăţii tale financiare. În cele din urmă, contul libertăţii tale financiare va începe să crească. Apoi, pe măsură ce se dezvoltă, activezi două legi: Legea Atracţiei şi Legea Acumulării.
Deoarece banii din contul tău capătă un caracter