Ești un potențial geniu. Chiar dacă nu ți-ai folosit capacitățile mentale incredibile timp îndelungat, poți recupera timpul pierdut imediat, făcând ceea ce am discutat
noi în acest capitol. Nu există nici o limită pentru ceea ce ai putea realiza dacă-ți descătușezi întregul potențial creativ.
Exerciții
1. Urmărește să ajungi la o claritate absolută privitoare la scopul tău de a dobândi succes și prosperitate; creează-ți o imagine mentală privind modul în care ar arăta viața și munca ta atunci când vei fi atins acest scop.
2. Adună informații care să te ajute să atingi acest scop. Cu cât îți vin în minte mai multe idei, cu atât este mai probabil să descoperi exact ideea de care ai nevoie pentru a face tot ce trebuie exact la momentul potrivit.
3. Stabilește-ți perioade de liniște și de reflecție, în care mintea superconștientă
să poată lucra pentru a-ți aduce exact răspunsul de care ai nevoie.
7. Timpul pentru rezolvarea problemelor și pentruluarea deciziilor
Am învățat că succesul trebuie măsurat nu atât de mult prin poziția pe care aajuns să o ocupe cineva în viață, cât prin obstacolele pe care le-a depășitîncercând să dobândească succesul.
Booker T. Washington
Viața, în general, este o serie de probleme și dificultăți, de impedimente șieșecuri. În fiecare oră, în fiecare zi, iei decizii care îți afectează mai mult saumai puțin viața. Rezolvarea problemelor și luarea deciziilor necesită unanumit tip de gândire și de abordare. Necesită o modalitate specială de a-țifolosi timpul și inteligența.
Capacitatea ta de a rezolva probleme și de a lua decizii este factorul predominant al succesului profesional și personal. De fapt, te vei ridica la înălțimea capacităților tale de a rezolva problemele care îți apar în cale la nivelul la care te afli în fiecare oră din zi.
Un obiectiv neatins este doar o problemă nerezolvată. Singurul lucru care stă
între tine și tot ceea ce îți dorești în viață este nimic altceva decât un obstacol sau o anumită dificultate. Capacitatea de a înlătura acest obstacol sau de a depăși această dificultate determină suma cu care ești plătit și rapiditatea cu care ești promovat.
Principiul universal
Principiul universal este: Devii ceea ce gândești în cea mai mare parte a timpului.
Oamenii de succes, cei situați între primii 10% sau 20% din societate, au tendința de a avea cu totul alte mentalități față de restul de 80%. Oamenii din vârful clasamentelor se gândesc la obiectivele lor în cea mai mare parte din timp.
Petrec majoritatea timpului gândindu-se încotro se îndreaptă și ce își doresc să
realizeze. În special persoanele care au cel mai mult succes se gândesc și vorbesc despre soluții la problemele inevitabile cu care se confruntă în fiecare zi.
La ce se gândesc și despre ce vorbesc oamenii nefericiți și care nu au succes? Se gândesc și vorbesc despre problemele lor și despre cine este vinovat pentru această stare de fapt.
Oamenii de succes se gândesc la soluții și la acțiunile pe care le pot întreprinde imediat pentru a începe să avanseze către lucrurile pe care și le doresc.
Regula este: Atragi ceea ce gândești. Când zăbovești cu gândul asupra unui lucru, acesta devine realitate. Dacă te gândești și vorbești doar despre probleme, acestea vor crește și se vor înmulți. Însă atunci când te gândești și vorbești despre soluții tot timpul, descoperi mereu soluții din ce în ce mai bune.
Gândește în acțiuni
Când ai o problemă de orice fel, pune-ți imediat întrebările: „Ce se poate face?“
sau „Care este următoarea acțiune ce trebuie întreprinsă?“
În rezolvarea de probleme, ca și în alte domenii, claritatea îți este cel mai bun aliat. Când știi foarte clar care este scopul pe care vrei să-l atingi, este mult mai ușor să obții claritatea privitoare la lucrurile care te împiedică să realizezi acel scop. Când ai claritate absolută privitoare la lucrurile pe care este necesar să le faci pentru a obține ceea ce dorești, te poți concentra exclusiv asupra lucrurilor care te pot ajuta cel mai mult.
Iată două întrebări. Prima: Care sunt cele mai mari trei probleme pe care le am astăzi în viață?
Acestea sunt problemele la care te gândești în majoritatea timpului. Reprezintă
barierele cele mai importante în calea succesului și a fericirii tale.
A doua: Care sunt cele mai bune trei soluții pentru fiecare dintre aceste probleme?
Uneori sunt necesare doar aceste întrebări simple pentru a găsi calea rezolvării problemelor și a lua deciziile necesare rapid și eficient. Adesea, soluțiile corecte sunt clare și evidente. Nu trebuie decât să deschizi ochii.
În secolul al XIII-lea, Sir William Occam a pus bazele a ceea ce se numește briciul lui Occam sau principiul parcimoniei. Această lege spune că soluția cea mai probabilă pentru orice problemă este și cea mai simplă soluție disponibilă.
Socrate a afirmat că soluția corectă este de obicei soluția care conține cele mai puține etape.
Care sunt soluțiile cele mai simple pentru problemele tale cele mai stringente?
Uneori soluțiile sunt atât de simple și de clare, încât vei fi uimit că nu le-ai văzut mai devreme.
Teoria constrângerii
Acum mulți ani, consultantul israelian în management Eliyahu Goldratt a dezvoltat „teoria constrângerilor“ ca principiu de afaceri. Acum aceasta este predată și utilizată peste tot în lume. S-au organizat chiar seminare de câte trei zile, în cadrul cărora directorii executivi sunt instruiți să aplice aceste principii în rezolvarea problemelor, înlăturarea obstacolelor și realizarea cât mai multor sarcini, mai repede și în orice condiții.
Teoria în sine este cât se poate de simplă. Începe cu hotărârea ta de a-ți clarifica țelurile. Unde te afli acum și ce anume dorești să realizezi?
În afaceri, țelul tău ar putea fi un anumit nivel al vânzărilor, creșterea, profitabilitatea, cota de piață sau reducerea costurilor.
Indiferent de țelul pe care vrei să-l atingi, pune-ți întrebarea esențială: care este