"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Ceea ce stă între tine şi ţelurile tale sunt aproape mereu probleme şi dificultăţi de un anume tip. Abilitatea ta de a rezolva efectiv problemele vieţii zilnice poate avea un impact enorm asupra rezultatelor şi recompen-selor tale. Vom vorbi despre asta în capitolul următor.

222 Brian Tracy

Exerciţii de acţiune:

1. Ia azi decizia de a deveni absolut excelent în gestionarea timpului. Lucrează la asta până devine un obicei.

2. Înainte de a începe fiecare zi, alcătuieşte o listă a tuturor lucrurilor pe care le ai de făcut în acea azi. Când se ivesc noi sarcini, scrie-le înainte de a acţiona.

3. Organizează-ţi lista de sarcini după priorităţi folosind metoda A B C D E iar şi iar până devine un obicei.

4. Identifică-ţi sarcina A-1 zilnic şi decide să te ocupi numai de ea până e complet încheiată.

5. Identifică singura sarcină pe care doar tu o poţi face şi pe care, dacă o faci bine, poate schimba într-adevăr ceva.

6. Stabileşte 20 la sută dintre sarcinile tale care justifică 80

la sută din rezultatele tale şi apoi autodisciplinează-te să

te ocupi de ele în cea mai mare parte a timpului.

7. În fiecare minut al fiecărei zile, întreabă-te: „Care este cel mai util mod de a-mi petrece timpul chiar acum?” şi apoi autodisciplinează-te să te ocupi doar de acea sarcină până este încheiată.

Capitolul 14

Autodisciplina

şi rezolvarea problemelor

Experienţa nu este ceea ce i se întâmplă unui om;

este ceea ce face un om cu ceea ce i se întâmplă.

- ALDOUS HUXLEY

Gândurile sunt cauze şi condiţiile sunt efecte. Astfel, calitatea gândirii tale îţi determină în mare calitatea vieţii. Cel mai măreţ principiu mental este că „devii lucrul la care te gândeşti în cea mai mare parte a timpului”.

Oamenii de top din fiecare domeniu sunt intens orien-

taţi înspre soluţii. Ei se gândesc la soluţii în cea mai mare parte a timpului. În loc să fie prinşi până peste cap cu cine ce a făcut sau nu a făcut, oamenii cu cel mai mare succes din fiecare domeniu se concentrează asupra soluţiilor şi a ce poate fi făcut pentru a rezolva problema.

Filosoful sufist Izrhat Khan a spus cândva: „Viaţa e o succesiune continuă de probleme, ca valurile din ocean.

Ele nu se opresc niciodată.” Asta înseamnă că abilitatea ta de a practica autodisciplina, stăpânirea de sine şi autocontrolul, când eşti confruntat cu fluxul nesfârşit de probleme, dificultăţi, obstacole şi eşecuri temporare

224 Brian Tracy

prin care vei trece, este esenţială pentru succesul tău în afaceri şi în viaţă.

Criza inevitabilă şi ineluctabilă

Pe parcursul vieţii tale, te vei confrunta cu un noian de probleme – fizice, financiare, familiale, de afaceri şi politice. Singura întrerupere în acest lanţ nesfârşit de probleme va fi ocazionala criză. Dacă duci o viaţă normală, probabil vei trece printr-o criză la fiecare două sau trei luni. Şi tocmai în timpul acestor crize demonstrezi în-tr-adevăr calitatea personalităţii tale şi tăria caracterului tău.

Doar când te confrunţi cu răsturnări şi obstacole neaşteptate îi arăţi lumii din ce eşti făcut cu adevărat.

Toată viaţa este un „test”. Singura întrebare pentru tine este: vei trece testul sau îl vei pica?

Prin însăşi natura lor, crizele vin „nepoftite”. Nu ai nicio avertizare sau abilitate de a le anticipa. Dacă ai avea, nu ar mai fi o criză – evident, sau deja ai fi pregătit.

Când se iveşte criza inevitabilă, mai mult decât în orice alt moment, e nevoie de autodisciplină pentru a rămâne calm şi a-ţi păstra capul limpede, încât să îi poţi face faţă

în mod eficace.

Fii la înălţime în ceea ce faci

Când ceva merge prost, tendinţa naturală a celor mai mulţi oameni este să se înfurie şi să caute în jur pe cine să dea vina. Dar este o pierdere de energie. Nu rezolvă

NU scuzelor! 225

nimic. În schimb, trebuie să te autodisciplinezi să rămâi calm, obiectiv şi să nu te laşi cuprins de emoţii.

Când te confrunţi cu o problemă sau criză neaşteptate, autodisciplinează-te să rămâi calm, să te focalizezi mai curând pe găsirea soluţiei decât asupra problemei.

Gândeşte în termeni de ce poate fi făcut acum în loc să

te gândeşti cum a apărut problema şi cine e de vină.

Ca într-un accident în care cineva e rănit, tu te focalizezi pe îngrijirea persoanei rănite, pe oprirea sângeră-rii şi pe prevenirea complicaţiilor, înainte de a începe să

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com