analizezi ce şi cum s-a întâmplat. Practică autodisciplina când te confrunţi cu o problemă sau criză spunând imediat „Eu sunt responsabil”, chiar dacă, în acel moment, tu eşti responsabil doar pentru controlul reacţiilor tale.
Păstrează-ţi mintea limpede
Oamenii de top au dezvoltat abilitatea de a răspunde cu eficacitate în cazul unei crize, de a rămâne calmi, relaxaţi şi cu mintea limpede. Ei se autodisciplinează să rămână
imperturbabili şi insensibili. Asta le permite să gândească mai clar, să analizeze situaţia obiectiv şi să ia decizii mai bune.
Dar în momentul în care devii furios şi supărat, neo-cortexul tău – sau „creierul tău gânditor” – se blochează.
Tot ce-ţi rămâne atunci este paleocortexul, creierul tău
emoţional, care gândeşte în termeni de „luptă sau fugi”.
Când creierul tău emoţional deţine comanda, tu gândeşti în termeni de negru şi alb, da sau nu sau a face ori a nu face nimic. Pierzi abilitatea de a gândi în nuanţe de
226 Brian Tracy
gri şi de a te găsi toate modurile posibile în care te poţi descurca cu această situaţie anume.
Oamenii de top îşi dau seama că fiecare problemă
este o oportunitate de a dezvolta mai mult autocontrol şi încredere personală. De fapt, te vei ridica în viaţă la înălţimea problemelor pe care eşti capabil să le rezolvi.
Mijloace pentru succes
Acum câţiva ani, Dr. Lawrence Peter a scris o carte numită
The Peter Principle ( Principiul Peter) *. A fost o carte amuzantă cu o teză centrală care atingea prea tare un punct nevralgic. El a scris că în fiecare organizaţie, oamenii continuă să fie promovaţi până când ajung la un nivel la care nu mai sunt competenţi să rezolve problemele. Aici e locul în care se opresc şi rămân tot restul carierei lor.
Mai mult decât atât, el a arătat că, din acest motiv, fiecare organizaţie este în cele din urmă saturată de personal care şi-a atins nivelul de incompetenţă. Asta este cu atât mai adevărat în guvernare şi este principalul motiv pentru care guvernarea este atât de ineficientă
din punct de vedere al timpului şi costurilor, şi este atât de dificil să se ducă ceva până la capăt. Asta este de obicei adevărat în orice birocraţie mare.
În viaţa personală, continui să urci în compania şi profesia ta direct proporţional cu abilitatea ta de a rezolva probleme şi de a lua deciziile necesare la fiecare nivel al carierei tale. Vestea bună e că atunci când te
* Principiul lui Peter - volum apărut în limba română la Editura Huma-nitas, 1994 - (n. red.)
NU scuzelor! 227
gândeşti la soluţii în cea mai mare parte a timpului, îţi antrenezi creierul să fie intens orientat înspre soluţii.
Indiferent ce probleme sau dificultăţi se ivesc, creierul tău va căuta încontinuu moduri creative de a rezolva problema. Prin urmare, devii de fapt mai deştept şi mai rapid, şi ai mai rapid acces la partea raţională a creierului tău .
Dacă vrei să înveţi un sport fizic, începi prin a învăţa mişcările de bază şi apoi mişcările mai avansate. Practici aceste competenţe iar şi iar, până când le poţi executa aproape mecanic, cu naturaleţe şi uşurinţă de fiecare dată.
Pentru a stăpâni disciplina rezolvării problemelor, trebuie să dezvolţi o formulă sau metodă care îţi permite să te descurci în mod eficace cu aproape orice problemă cu care te confrunţi pe parcursul carierei sau vieţii personale. Din fericire, există o formulă demonstrată
pentru rezolvarea problemelor şi luarea deciziilor, pe care o poţi folosi în aproape orice situaţie. Hai să aruncăm o privire.
O metodă în nouă paşi pentru rezolvareaeficace a problemelor
Pasul 1: Ia-ţi răgazul pentru a defini clar problema.
În medicină, se spune că „un diagnostic corect înseamnă
jumătate din vindecare”. Astfel, tu trebuie să întrebi
„Care este de fapt problema?” Este absolut uimitor cum câţiva oameni se pot supăra în privinţa unei probleme dintr-o organizaţie, dar fiecare dintre ei are o idee sau definiţie diferită despre natura exactă a problemei cu
228 Brian Tracy
care se confruntă. Treaba ta este să dobândeşti claritate şi să-i faci pe toţi să fie de acord cu definiţia problemei
înainte de a trece la rezolvarea ei.
Pasul 2: Întreabă: „Este într-adevăr o problemă?”
Aminteşte-ţi, există unele lucruri în privinţa cărora nu poţi face nimic. Nu sunt probleme; sunt doar realităţi.
Dacă ratele dobânzii cresc sau piaţa creditelor ipotecare se prăbuşeşte, aceasta nu e o problemă. Nu este ceva care poate fi rezolvat printr-o soluţie. În schimb, e ceva ce trebuie rezolvat pe căi ocolite.
De asemenea, foarte des, ceea ce pare a fi o problemă
sau un obstacol este de fapt o oportunitate ascunsă.
Uneori, problema nu trebuie să fie rezolvată deloc. În schimb, eşti liber acum să faci ceva complet diferit –
ceea ce ar putea fi chiar mai bine pentru tine şi organizaţia ta.