"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Nu poţi „economisi” timpul

Adevărul este că nu poţi economisi timpul; doar îl poţi

petrece în mod diferit. Îţi poţi doar realoca folosirea timpului din domenii cu valoare scăzută la domenii cu valoare ridicată. În asta constă cheia succesului şi nevoia de autodisciplină.

Gestionarea timpului este abilitatea de a alege sec-

venţa de evenimente. Exercitându-ţi autodisciplina cu privire la timp, poţi alege ce să faci în primul, în al doilea rând şi deloc. Şi eşti mereu liber să alegi.

Ai nevoie de o enormă autodisciplină pentru a depăşi procrastinarea şi întârzierea ce îi trag înapoi pe majoritatea oamenilor de la succesul măreţ. Un indian nativ mi-a spus cândva că „procrastinarea este hoţul viselor”.

Principiul Pareto, regula 80/20, spune că 20 la sută

dintre lucrurile pe care le faci justifică 80 la sută din valoarea lucrurilor pe care le realizezi. Asta înseamnă că

80 la sută din ceea ce faci valorează 20 la sută sau mai puţin din valoarea lucrurilor pe care le realizezi.

Estimează adevărata valoare a tuturor

lucrurilor pe care le faci

Unele lucruri pe care le faci sunt de cinci ori sau de zece ori mai valoroase decât alte lucruri, deşi realizarea lor necesită acelaşi număr de minute sau ore. Cele mai importante lucruri pe care le faci – cele 20 la sută de top –

sunt de obicei importante, dificile şi descurajatoare. În opoziţie, cele 80 la sută dintre lucrurile pe care le faci şi

NU scuzelor! 213

care schimbă puţin sau deloc viaţa ta sunt de obicei distractive, uşoare şi plăcute.

Îţi poţi da seama de valoarea pe care o are ceva pentru tine în funcţie de cât de mult timp investeşti în acel ceva. Acorzi mereu atenţie şi petreci timp cu acele lucruri pe care le apreciezi mai mult, indiferent că vorbim despre familia ta, sănătatea ta, activităţile tale sociale sau sportive ori banii şi cariera. Doar uitându-te la modul în care-ţi petreci timpul poţi tu (şi toţi ceilalţi) să ştii ce este cu adevărat important pentru tine.

Unii oameni spun că succesul în carieră este cel mai important pentru ei şi apoi se duc acasă şi se uită la televizor câteva ore pe zi. Unii oameni spun că familiile lor sunt importante pentru ei şi apoi ies să socializeze sau să joace golf. Doar acţiunile tale îţi spun ţie – şi altora –

ce apreciezi cu adevărat.

Esenţa gestionării timpului este ca tu să te autodisciplinezi pentru a stabili priorităţi clare - şi apoi să te ţii

de acele priorităţi. Trebuie să alegi conştient şi deliberat cel mai valoros şi important lucru pe care l-ai putea face în orice moment şi apoi să te autodisciplinezi să te ocupi numai de acea sarcină.

Planificarea strategică personală

În planificarea corporatistă strategică, focalizarea principală este de a creşte „profitul capitalului propriu”. Într-o afacere, capitalul propriu este definit ca suma de bani investită în afacere de către proprietari (pe lângă datorii şi bani împrumutaţi). Scopul planificării strategice este de a găsi moduri de a organiza şi

214 Brian Tracy

reorganiza afacerea într-un asemenea mod încât compania să atingă un coeficient mai mare de profit din acest capital propriu decât ar face-o în absenţa procesu-lui de planificare.

Companiile investesc capital financiar, dar oamenii investesc „capital uman”. Companiile folosesc resurse financiare, dar cele mai vitale resurse ale tale sunt energia ta mentală, emoţională şi fizică. Modul în care le investeşti îţi determină întreaga calitate a vieţii.

În planificarea strategică personală, ţelul tău este să

obţii cel mai mare „profit de energie” din activităţile tale. Ken Blanchard numeşte asta obţinerea celui mai mare „profit din viaţă”.

Aşa cum ai avea grijă cum îţi investeşti banii ca să te asiguri că obţii cel mai mare coeficient de profit, la fel de atent trebuie să fii când îţi investeşti timpul. Trebuie să

te asiguri că obţii cel mai înalt nivel de profit, recompense şi satisfacţie din timpul limitat pe care îl ai.

Gândeşte înainte de a acţiona

Înainte de a te dedica vreunei activităţi consumatoare de timp, trebuie să te întrebi întotdeauna „Este acesta cel mai bun mod de a-mi petrece timpul?”

Lipsa autodisciplinei în gestionarea timpului îi diri-jează pe oameni să-şi procrastineze sarcinile de top încontinuu, făcându-i să petreacă din ce în ce mai mult timp cu sarcini de valoare scăzută sau lipsite de valoare.

Şi orice faci în mod repetat devine, în cele din urmă. un obicei.

NU scuzelor! 215

Mulţi oameni au dezvoltat obiceiul procrastinării, de a-şi amâna sarcinile importante şi de a-şi petrece cea mai mare parte a timpului cu activităţi care schimbă

prea puţin lucrurile pe termen lung.

Priorităţi versus posteriorităţi

Stabilirea priorităţilor necesită şi stabilirea posteriori-

tăţilor. O prioritate este ceva ce faci mai mult şi mai curând, în timp ce o posterioritate este ceva ce faci mai puţin sau mai târziu. Probabil eşti deja copleşit având prea multe de făcut şi prea puţin timp. Din această cauză, pentru ca tu să te aventurezi într-o nouă sarcină, trebuie să întrerupi o sarcină veche. Să te apuci de ceva nou presupune să întrerupi altă activitate. Înainte de a te dedica unui nou demers, întreabă-te: „Ce voi înceta să

fac, astfel încât să am suficient timp să mă ocup de această nouă sarcină?”

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com