1. Hotărăște astăzi că vei realiza o agendă cu perioadele de odihnă și relaxare, pentru a te asigura că vei lucra în modul cel mai eficient posibil la serviciu.
2. Planifică-ți agenda de concedii la începutul fiecărui an, pentru ca apoi să
planifici responsabilitățile de serviciu în funcție de acestea.
3. Fă rezervare pentru vacanțe și plătește încă de la începutul anului, pentru a te asigura că nu amâni sau întârzii în a-ți aloca perioadele de odihnă și relaxare de care ai nevoie.
10. Timpul pentru liniște
Visează visuri mărețe, și așa cum visezi, așa vei deveni. Viziunea ta estepromisiunea a ceea ce vei fi într-o zi; idealul tău este profeția a ceea ce veidezvălui în cele din urmă.
James Allan
Timpul pe care îl petreci singur cu gândurile tale, în liniște, poate fi unadintre categoriile de timp cele mai importante din viața ta. Acest tip de timpspecial cuprinde dezvoltarea spirituală, atenția, contemplația, solitudinea șimeditația. Practicarea regulată a acestor discipline îți va schimba viața înmod uimitor.
Dezvoltarea spirituală
Idealul uman cel mai înalt este și a fost întotdeauna obținerea păcii interioare.
Adevărata măsură a succesului în viață poate fi determinată de procentul de timp în care ești împăcat cu tine și cu ceilalți.
De-a lungul istoriei, oamenii au dezvoltat diferite tradiții religioase și spirituale de toate tipurile, peste tot în lume. În toate aceste cazuri, acești oameni erau în căutarea a ceva mai înalt și mai măreț decât ei, un mănunchi suprem de valori sau credințe la care puteau aspira. Scopul suprem al acestor tradiții religioase este acela de a ajuta la ghidarea și îndreptarea oamenilor către niveluri mai înalte ale stării de bine, fericirii și păcii interioare.
Dezvoltarea spirituală îți poate aduce mai multă pace și bucurie decât probabil
orice altă activitate. Dezvoltarea spirituală necesită, printre altele, practicarea în mod regulat a stării de atenție susținută (mindfulness). În termeni simpli, aceasta este o stare în care intri atunci când te disciplinezi să te liniștești și să fii conștient de persoana ta și de mediul tău.
Disciplina dezvoltării spirituale
Dezvoltarea spirituală necesită o combinație de învățare însoțită de reflecție cu privire la modul în care ai putea aplica aceste idei în viața ta.
Aristotel a scris: „Înțelepciunea este o combinație, în proporții egale, de experiență și reflecție“. Faptul de a fi mereu ocupați, întreruperile electronice, televiziunea și socializarea, toate ne mențin mințile atât de ocupate încât rareori avem timp să ne oprim cu adevărat ca să reflectăm la ceea ce facem sau la ceea ce se întâmplă în jur.
Când ești atât de ocupat încât nu reușești să-ți faci timp pentru a reflecta asupra experiențelor vieții, atunci nu înveți, nu te dezvolți și nu îți dezvolți înțelepciunea de care ai nevoie pentru a deveni o persoană matură și deplin funcțională.
Cu cât îți lași mai mult timp pentru a te gândi și a reflecta la experiențe, cu atât îți vei dezvolta mai mult cunoștințele și inteligența. Rezultatul va fi că vei lua decizii mai bune și vei face mai puține greșeli.
Practica mindfulness îți cere disciplina de a te opri și a te gândi în mod regulat la ceea ce faci și la modul în care faci un anumit lucru. Din fericire, poți practica această stare în orice moment, pur și simplu încetinind ritmul.
Mindfulness pe înțelesul tuturor
O tehnică simplă pentru a atinge această stare, pentru centrare, pentru calmarea completă a minții se numește oprirea gândurilor.
Capacitatea de a-ți opri gândurile, de a-ți limpezi mintea necesită mutarea atenției de la lucrurile vieții de zi cu zi la ceva atât de simplu precum inspirația și expirația.
Deoarece nu poți avea decât câte un gând odată, atunci când te gândești la respirație, te oprești automat din a te gândi la orice altceva, mai ales la ceva ce ți-ar putea induce în acel moment sentimente precum furia sau stresul.
Când îți poți ocupa mintea cu altceva, când poți să te gândești la altceva sau la nimic, această capacitate interzice, anulează orice negativitate din viața ta.
Evenimentele sau gândurile negative încep gradual să-și piardă importanța.
Uneori dispar cu totul, cum se dispersează fumul de țigară într-o cameră mare.
O tehnică de respirație pe care o poți folosi pentru a opri gândurile și a-ți calma mintea, dar și pentru a-ți crește nivelul atenției susținute este aceea de a sta așezat, liniștit, cu mâinile în poală, fără să se atingă una de alta, și de a inspira în timp ce numeri până la șapte. Inspiră adânc, adânc, trăgând în piept cât mai mult aer. Numără până la șapte.
Apoi ține-ți respirația numărând lent până la șapte. În cele din urmă, expiră cât numeri până la șapte. Fă acest exercițiu complet de șapte ori, ori de câte ori ești stresat, furios sau în apropierea unui eveniment important, de pildă, a unei ședințe sau a unei prezentări.
Această metodă de respirație 7–7–7 va declanșa eliberarea de endorfine în creier.
Endorfinele mai sunt denumite și drogul natural al fericirii. O cantitate infimă
din acest hormon îți va conferi un sentiment de pace și un sentiment al clarității mentale. Vei fi mai fericit și mai creativ.
Amintește-ți de tine
Metafizicianul Piotr Uspenski a predat practica „amintirii de sine“ ca modalitate de a te centra și de a-ți crește conștientizarea de sine. Uspenski spunea că avem
sute și mii de gânduri care ne trec prin minte într-un flux al conștiinței nesfârșit, asemănător unui râu. Acest flux de gânduri nesfârșit ne determină să cădem într-o formă de „somn treaz“ în care funcționăm aproape automat, și adesea nu suntem conștienți de ceea ce se întâmplă în jur.
Cu toții am trăit experiența de a ne urca în mașină și de a conduce către muncă, pentru ca apoi să nu ne mai amintim chiar nimic despre drumul parcurs. Mintea s-a pierdut în gânduri atât de profund încât ai condus către serviciu pe pilot automat, fără să te gândești, deoarece ai mai condus pe traseul respectiv de atâtea ori.
Numai atunci când se întâmplă ceva neașteptat, cum ar fi atingerea unei pojghițe de gheață, sau când aproape faci un accident, numai atunci te trezești brusc. În acel moment devii complet conștient de persoana ta și de ceea ce se află în jur.
Însă, de îndată ce trece momentul, te reîntorci la somnul treaz.
În Noul Testament, Iisus a spus: „Treziți-vă, voi care dormiți“. Intenția era aceea de a-i încuraja pe oameni să fie mai atenți și să cugete mai bine, să acorde mai multă atenție sensului mesajului său și să nu reacționeze automat, cum este modul obișnuit în care majoritatea oamenilor procesează informațiile.
Pentru a invita în viața ta starea de atenție susținută și amintirea de sine, pronunță pur și simplu cuvintele Sunt aici. Când spui asta, privește în jur ca și cum ai vedea lumea și ceea ce te înconjoară pentru prima dată. Observă detaliile tuturor lucrurilor din jur. Imaginează-ți că descrii ceea ce vezi în jur unei persoane oarbe sau unei persoane cu care vorbești la telefon și care nu a văzut, nici nu a cunoscut în vreun alt fel mediul tău. Când vei face acest exercițiu, vei constata că vezi mult mai multe și că devii mai sensibil la lumea în care trăiești decât erai până atunci.