"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În fiecare dintre aceste aspecte, oricând exerciţi autodisciplina şi voinţa de a depăşi tendinţa de a alege calea

NU scuzelor! 247

uşoară, te simţi mai fericit în legătură cu tine însuţi.

Când ai încredere oarbă în direcţia visurilor tale şi apoi te autodisciplinezi să continui în ciuda tuturor obstacolelor şi greutăţilor, te simţi puternic. Stima ta de sine şi încrederea în sine cresc şi apoi, când te îndrepţi, pas cu pas, spre idealurile tale, te simţi sincer fericit.

În capitolul următor, vei învăţa cum să integrezi autodisciplina în obiceiurile tale zilnice de sănătate, pentru a te asigura că duci o viaţă lungă, fericită, sănătoasă.

248 Brian Tracy

Exerciţii de acţiune:

1. Identifică aspectele din viaţa ta în care te simţi cel mai fericit şi având cel mai mult control. Cum le-ai putea extinde?

2. Identifică aspectele din viaţa ta în care te simţi controlat de alţi oameni sau factori. Ce-ai putea face pentru a rezolva acele situaţii?

3. Identifică acele aspecte din viaţa ta în care există un decalaj între nivelurile tale actuale de împlinire şi ceea ce ţi-ar plăcea cu adevărat să dobândeşti. Ce-ai putea face pentru a concilia aceste decalaje?

4. Identifică cele mai presante nevoi pe care le ai azi, ce nu sunt împlinite. Cum ai putea începe să satisfaci acele nevoi deficiente?

5. Identifică acele activităţi care îţi oferă cel mai grozav sentiment de fericire personală, „experienţele tale de vârf” din viaţă. Ce-ai putea face pentru a înmulţi acele momente de fericire?

6. Identifică acele aspecte din viaţă în care te simţi cel mai nemulţumit. Ce paşi ai putea face imediat pentru a rezolva acele sentimente de nemulţumire?

7. Defineşte „fericirea” pentru tine însuţi. Ce înseamnă? Ce ar trebui să se întâmple pentru ca tu să te simţi cu adevărat fericit? Ce-ai putea face imediat pentru a crea această situaţie?

Capitolul 16

Autodisciplina

şi sănătatea personală

Respectul de sine este baza disciplinei;

simţul demnităţii creşte odată cu abilitateade a spune nu sinelui.

- ABRAHAM JOSHUA HESCHEL

Un număr mai mare de oameni trăieşte mai mult şi mai bine astăzi decât oricând înainte în istoria umană, iar ţelul tău ar trebui să fie să faci parte dintre acei oameni. Nu există niciun aspect în care autodisciplina să

fie mai importantă decât în practicile ce ţin de sănătatea ta. Ţelul tău primordial ar trebui să fie să trăieşti cât de mult şi cât de bine poţi. Asta presupune o autodisciplină

pe viaţă a obiceiurilor tale de sănătate - şi aşa cum am menţionat în capitolul 15, sănătatea bună este unul dintre ingredientele fericirii per ansamblu.

Astăzi, speranţa de viaţă medie pentru bărbaţi (în 2009) este 76,8 ani; pentru femei, 79,8 ani sau aproximativ optzeci de ani, iar această cifră creşte cu fiecare an. Asta înseamnă că aproape 50 la sută din populaţie va muri înainte de vârsta de optzeci şi aproape 50 la sută

250 Brian Tracy

va muri după vârsta de optzeci. Ţelul tău ar trebui să fie să sfidezi media şi să trăieşti până la nouăzeci, nouăzeci şi cinci de ani sau chiar mai mult.

Să trăieşti o viaţă lungă

Astăzi, majoritatea cauzelor de deces timpuriu care scurtau viaţa în trecut au fost eliminate în lumea indus-trializată. Boli precum tuberculoza, poliomielita, malaria, holera, tifosul şi altele au fost înlăturate prin sanitaţie şi medicină modernă.

Cauzele predominante ale decesului timpuriu astăzi sunt bolile de inimă, cancerul de toate tipurile, diabetul şi decesele în trafic, toate fiind, până la un punct, sub controlul tău.

Nu poţi să prezici sau să te protejezi de imprevizibil, de accidentele întâmplătoare, dar îţi poţi folosi autodisciplina pentru a controla ce este controlabil în viaţa ta.

Şapte obiceiuri-cheie de sănătate

Studiul Alameda, realizat pe mai multe mii de oameni pe o perioadă ce a depăşit douăzeci de ani, a stabilit că exis-tau şapte obiceiuri–cheie de sănătate care contribuiau cel mai mult la o viaţă lungă:

1. Mănâncă regulat în loc să posteşti, să te înfometezi sau să te ghiftuieşti. Mănâncă normal, mese sănătoase, preferabil de cinci sau şase ori pe zi, luând ultima masă cu trei ore înainte de a merge la culcare.

NU scuzelor! 251

2. Mănâncă ușor: Mâncatul în exces te oboseşte şi te face leneş, în timp ce mâncatul uşor te face să te simţi sănătos şi alert. Aşa cum a scris Thomas Jefferson: „După o masă, nimeni nu a regretat că a mâncat prea puţin.”

3. Nu ronţăi între mese: Când mănânci, corpul tău trebuie să descompună şi să digere mâncărurile din stomacul tău pentru ca ele să se mute în intestinul tău mic. Asta durează între patru şi cinci ore. Dacă

adaugi mâncare peste mâncarea pe care ai inge-rat-o deja, procesul digestiv trebuie să înceapă din nou, o parte din mâncarea ta fiind într-o etapă a di-gestiei şi altă parte a mâncării tale într-o altă etapă.

Asta duce la disconfort stomacal, la arsuri, moleşeală

(în special după-amiaza) şi constipaţie.

4. Fă exerciţii regulat: Idealul este de aproape treizeci de minute pe zi sau două sute de minute pe săptămână. Poţi realiza asta mergând, alergând, înotând şi/sau folosind echipament pentru exerciţii. Ar trebui să-ţi întinzi articulaţiile zilnic.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com