Ce lucru pe care nu-l fac în prezent ar trebui să încep să-l fac de astăzi, dacă aș
vrea să îmbunătățesc această relație?
Ce ar trebui să nu mai fac deloc pentru a-mi îmbunătăți calitatea relației?
Acum câțiva ani, după ce am descoperit eu însumi aceste întrebări, m-am dus acasă și m-am așezat la taifas cu soția, în prezența copiilor noștri care erau mici atunci. I-am întrebat ce ar dori să fac mai mult sau mai puțin pentru a fi un soț
sau un tată mai bun. Ce ar dori ei ca eu să încep să fac sau să încetez să fac, ca să-i fac mai fericiți?
Nu au ezitat. Mi-au spus. Au avut câteva sugestii pentru mine cu privire la unele
lucruri pe care ar vrea să le fac mai mult sau mai puțin sau pe care să le încep sau cărora să le pun capăt. Am fost uimit cât de mult loc de mai bine era. Le-am acceptat sfaturile fără să aduc argumente împotrivă sau fără să mă apăr și le-am pus în practică. Am avut nevoie de mult curaj, însă a fost unul dintre exercițiile cele mai eficiente pe care le-am făcut pentru clădirea familiei. Încearcă și tu.
Ce este cu adevărat important?
Iată o bună modalitate de a îmbunătăți calitatea relațiilor și a vieții de familie.
Întreabă-te: ce aș face, cum mi-aș petrece timpul, dacă aș afla astăzi că mai am doar șase luni de trăit?
Iată o întrebare extraordinară. Ce ai face mai mult sau mai puțin? Ce ai începe sau ai înceta să faci? Cum ți-ai petrece ultimele șase luni pe Pământ? Aproape invariabil, răspunsul se va învârti în jurul oamenilor din viața ta, te vei împăca cu cei din trecut și-ți vei petrece restul timpului cu cei care sunt cei mai importanți pentru tine.
Iată regula: indiferent ce ai face dacă ai afla că mai ai doar puțin timp de trăit, ar trebui să faci imediat. Ar trebui să încorporezi răspunsul în viața de zi cu zi. Nu aștepta până devine prea târziu.
Fii prezent sută la sută alături de familie
Cheia pentru o viață fericită este să petreci cât mai mult timp cu familia. Însă ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când ești împreună cu familia, trebuie să fii cu ei trup și suflet, 100% din timp. Închide televizorul și calculatorul. Închide-ți și telefonul sau alege modul silențios. Închide cartea pe care o citești și împăturește ziarul.
Elimină toate distragerile. Concentrează-te asupra persoanei respective, ca și
cum ar fi cea mai importantă din lume. Ești cu adevărat cu acea persoană numai dacă te afli față-în-față, cap la cap, genunchi la genunchi și inimă la inimă.
Petreci cu adevărat timp cu acea persoană numai când ești în fața ei. Ești implicat pe deplin în relația cu el sau cu ea când vorbești direct cu persoana respectivă, îi asculți cu atenție răspunsurile și îi acorzi atenția necesară.
Când cineva din familie sau de acasă vrea să-ți vorbească, oprește-te imediat din ceea ce faci și concentrează-te exclusiv la el sau la ea și la ceea ce are de spus.
Persoana care vorbește trebuie să simtă că în momentul respectiv este cea mai importantă din lume.
Încredere și simpatie
Calitățile cele mai importante pentru a avea succes în relația cu ceilalți, la serviciu sau acasă, sunt încrederea și simpatia. Atât timp cât cealaltă persoană te place și are încredere în tine, relația poate suporta probleme și dificultăți. Însă
dacă se pierd încrederea și respectul, este doar o chestiune de timp până la prăbușirea relației.
Iată regula: Ascultarea clădește încrederea.
Există o relație directă între cât de mult și cât de bine asculți și nivelul de căldură
și încredere pe care îl clădești în cealaltă persoană.
Există patru etape importante pentru ascultarea eficientă. Când practici aceste aptitudini de ascultare cu fiecare persoană pe care o întâlnești, vei fi uimit de rezultat.
1. Ascultă cu atenție
Când îți vorbește cineva, oprește-te imediat, indiferent ce ai face. Privește persoana în ochi. Concentrează-ți privirea pe buze, aruncând din când în când
câte o privire spre ochii acesteia. Apleacă-te înainte. Aprobă din cap, zâmbește și fii angajat activ în ceea ce îți comunică persoana în cauză și în conversația cu ea.
Mai presus de toate, nu întrerupe. Când întrerupi o persoană care vorbește, este ca și cum ți-ai întinde piciorul să calci pe cineva care trece pe lângă tine pe trotuar. Întreruperea unei persoane este ca și cum ai călca-o emoțional. Îl face pe interlocutor să se simtă furios și frustrat. Când întrerupi pe cineva scade imediat nivelul de încredere și de căldură pe care l-ar putea simți față de tine.
Ascultarea intensă este forma cea mai eficientă de a flata. Când o asculți intens pe cealaltă persoană care vorbește, ascultarea ta o afectează emoțional și fizic. Îi cresc bătăile inimii; stima ei de sine urcă vertiginos. Oamenii se plac mai mult pe ei înșiși când văd că-i asculți intens, iar rezultatul va fi că te vor plăcea și pe tine mai mult.
2. Fă o pauză înainte de a răspunde
Atunci când cealaltă persoană se oprește din vorbit, rămâi în tăcere câteva secunde sau mai mult. Rezistă impulsului de a-ți exprima imediat ideile și opiniile.
Majoritatea oamenilor nu-i ascultă pe ceilalți; nu fac altceva decât să aștepte politicos până când au ocazia să-și adauge propriile comentarii sau observații. Se spune că „Mare parte din conversație nu este ascultare; este doar așteptare“. Dar dacă te oprești înainte de a răspunde, după ce cealaltă persoană a terminat de vorbit, obții trei beneficii extraordinare:
În primul rând, eviți riscul de a o întrerupe pe persoana respectivă dacă s-a oprit doar pentru câteva secunde pentru a-și aduna gândurile înainte de a continua.
În al doilea rând, prin tăcere îi comunici că prețuiești ceea ce spune și, prin extrapolare, prețuiești persoana însăși, prin faptul că faci o pauză și permiți
tăcerii să-și găsească un loc în conversație.
În al treilea rând, când faci pauză, de fapt, o asculți pe persoana care vorbește la un nivel mai profund al minții. Auzi și ceea ce se spune, și ceea ce nu se spune, lăsând cuvintele celuilalt să te pătrundă câteva secunde.
3. Întrebări pentru clarificare
Nu presupune niciodată că ai înțeles exact ceea ce a spus cealaltă persoană sau ce a vrut să spună. Dacă ai o neclaritate, atunci zâmbește pur și simplu și întreabă: „Ce vrei să spui?“