Aceasta este o întrebare magică în orice limbă. Atunci când întrebi o persoană
„Ce vrei să spui?“, interlocutorul va continua să vorbească și va dezvolta subiectul.
Mai poți întreba: „Ce vrei să spui, mai exact?“
Avantajul acestei întrebări este că e „invizibilă“. O poți adresa iar și iar și interlocutorul nu va auzi întrebarea propriu-zisă. Mintea i se va concentra imediat pe răspuns, pe care ți-l va da pe măsură ce continuă să vorbească.
Regula este că persoana care adresează întrebările deține controlul.
Persoana care adresează întrebările deține controlul asupra celei care răspunde la întrebări, într-un mod foarte subtil. Secretul pentru a fi fermecător în conversațiile tale cu ceilalți este să fii cel care adresează întrebările, să zâmbești, să aprobi, să asculți intens și să o tratezi pe cealaltă persoană ca și cum ar spune cele mai importante și mai fascinante idei pe care le-ai auzit vreodată. Prima dată
când vei încerca, vei fi uimit de reacția celeilalte persoane.
4. Reformulează
Cea de-a patra etapă principală a ascultării eficiente este reformularea cu propriile cuvinte a celor afirmate de interlocutor. În loc să răspunzi imediat, adresează o întrebare de genul: „Aș vrea să mă asigur că înțeleg exact ceea ce ai spus. Ai vrut să spui asta, aia sau altceva?“
Procedeul poartă denumirea de testul ascultării. Când poți reformula cu propriile cuvinte cele abia spuse de persoana din fața ta, parafrazându-i gândurile și ideile, îi dovedești că ai ascultat cu adevărat. Rezultatul va fi că te va plăcea și respecta mai mult, fiind în viitor mai deschisă față de influența venită din partea ta.
Conectează-te cu ceilalți
Autorul cărții Inteligența emoțională, Daniel Goleman, a afirmat într-un interviu acordat revistei Fortune că forma cea mai elaborată de inteligență emoțională, precum și calitatea umană cea mai importantă și mai utilă este persuasiunea.
Oamenii de succes din fiecare domeniu al vieții sunt mai persuasivi decât ceilalți. Au o capacitate extraordinară de a-i convinge pe ceilalți să colaboreze cu ei și să le preia ideile.
Președintele american Dwight D. Eisenhower a afirmat la un moment dat:
„Cheia leadershipului este să-i faci pe oameni să facă ce vrei tu, crezând că de fapt ideea este a lor“.
Cea mai bună modalitate de a deveni persuasiv este să pui întrebări bine gândite și organizate, care-i adună pe ceilalți în jurul punctului tău de vedere. Ascultarea este, probabil, elementul cel mai puternic al persuasiunii pe care îl poți practica.
Șapte chei ale succesului în relația cu ceilalți
În cartea sa care a devenit bestseller, Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent, Dale Carnegie a afirmat: „Setea cea mai profundă
a naturii umane este aceea de a te simți important“.
Psihologii afirmă că nivelul stimei de sine, adică exact cât de mult te iubești și te respecți, dar și cât de important și de valoros te simți, stă la baza personalității tale.
Nivelul stimei tale de sine determină cât de fericit te simți în pielea ta și în relația cu ceilalți, în fiecare zi.
Există șapte comportamente pe care le poți practica (sau nu) pentru a-i face pe oameni să se simtă importanți, pentru a le ridica nivelul stimei de sine și al încrederii în propriile forțe și pentru a-i face să se simtă fericiți în propria piele.
1. Fii pozitiv
Refuză să critici, să te plângi sau să învinuiești pe cineva, indiferent de motiv.
Ori de câte ori critici o persoană, indiferent de motiv, îi diminuezi stima de sine, îi răpești respectul față de propria persoană și îi subminezi încrederea în forțele proprii. Critica, reclamațiile și condamnarea îi fac pe oameni să se simtă furioși și nefericiți.
Critica distructivă este comportamentul care dăunează cel mai mult. Critica distructivă în copilărie este motivul principal al nefericirii și al problemelor în viață. Elimin-o din vocabular.
2. Fii plăcut
Aceasta înseamnă să nu te cerți niciodată. Nu spune niciodată oamenilor că nu au dreptate. Un astfel de tratament îi face furioși și defensivi. Se închid în ei și nu se mai lasă influențați de tine. Dacă le spui că se înșală, le diminuezi stima de
sine și îi faci să se împotrivească oricărei încercări de a le demonstra că au făcut o greșeală.
Mai bine, când cineva spune ceva cu care nu ești de acord, poți prelua controlul cu o întrebare de genul: „De ce spui asta?“ sau „Unde ai auzit asta?“
În loc să contrazici, fii curios. Întrebă-i pe oameni dacă te-ar putea ajuta să le înțelegi punctul de vedere. Exersează-ți aptitudinile de ascultare. Zâmbește, aprobă prin gesturi și fii atent.
În multe dintre cazuri, chiar dacă persoana greșește complet, lucrul acesta nu este chiar atât de important. Lasă de la tine. Nu contează cu adevărat.
3. Exprimă acceptare
Una dintre nevoile subconștiente cele mai profunde ale fiecărei persoane este aceea de a fi acceptată de către ceilalți, pentru simplul fapt că este așa cum este, fără a fi judecată sau criticată. Multe dintre problemele personale, politice și sociale pe care le avem în lume sunt cauzate de oameni care strigă să fie acceptați de ceilalți.
Și cum exprimi acceptarea? Simplu. Zâmbește ori de câte ori întâlnești pe cineva. Dacă zâmbești, îi transmiți celeilalte persoane faptul că o accepți necondiționat. Îi transmiți că este valoroasă și merituoasă. Rezultatul este că se va plăcea și se va accepta și mai mult. Se va simți mai fericită în pielea sa și te va privi și pe tine cu mai mult optimism.
4. Exprimă apreciere
Cuvântul magic în orice limbă este, probabil, mulțumesc. Ori de câte ori mulțumești unei persoane pentru orice a spus sau a făcut, stima sa de sine crește imediat. Se va plăcea și se va respecta mai mult. Se va simți mai fericită. Apoi
va fi mai dispusă să facă încă și mai mult din acele lucruri care te fac și pe tine fericit, ceea ce te va determina să-i mulțumești din nou.
5. Exprimă admirație
Exprimă-ți admirația pentru ceilalți cu fiecare ocazie. După cum spunea Abraham Lincoln, „Toată lumea adoră complimentele“.