Mâinile se ridică în toată sala. Toţi din sală şi-au dublat sau triplat ori crescut venitul de cinci sau zece ori din momentul în care şi-au luat prima slujbă.
Apoi îmi demonstrez ideea: „Toţi de aici şi-au crescut deja venitul spectaculos, dar asta nu i-a ajutat cu nimic.
Simpla creştere a venitului nu este o asigurare că vei dobândi independenţa financiară. Asta se întâmplă din cauza Legii Parkinson, care spune: „Cheltuielile cresc pe măsura venitului.” Indiferent cât de mult câştigi, sfârşeşti prin a cheltui tot şi chiar mai mult.
Practică Principiul Rupturii
Modul de a dobândi independenţa financiară este ca tu să întrerupi Legea Parkinson. Faci asta practicând „Principiul Rupturii” tot restul vieţii tale. Iată cum procedezi: pe măsură ce venitul tău creşte în lunile şi anii următori,
provoacă o ruptură între venitul tău şi cheltuielile tale, ambele în creştere. În loc să cheltuieşti tot, decide-te să
economiseşti 50 la sută din „creşterea” obţinută.
NU scuzelor! 209
Dacă venitul tău creşte cu 100 de dolari pe lună, decide să economiseşti 50 de dolari pe lună, de la început, şi să-i depui în contul libertăţii tale financiare. Poţi cheltui ceilalţi 50 de dolari pentru familia ta şi pentru a-ţi îmbunătăţi stilul de viaţă. Dar trebuie să decizi să economiseşti jumătate
din venitul tău pentru restul vieţii tale financiare.
Când te plăteşti pe tine întâi, economisind 10 sau 15 la sută din venitul tău de la început şi apoi economisind 50 la sută din creşterea ta pentru restul carierei tale, vei dobândi curând independenţă financiară. Te vei alătura celor 5 la sută dintre oamenii cu bunăstare din societatea noastră. Nu va trebui să te mai îngrijorezi vreodată în legătură cu banii.
Miracolul dobânzii compuse
Albert Einstein a spus: „Dobânda compusă este cea mai puternică forţă din univers.”
Dacă începând cu vârsta de douăzeci şi unu de ani şi până la şaizeci şi cinci ai economisi doar 100 de dolari pe lună şi ai investi acea sumă într-un fond mutual care să crească cu o medie de la 7 la 10 la sută pe an, ai avea mai bine de un milion de dolari. Dacă ţi-ai configura contul de salariu astfel încât 100 de dolari să fie automat deduşi şi investiţi pentru tine, te-ai putea asigura că devii unul dintre cei mai înstăriţi oameni din America.
Asta înseamnă că dacă eşti serios în legătură cu dobândirea independenţei financiare, singura şi cea mai importantă cerinţă este autodisciplina combinată cu abilitatea de a întârzia gratificarea. Abilitatea ta de a practica stăpânirea de sine, autocontrolul şi negarea de
210 Brian Tracy
sine pe parcursul vieţii tale nu doar că îţi va permite să-ţi atingi toate ţelurile financiare, dar te va ajuta totodată
să ai succes şi să fii fericit în orice altceva faci.
În capitolul următor, vom vorbi despre cheia de a face ca totul să îţi meargă în viaţă: folosirea timpului
tău. Cu toţii pornim în viaţă cu mult timp şi bani puţini.
Cum îţi petreci timpul pe parcursul anilor tăi ca adult determină în mare calitatea vieţii tale.
Exerciţii de acţiune:
1. Ia azi decizia de a prelua complet controlul asupra vieţii tale financiare, de a scăpa de datorii şi de a dobândi independenţa financiară.
2. Stabileşte-ţi astăzi valoarea netă. Adaugă-ţi toate bunuri-le de preţ, scade toate datoriile şi obligaţiile şi calculează
suma exactă.
3. Deschide-ţi un cont bancar separat şi începe să economiseşti cel puţin 1 la sută din venitul tău pe care îl primeşti lunar sau salariul.
4. Alcătuieşte o listă a tuturor datoriilor tale şi începe să le plăteşti, începând cu cele care au cea mai mare rată a dobânzii.
5. Calculează suma exactă de care vei avea nevoie pentru a fi independent financiar la sfârşitul carierei tale şi apoi stabileşte asta drept ţel.
6. Stabileşte-ţi ţeluri specifice de acumulare financiară în fiecare lună, semestru şi an, pentru tot restul vieţii tale.
7. Practică frugalitatea în cheltuire amânând şi întârziind pe cât posibil fiecare cheltuială până când îţi atingi ţelurile financiare pe termen lung.
Capitolul 13
Autodisciplina
şi gestionarea timpului
Dacă nu stăpâneşti sinele, vei fi cucerit de el.
- NAPOLEON HILL
Probabil că nu există niciun aspect din viaţa ta în care autodisciplina să aibă o importanţă mai mare decât în modul în care îţi gestionezi timpul. Gestionarea timpului este o disciplină de bază care determină
în mare calitatea vieţii tale. După cum a spus Peter Drucker: „Nu poţi gestiona timpul; te poţi gestiona numai pe tine.”
Gestionarea timpului înseamnă într-adevăr mai curând gestionarea vieţii, gestionarea personală, gestionarea sinelui decât a timpului sau a circumstanţelor.
Timpul este efemer; nu poate fi economisit. Timpul este de neînlocuit; nu are substitut. Timpul este irecupe-rabil; odată ce a trecut sau a fost irosit, nu mai poate fi recuperat niciodată. În sfârşit, timpul este indispensabil, în special pentru realizările de orice tip. Toate realizările, toate rezultatele, toate succesele cer timp.
212 Brian Tracy