Se pare că oamenii bogați, care încep cu puțin sau cu nimic și devin bogați pe parcursul carierei, dorm mai mult și își alocă mai mult timp pentru relaxare decât oamenii obișnuiți sau cei săraci. Ar trebui ca și tu să îți iei mai mult timp liber pentru a te relaxa și a-ți reîncărca bateriile mentale.
Natura muncii efectuate cu mintea
Ești un om care lucrează folosind cunoștințele acumulate. Lucrezi cu mintea, cu creierul. Nu ești muncitor în fabrică sau în agricultură, care să lucreze cu
mușchii, producând sau punând în mișcare lucruri pentru a-ți câștiga pâinea.
Calitatea vieții îți este în mare parte determinată de calitatea gândirii.
Activul cel mai de preț pe care îl aduci afacerii este timpul de gândire odihnită.
Acesta apare atunci când îți aloci suficient timp liber pentru a te gândi clar și calm, pentru a lua decizii corecte și pentru a avea rezultate excelente în muncă, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți.
Compania ți-a angajat creierul și vrea să primească ceea ce poți face cu acesta.
Munca și responsabilitatea ta constau în a te asigura că aduci un creier odihnit, refăcut, ager și energic la muncă, în a te concentra asupra obținerii rezultatelor ce sunt așteptate de la tine.
Mulți consideră că nu contează, de fapt, dacă sunt pe deplin odihniți sau nu.
Consideră că mai important este numărul de ore alocate muncii, și nu calitatea acestor ore. Însă nu este adevărat. Numeroase studii au demonstrat că, după opt ore de muncă, capacitatea de a gândi începe să scadă. După zece ore, funcționezi la aproximativ 50% din capacitate. Ești ca boxerul în timpul ultimelor runde ale unei lupte, încercând să se mențină pe picioare și să se apere de lovituri, făcând în același timp doar progrese extraordinar de mici.
Creierul tău este o baterie
Gândește-te la corpul tău ca la un vehicul ce-ți poartă creierul peste tot, inclusiv către și de la muncă. Ai nevoie de un corp complet odihnit care să poarte un creier odihnit și împrospătat, astfel încât să poți înregistra cele mai bune performanțe.
Imaginează-ți creierul ca pe o baterie, care își pierde din energie, se descarcă și se uzează în timp. Se estimează că 80% din energie se consumă prin activitate mentală, nu prin activitate fizică. De aceea, la sfârșitul unei lungi zile de muncă
sau după o ședință cu discuții intense, te simți obosit, epuizat chiar, și abia dacă
ești capabil să decizi ce ai vrea să mănânci la cină. Glucoza ta, energia cu care funcționează creierul, este în mare parte epuizată.
Exact ca telefonul mobil care trebuie încărcat cu regularitate ca să funcționeze la capacitate maximă, tot astfel și tu ai nevoie să-ți reîncarci creierul în mod regulat. Trebuie să-ți rezervi anumite intervale de timp, uneori perioade îndelungate chiar, pentru a-ți reîncărca în mod complet bateria creierului, astfel încât să fii activ și conștient de ce se întâmplă în majoritatea timpului.
Pericolul dopaminei
Cum am mai spus mai devreme, trăim astăzi în epoca distragerilor electronice.
Dacă nu controlezi lumea din jur, te vei trezi bombardat cu e-mailuri, mesaje și telefoane în fiecare zi. De fiecare dată când reacționezi la noutatea unui e-mail sau a unui mesaj text, corpul eliberează o doză de dopamină, aceeași substanță
chimică activă descoperită în cocaină. Dopamina funcționează ca un stimulant și îți conferă un mic sentiment de plăcere.
Acest stimul și sentimentul de plăcere te motivează să repeți procesul, să
reacționezi la următorul mesaj text sau e-mail ori să trimiți cuiva un e-mail sau un mesaj text. De îndată ce ai răspuns dimineața la primul mesaj și ți-ai primit prima doză de dopamină, vei descoperi că este din ce în ce mai dificil să nu răspunzi la mesajele care vin, iar în cele din urmă nu vei mai putea opune rezistență deloc.
De îndată ce ți-ai verificat primul e-mail sau ai răspuns la primul mesaj text, te vei trezi reacționând și răspunzând stimulilor electronici toată ziua. Studii recente au demonstrat că sunetul notificării unui nou e-mail este asemănător cu cel scos de clopoțeii de la automatele pentru jocuri de noroc și de căderea monedelor din aparat. Imediat devii curios să vezi ce ai câștigat. De aceea, trebuie să închizi totul dacă vrei să te relaxezi total.
A avea grijă de sănătatea ta fizică și metală, de „mașinăria“ ta, este un lucru esențial și probabil mult mai important decât orice altceva, dacă vrei să-ți asiguri sănătatea, fericirea și succesul pe termen lung.
Sănătatea și starea de bine sunt mai importante pentru calitatea vieții decât orice alți factori. Pentru a executa sarcinile la cel mai înalt nivel, este esențială odihna.
Ai nevoie de perioade îndelungate de odihnă și relaxare, în care să nu faci nimic altceva decât să-ți reîncarci bateriile mentale, fizice și emoționale.
Vince Lombardi a spus cândva: „Oboseala ne face lași pe toți“. Când ești obosit, epuizat, ești susceptibil de a cădea pradă stresului și negativismului, de a deveni nerăbdător sau chiar de a te înfuria, precum și de a face alegeri și a lua decizii care nu sunt în avantajul tău pe termen lung.
Fă din odihnă o prioritate
Uneori, modul cel mai util în care-ți poți folosi timpul este să vii acasă și să
mergi devreme la culcare, la 20:00 sau 21:00, și să dormi nouă sau zece ore, reîncărcându-ți complet bateriile mentale și fizice.
Când ți se întâmplă multe în viață, când ai decizii și alegeri importante de luat, uneori cel mai bun sfat este să faci din noapte un sfetnic bun. Amână orice decizie importantă până ești din nou complet odihnit.
Acum mulți ani, mentorul meu de la acea vreme, un director executiv de succes, mi-a dat un mic pamflet numit „Rezervă-ți timp pentru digestia mentală“. În acest pamflet, pe care nu l-am uitat niciodată, autorul îți recomandă să-ți lași 72
de ore pentru a te gândi la alegerea sau decizia cea mai importantă, înainte de a hotărî în vreun fel. S-a dovedit că acest mod de a acționa este succesul secret al multor directori executivi de top.
Cu cât îți lași mai mult timp pentru a chibzui asupra unei decizii importante, cu atât decizia pe care o vei lua va fi de o mai bună calitate. Acest lucru se întâmplă
deoarece ai șansa să reflectezi peste noapte, să te odihnești, să o întorci pe toate părțile în minte și să analizezi cu mare atenție toate ramificațiile acelei decizii.
Încetinește pentru a accelera
Majoritatea oamenilor consideră că au prea multe de făcut și prea puțin timp. Nu au timp pentru toată această odihnă pe care o recomandăm noi aici. Consideră că
trebuie să se trezească și să pornească dimineața devreme și să lucreze din greu toată ziua, uneori aducându-și chiar și acasă de lucru și continuând să lucreze până când merg la culcare. Dar asta este fals.
Există o poveste cu o fetiță care merge la mama ei și o întreabă: „Mami, de ce tati vine acasă cu servieta plină de hârtii în fiecare seară și lucrează tot timpul și nu petrece deloc timp cu familia?“