"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

5. Poartă o centură de siguranţă: Până la vârsta de treizeci şi cinci de ani, cea mai obişnuită cauză a morţii premature sunt accidentele în trafic.

6. Nu fuma: Fumatul este corelat cu treizeci şi două de boli diferite incluzând cancerul de plămâni, cancerul de esofag, cancerul de gât, cancerul de stomac, boli de inimă şi o varietate de alte afecţiuni.

7. Bea alcool cu moderaţie: Studiile arată că unul sau două pahare de vin pe zi ajută digestia şi par să fie benefice sănătăţii tale per ansamblu. Orice în exces poate duce la toate tipurile de probleme, incluzând

252 Brian Tracy

mâncat în exces, accidente în trafic, probleme de personalitate şi comportament antisocial.

Fiecare dintre aceşti şapte factori care contribuie la o viaţă lungă sunt într-adevăr o problemă de autodisciplină. Aceşti şapte factori sunt o problemă de alegere. Sunt acţiuni pe care le poţi alege deliberat sau nu. Ele se află

complet sub controlul tău.

Cele cinci C-uri ale sănătăţii excelente În seminarele mele de dezvoltare personală, noi predăm cele cinci „C-uri” ale sănătăţii excelente:

1. Greutate corespunzătoare: Asta necesită exerciţiul regulat al disciplinei şi voinţei pentru a-ţi obţine greutatea ideală şi apoi de a o păstra de-a lungul vieţii, însă recompensa este enormă. Arăţi bine, te simţi bine şi în general te simţi mai pozitiv şi având controlul vieţii tale.

2. Dietă corespunzătoare: Aşa cum a spus Benjamin Franklin: „mănâncă să trăieşti, în loc să trăieşti ca să

mănânci.” Potrivit studiilor atleţilor olimpici din mai mult de 120 de ţări, cei trei factori pe care îi au în comun dietele lor sunt:

1. proteine din carne slabă

2. o varietate de fructe şi legume; şi

3. multă apă, în jur de opt pahare pe zi.

NU scuzelor! 253

În momentul în care vei începe această „dietă olim-pică”, te vei simţi mai alert, mai treaz şi mai vigilent întreaga zi.

3. Exerciţii corespunzătoare: Cel mai important exerciţiu pentru o viaţă lungă este exerciţiul aerobic. Asta cere ca tu să-ţi aduci bătăile inimii la un nivel înalt timp de treizeci până la şaizeci de minute, de trei ori pe săptămână. Poţi obţine asta prin mers energic, alergat, ciclism, înot sau schi fond.

Fiziologii specializaţi în exerciţii fizice au stabilit că

„efectul exerciţiului” apare la aproximativ douăzeci şi cinci de minute de exerciţiu viguros. În acest punct, creierul tău eliberează endorfine care îţi dau un sentiment de exaltare sau ceea ce se numeşte „adrenalina alergăto-rului”. Acest drog natural produs de corpul tău poate da dependenţă într-un mod foarte pozitiv.

Oamenii care dezvoltă obiceiul exerciţiului regulat, viguros, descoperă că devine din ce în ce mai uşor de făcut. Ei încep să aştepte nerăbdători sentimentul de fericire de care se bucură ca rezultat al exerciţiului aerobic.

4. Odihnă corespunzătoare: Odihna este foarte importantă. Mai mult de şaizeci la sută dintre adulţi nu dorm îndeajuns. Suferă de ceea ce se numeşte „deficit de somn”. Se duc la culcare un pic prea târziu, dorm prost, se trezesc un pic prea devreme şi-şi petrec ziua ca prin

„ceaţă”. Acest fenomen al odihnei insuficiente duce la randament scăzut, mai multe greşeli, accidente de

254 Brian Tracy

muncă, accidente de maşină, accese de furie, probleme de personalitate şi multe alte dificultăţi.

Dacă duci o viaţă normală şi munceşti, ai nevoie de opt ore de somn în fiecare noapte. Dacă tu nu ai parte decât de şase sau şapte ore de somn când de fapt ai nevoie de opt, începi să consolidezi acest deficit de somn. Joi sau vineri, când te trezeşti dimineaţa, primul lucru la care te gândeşti este cât de curând te poţi întoarce din nou la somn în acea noapte. Ştii că nu dormi îndeajuns atunci când, în momentul în care te trezeşti, începi să te gândeşti la momentul când te vei duce din nou la culcare.

În plus faţă de opt ore de somn pe noapte, ai nevoie de pauze regulate de la muncă, atât weekenduri, cât şi vacanţe. Când îţi iei timp liber de la muncă, îţi încarci ba-teriile mentale şi emoţionale. După un weekend de două

sau trei zile, când te întorci la muncă, vei fi complet odihnit şi pregătit să realizezi lucruri la potenţialul tău maxim.

5. Atitudine corespunzătoare: Aceasta este probabil cea mai importantă dintre toate. Calitatea care prezice cel mai bine sănătatea, fericirea şi viaţa lungă este „optimismul”. Pe măsură ce devii mai optimist în legătură cu tine şi cu viaţa ta, sănătatea ţi se va îmbunătăţi la rândul ei din toate punctele de vedere.

Oamenii care sunt pozitivi şi optimişti au de obicei sisteme imunitare puternice şi, prin urmare, sunt rareori bolnavi. Rareori iau răceală sau gripă. Îşi revin rapid din munca istovitoare sau extenuare. O persoană optimistă are un „scut de teflon” construit în sine, împotriva multor boli şi afecţiuni care afectează persoana obişnuită.

NU scuzelor! 255

Ține-ţi greutatea sub control!

Cea mai mare şi serioasă problemă pe care o au oamenii azi cu autodisciplina este mâncatul în exces, devenind

supraponderali. Mai mult de 60 la sută dintre americani sunt oficial supraponderali şi mai bine de 30 la sută

sunt obezi, ceea ce, conform definiţei, înseamnă că de-păşesc cu 30 la sută greutatea normală. Nu există alt domeniu în care autodisciplina să fie mai necesară decât în a-ţi aduce greutatea sub control şi apoi de a o menţine sub control tot restul vieţii tale.

Ai auzit spunându-se că „dietele nu funcţionează”.

De fapt, asta înseamnă că atunci când te înfometezi ca să

pierzi în greutate, vei tinde să pui la loc kilogramele aproape la fel de repede pe cât le-ai pierdut. Există numeroase motive pentru asta.

Fiecare persoană are o anumită rată metabolică.

Aceasta este rata cu care arzi energie. Această rată metabolică este stabilită pe parcursul vieţii tale de cantitatea de mâncare pe care o mănânci raportată la numărul de exerciţii pe care le faci pentru a o „arde”.

Pe lângă rata ta metabolică, tu ai ceea ce se numeşte

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com