Mindfulness în viața de zi cu zi
Majoritatea oamenilor mănâncă repede, pe negândite. Nu acordă prea multă
atenție mâncării sau lucrurilor din jur. Însă poți transforma masa într-o experiență conștientă. În timp ce mănânci, poți încetini ritmul și vei observa
toate detaliile implicate în experiența de a lua masa, precum și numeroasele caracteristici ale încăperii în care te afli. Fii conștient de mediul în care te afli.
Privește modul în care sunt aranjate masa, vesela, tacâmurile și paharele.
Mestecă lent, cu atenție și în mod deliberat. Acordă-ți timp să mesteci complet, savurând diferitele gusturi și bucurându-te de fiecare îmbucătură. Observă
aromele, mirosurile, gusturile diferite ale mâncării, ca și cum ai gusta această
mâncare pentru prima sau pentru ultima dată.
Îți poți amplifica dramatic starea de atenție susținută prin simpla încetinire a unei activități obișnuite și prin autoobservare în timp ce te miști. De exemplu, dacă
încetinești pur și simplu viteza cu care mergi, vei deveni imediat extrem de conștient de mișcările pe care le faci. De fapt, îți „vei aminti de tine“ mai bine.
Vei deveni mai conștient de propria persoană și de lumea din jur. Vei gândi:
„Sunt aici“.
Când încetinești orice activitate, cum ar fi spălatul vaselor, periatul dinților sau chiar întoarcerea paginilor ziarului, vei simți imediat că ești mai conștient de acțiunile tale și vei deveni mult mai sensibil la mediul tău.
Practică mindfulness pentru a te ajuta în rezolvarea problemelor Ori de câte ori ai o problemă de orice fel, practică solitudinea. Fii tăcut pentru a găsi soluția. Așază-te confortabil într-un loc unde nu este zgomot sau unde nu există tentații care să-ți distragă atenția. Lasă-ți mintea să se relaxeze complet.
Pregătește-te să petreci 25 până la 30 de minute în tăcere înainte ca mintea să se oprească din alergat, iar gândurile despre tot ce se petrece în viața ta de zi cu zi să dispară. După ce ai stat aproximativ 30 de minute în tăcere completă, mintea îți va deveni complet calmă și vei începe să ai un sentiment extraordinar de pace.
Vei începe să vezi lucrurile cu o mai mare claritate. În timp ce stai liniștit, în tăcere, răspunsul exact la întrebarea sau problema cea mai importantă îți va veni pur și simplu în minte.
Deoarece statul în tăcere stimulează activitatea superconștientă, atunci când
apare răspunsul la problemă sau la întrebare, acesta va fi simplu și clar. Va răspunde la fiecare detaliu al problemei sau al dificultății. Va fi de așa natură
încât vei avea capacitatea de a-l implementa imediat.
De fiecare dată când practici solitudinea, acea voce interioară slabă, liniștită îți va vorbi cu mai mare claritate. De-a lungul timpului, această voce abia auzită la început devine, de fapt, mai sonoră și mai insistentă. Funcționează mai rapid și cu mai mare acuratețe. Această dezvoltare a simțului intuitiv este una dintre cele mai bune utilizări ale timpului și reprezintă cheia dezvoltării spirituale.
Gândește-te la apă
O altă modalitate de a-ți declanșa puterile superconștiente și de a evolua la niveluri mai înalte ale spiritualității este să te gândești la apă. Deoarece corpul uman conține 70% apă, avem o afinitate naturală pentru apa de toate tipurile, dar în special pentru întinderile de apă. Ori de câte ori stai în liniște lângă o întindere de apă, mintea îți devine calmă și clară, iar simțurile intuitive încep să curgă, asemenea unui râu.
Dacă nu te afli lângă o apă, te poți gândi la o întindere de apă. Gândește-te la un lac, sau la ocean, sau chiar la un pârâu liniștit în care apa susură trecând prin fața ta. Faptul că te gândești astfel la apă îți relaxează mintea și îți stimulează
generarea de idei și de intuiții cu privire la situația în care te afli.
Chiar și faptul de a sta lângă piscină, în liniște, privind apa din fața ta, poate avea un efect calmant asupra minții și a emoțiilor tale.
Practică meditația
Meditația este practicată de milioane de oameni din toată lumea în fiecare zi, uneori de mai multe ori pe zi.
Prin meditație, rămâi în tăcere cu ochii închiși și respiri adânc, inspiri și expiri, concentrându-te asupra diafragmei, locul unde se întâlnesc plămânii cu stomacul.
Mulți dintre cei care meditează folosesc o mantră, un cuvânt simplu sau o expresie precum pace, iubire sau seninătate, pe care o repetă mereu până ajung la o stare relaxată de armonie și fericire.
Adesea cei care meditează stau în fața unei lumânări într-o cameră întunecată, în liniște, focalizându-se asupra respirației timp de 20 până la 60 de minute. Există
chiar și o aplicație pe care o poți descărca, ce înfățișează o lumânare ce arde și pe care o poți folosi ca să te ajute la meditație.
O altă metodă de relaxare mentală se numește „meditația în mers“, pe care o poți face cel mai bine în natură, de unul singur. Te poți plimba prin cartier sau printr-un parc din apropiere. Te poți plimba prin pădure sau de-a lungul plajei. Te vei bucura de aceleași beneficii ale relaxării și ale creativității accentuate de care te bucuri atunci când stai singur, liniștit.
Nu toată lumea poate însă să mediteze. Unii preferă să stea calmi și să se uite în jur, fără întreruperi sau perturbări. Aceasta se numește contemplare, a sta cu ochii deschiși și a permite minții să zboare liberă, fără nici o încercare de a-i controla gândurile. Indiferent ce alegi, atât meditația, cât și contemplarea vor lucra în favoarea ta, aducându-ți pacea pe care o cauți sau soluțiile pe care vrei să le găsești.
Marea răsplată
Scriitorul francez Pascal a scris: „Toate problemele rasei umane provin din incapacitatea omului de a sta liniștit, cu sine însuși, într-o cameră“.
Atunci când incluzi perioade de atenție susținută, solitudine, meditație și contemplare în viața ta, te vei simți mai fericit, mai sănătos și îți vei controla mai bine atât personalitatea, cât și emoțiile.
Vestea bună este că meditația, contemplarea și singurătatea aduc beneficii pure.
Fiecare te ajută să reduci stresul, să nu te enervezi ușor și te face să fii mai relaxat și mai optimist în fața problemelor cotidiene.
Sunt oameni care spun că au beneficii extraordinare de pe urma trăirii vieții în mod conștient, bucurându-se de claritate și agerime, de un simț accentuat al autocontrolului și de mai multă putere personală. Aceștia au o tensiune arterială
mult mai scăzută, mai puțin stres, dorm mai bine, se bucură de o sănătate mai bună și au multe alte beneficii, printre care și pierderea în greutate.