"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Pasul 3: Întreabă: „Care mai este problema?” Fii atent la orice problemă pentru care există doar o definiţie. Cu cât există mai multe moduri în care poţi defini o problemă, cu atât este mai probabil să găseşti cea mai bună

soluţie.

Când lucrăm cu corporaţii în care vânzările sunt sub nivelul dorit, le forţăm să pună douăzeci şi una de întrebări, toate fiind moduri diferite de a reformula problema. Fiecare reformulare a problemei, dacă este acceptată ca fiind definiţia corectă, duce la o soluţie diferită şi adesea la o direcţie complet diferită pentru organizaţie.

NU scuzelor! 229

De exemplu, vom întreba „Care este problema?” şi primul răspuns este „Vânzările noastre sunt prea scăzute”.

Următoarea întrebare este „Care mai e problema?”

Răspuns: „Vânzările competitorului nostru sunt prea mari.”

Observă diferenţa. Dacă problema e că vânzările tale sunt prea scăzute, soluţia ar putea fi să-ţi inten-sifici publicitatea şi promovarea şi să-ţi întăreşti activităţile de vânzări. Dacă definiţia este că vânzările competitorului tău sunt prea mari, răspunsul ar putea fi să-ţi îmbunătăţeşti produsele, să-ţi schimbi linia de produse sau să intri într-o afacere complet diferită.

Întrebând şi răspunzând la o serie de întrebări ca aceasta, noi găsim în cele din urmă definiţia corectă, una care e supusă unei soluţii aplicabile.

Pasul 4: Întreabă: „Cum a apărut problema asta?

Caută să înţelegi cauzele problemei pentru a te asigura că nu se întâmplă din nou. În viaţa sau afacerea ta, dacă

o problemă apare în mod repetat, este un semn că afacerea ta este organizată prost sau scăpată de sub control în acea zonă. Există un defect integrat în sistemele tale care face să revină aceeași problemă. Treaba ta este să

afli de ce se întâmplă asta în mod repetat pentru a putea rezolva problema pornind de la cauză.

Pasul 5: Întreabă: „Care sunt toate soluţiile posibile?”

Cu cât dezvolţi mai multe soluţii posibile, cu atât mai probabil vei veni cu cea potrivită. Calitatea soluţiei pare

230 Brian Tracy

să fie direct proporţională cu cantitatea de soluţii potrivite pentru rezolvarea problemelor. Ai grijă cu o problemă

la care există doar osingură soluţie.

Pasul 6: Întreabă: „Care este cea mai bună soluţie în

acest moment?” Uneori, orice soluţie este mai bună

decât nicio soluţie. O soluţie obişnuită executată viguros este adesea superioară unei soluţii excelente care nu poate fi implementată din cauza complexităţii sale sau pentru că nimeni nu are abilitatea de a o executa.

Regula este că 80 la sută dintre toate problemele ar trebui să fie rezolvate imediat. Doar 20 la sută dintre probleme trebuie să fie amânate. Dacă trebuie să amâni o problemă, fixează un anumit termen-limită pentru a lua o decizie cu privire la acea problemă şi apoi ia decizia la acel termen-limită cu orice informaţii ai în acel moment.

Există o regulă care spune că fiecare problemă uriaşă

a fost cândva o problemă mică ce ar fi putut fi rezolvată

uşor şi ieftin la acea vreme. Uneori, cea mai bună strategie este să „tai răul de la rădăcină”. Când e clar că există

o problemă şi o soluţie, fă ceea ce trebuie făcut - şi fă-o repede.

Pasul 7: Ia o decizie. Stabileşte o soluţie, orice soluţie, şi apoi decide-te cum să acţionezi. Întreabă mereu: „Care este următoarea noastră acţiune? Ce o să facem acum?”

Pasul 8: Încredinţează responsabilitatea. Cine va duce la bun sfârşit soluţia sau diferitele elemente ale soluţiei?

NU scuzelor! 231

E destul de comun pentru un grup să se întâlnească să

rezolve o problemă şi să fie de acord cu o soluţie, dar când grupul se întâlneşte două săptămâni mai târziu, se dovedeşte că nu s-a întâmplat nimic. De ce? Nimeni anume nu a fost făcut responsabil de a duce la bun sfârşit decizia.

Pasul 9: Stabilește o măsură pentru decizie. Ce încerci să îndeplineşti cu această decizie şi cum vei măsura rezultatele? Cum vei şti că a funcţionat? Cu cât mai precis vei determina rezultatul pe care vrei să-l obţii cu soluţia, cu atât mai probabil e că-l vei obţine.

Marea recompensă

Principala recompensă pe care o primeşti pentru rezolvarea problemelor este oportunitatea de a rezolva probleme mai mari şi mai importante. Coeficientul tău de plată şi rapiditatea promovării şi, astfel, avansul tău în carieră sunt în mare determinate de abilitatea ta de a rezolva probleme. Cu cât te focalizezi mai mult pe găsirea soluţiilor, cu atât vei găsi mai multe soluţii şi cu atât mai valoroasă va fi contribuţia ta în cadrul organizaţiei.

Reversul stimei de sine e numit „eficacitatea de sine”. Nivelul de eficacitate de sine e definit drept „cât de competent simţi că eşti să-ţi rezolvi problemele şi să-ţi atingi ţelurile.”

Cu cât simţi că eşti mai competent să rezolvi probleme şi dificultăţi din viaţa de zi cu zi, cu atât te placi mai mult. Cu cât te placi mai mult, cu atât devii mai

232 Brian Tracy

încrezător şi mai competent în rezolvarea unor probleme chiar mai mari şi în obţinerea unor rezultate mai importante.

Determinantul succesului tău

În munca ta, abilitatea ta de a rezolva probleme determină în mare parte tot ce realizezi. Oamenii care sunt buni în rezolvarea problemelor sunt unii dintre cei mai valoroşi şi respectaţi oameni din fiecare domeniu. Din acest motiv, succesul a fost definit drept „abilitatea de a rezolva probleme”. Asta înseamnă de asemenea că fericirea este abilitatea de a rezolva probleme. Leadership-ul este abilitatea de a rezolva probleme.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com