În plus, teama de respingere, determinată de teama de critici, este un motiv extrem de important pentru care oamenii nu încearcă lucruri noi. Mulți sunt atât de sensibili la posibilele opinii negative ale celorlalți încât refuză pur și simplu să facă ceva nou sau diferit, care ar putea genera dezaprobare.
Ori de câte ori ai sau auzi o idee nouă, fii conștient de tendința ta naturală de a-i opune rezistență, care se manifestă prin faptul că aluneci lin înapoi în zona de confort sau te simți incapabil să o faci să funcționeze ori te temi de eșec sau de respingere.
Vestea bună este că poți evolua de la a fi total necreativ la a fi extraordinar de creativ de la o secundă la cealaltă. Există o serie întreagă de metode și tehnici de deblocare a creativității, pe care le-am predat la peste două milioane de oameni din 75 de țări. Oamenii îmi spun ulterior că una sau mai multe dintre acele idei le-au transformat viața și adesea i-au făcut bogați.
Pune-ți întrebările corecte
Iată o serie de patru întrebări pe care ți le poți adresa în mod repetat. Fiecare dintre aceste întrebări îți extinde orizontul de gândire și îți permite să vezi lucruri pe care este posibil să nu le fi văzut anterior.
1. Ce încerci să faci? Pune-ți această întrebare în special atunci cândîntâmpini rezistență sau nu obții rezultatele așteptate. Trebuie să ai clar înminte ce anume încerci să realizezi. Ți s-a schimbat cumva scopul?
2. Cum încerci să faci lucrul respectiv? Există multe moduri diferite de aatinge un scop. Este foarte probabil ca modul în care încerci să-ți atingiscopul să nu fie cel mai bun. Singura întrebare reală este: funcționează?
Metoda ta curentă funcționează? Regula este să ai clar în minte scopul, darsă fii flexibil cu privire la metoda de realizare a acestuia.
3. Care sunt presupunerile tale? Dacă te confrunți cu frustrare, împotriviresau eșec temporar, întreabă-te: care sunt presupunerile mele cu privire laaceastă situație?
4. Dar dacă presupunerile tale sunt greșite? Ce ai face atunci?
După cum afirma Peter Drucker, „Presupunerile eronate stau la baza fiecărui eșec“.
Analizează-ți presupunerile
Fiecare persoană are două tipuri de presupuneri, explicite și implicite.
Presupunerile explicite sunt acelea de care ești conștient, pe care le poți explica foarte clar și le poți apăra în fața unei alte persoane.
Prima și cea mai periculoasă presupunere explicită pe care o face cineva într-o afacere nouă este aceea că există o piață de desfacere pentru produsul sau serviciul respectiv. Însă, conform clasamentelor revistei Forbes, 80% dintre eșecurile în afaceri sunt cauzate de un singur factor: clienții pur și simplu nu doresc produsul pe care îl oferi.
Chiar și cu cele mai bune studii de piață, 80% dintre produsele noi introduse la
vânzare în fiecare an eșuează pe piață și trebuie scoase, cu costuri enorme. Cei care au dezvoltat și au adus produsul pe piață s-au bazat pe presupunerea că
exista o cerere pentru ceea ce vindeau ei și că cererea era suficient de mare și părea destul de profitabilă pentru a justifica toate eforturile de a aduce produsul la vânzare.
Cel de-al doilea tip de presupunere este implicit sau inconștient. Este ceva ce crezi fără îndoială. Care ar putea fi această presupunere în cazul tău?
O presupunere implicită fatală este: Pentru că vreau, pot. Mulți oameni presupun că dorința lor sau puterea voinței lor sau hotărârea este tot ceea ce este necesar pentru a depăși obstacolele și pentru a reuși în cele din urmă. Adesea, însă, nu prea există legătură între ceea ce vrei să faci și ceea ce ești capabil să faci.
O altă presupunere fatală este: Pentru că trebuie, pot. Adevărul este că ți-ar putea lipsi aptitudinile, cunoștințele, banii și resursele pentru a realiza un anumit obiectiv pe care îl consideri esențial pentru succes.
Viața îți este extrem de mult influențată de presupuneri. Acționezi întotdeauna pe baza a ceea ce crezi că este adevărat, chiar dacă nu este deloc adevărat sau nu ai nici o dovadă în acest sens.
Contestă-ți ipotezele
Fii pregătit să iei în considerare faptul că presupunerile pe care le prețuiești mai mult, legate de tine sau de afacerea ta, ar putea fi complet greșite. Aceasta este o posibilitate dificil de gestionat pentru cei mai mulți oameni. Însă, ori de câte ori te străduiești să progresezi într-un anumit domeniu sau te confrunți cu ceea ce pare a fi o problemă sau o dificultate de nerezolvat, detașează-te și pune-ți întrebarea: dar dacă m-am înșelat complet în privința a ceea ce încerc să fac?
Dacă suntem, de fapt, pe o cale complet greșită în abordarea curentă? Dacă
există o cale complet diferită de realizare a acestui scop? Dacă am putea face ceva ce nu s-a mai făcut vreodată? (Uber!) Cuvântul dacă? este, probabil, responsabil pentru mai multe inovații creative decât orice altă combinație de
cuvinte.
Edward de Bono, expert în stiluri de gândire, denumește acest fenomen „PO“
sau operațiune provocatoare. Asemenea impulsului electric, întrebările provocatoare îți zdruncină sau îți pun sub semnul întrebării modul de a gândi, și ori de câte ori pui o asemenea întrebare îți stimulezi creativitatea și reacțiile creative.
Ar putea exista o cale mai bună? Aceasta este o întrebare extraordinară, care te poate face bogat. Adevărul este că întotdeauna există o cale mai bună de a rezolva orice problemă sau de a îndeplini orice obiectiv. Mereu va exista o modalitate mai bună de a produce, de a vinde sau de a furniza un produs ori un serviciu.
Practică reinventarea. Imaginează-ți că îți începi cariera sau afacerea din nou astăzi, cu tot bagajul de cunoștințe pe care îl ai acum. Imaginează-ți că afacerea ți-a ars până în temelii, că ai putea trece strada și ai reîncepe acum fără bagajul trecutului. Ce ai face diferit? Ce ai începe să faci sau ai înceta să mai faci? Ce schimbări ai face imediat?
Exercițiul reinventării te poate elibera de zona de confort a trecutului și îți poate deschide mintea către tot felul de noi posibilități.
Descătușează-ți creativitatea
Există patru moduri în care poți rezolva orice problemă, poți face orice schimbare sau poți realiza orice scop:
1. Poți face mai mult dintr-un anumit lucru. Ce anume ar trebui să faci maimult, în ce domeniu? Răspuns: Ar trebui să faci mai mult din acele lucruricare îți dau astăzi cele mai bune rezultate. Care sunt acelea?
2. Poți face mai puțin din alte activități. Ce ar trebui să faci mai puțin?
Răspuns: Ar trebui să faci mai puțin din acele lucruri care nu funcționează
foarte bine sau nu funcționează deloc.
3. Poți începe să faci ceva complet diferit sau nou. Acesta este pasul cel maidificil, însă a face ceva nou sau diferit este tocmai pasul care duce la celemai semnificative inovații din fiecare domeniu. Ce ar trebui să începi să facichiar de astăzi, ceva ce în prezent nu faci?
4. Poți înceta să mai faci anumite lucruri. Ce ar trebui să nu mai faci? Artrebui să nu mai faci ceea ce nu te ajută să-ți realizezi obiectivele cele maiimportante. Folosește metoda A/B descrisă în capitolul 1.