singură soluție. Întreabă-te mereu: ce altă soluție ar mai putea exista?
Un obstacol major în calea rezolvării problemelor îl constituie faptul de a sări la concluzii și de a lua decizii înainte de a fi analizat toate celelalte posibilități. Cu cât elaborezi mai multe soluții, luând-o în considerare și pe aceea de a nu acționa în nici un fel, cu atât este mai probabil să descoperi soluția ideală. Pare să existe o relație directă între, pe de o parte, cantitatea definițiilor unei probleme și a soluțiilor pe care le poți elabora și, pe de altă parte, calitatea soluției finale asupra căreia te oprești.
Reia mind storming-ul
Practică metoda mind storming, pe care am explicat-o în capitolul precedent, pentru a veni rapid cu mai multe soluții. Scrie definiția problemei în partea de sus a paginii, sub formă de întrebare: cum pot rezolva această problemă sau pot atinge acest scop?
Apoi disciplinează-te să scrii cel puțin 20 de răspunsuri la întrebare. Cu cât generezi mai multe soluții, cu atât este mai probabil că vei genera soluția corectă
care te va conduce la inovația pe care ți-o dorești, pur și simplu prin legea probabilităților. Nu te grăbi.
O majorare cu 500%
Acum câțiva ani, am făcut acest exercițiu cu membrii conducerii superioare ai unei companii evaluate la 20 de milioane de dolari. Aceștia munciseră din greu mai bine de 20 de ani pentru a atinge acest nivel de vânzări și venituri. Întrebarea era: cum ne putem dubla vânzările în următorii cinci ani?
Apoi am petrecut o oră scriind toate modurile diferite prin care ei ar putea depăși obstacolele reprezentate de competiție și provocările reprezentate de schimbările
rapide, pentru a atinge acest scop. Am organizat aceste idei în funcție de prioritate și am determinat care dintre acestea constituiau puncte de plecare și care constituiau rezultate.
În cele din urmă, am desemnat responsabilități specifice pentru fiecare dintre aceste sarcini unor persoane diferite și am stabilit termene-limită pentru finalizarea fiecăreia. Toată lumea a trecut la treabă.
După cinci ani, m-au invitat la un banchet special prin care celebrau cel mai bun an pe care l-au avut vreodată. Dar în loc să-și fi dublat vânzările în cinci ani, prin aplicarea multor idei noi pe care le generaseră, ei își crescuseră vânzările până la 105 milioane de dolari! Compania lor devenise lider de piață și este lider de piață
în domeniul ei și astăzi.
Atribuie responsabilități
De îndată ce ai identificat clar adevărata problemă pe care încerci să o rezolvi, și imediat ce ai stabilit care este cea mai bună soluție, următoarea întrebare este: cine va fi responsabil cu punerea în practică a acestei soluții?
Este uimitor cât de multe întâlniri pentru rezolvarea diferitelor probleme se încheie cu o soluție clară, stabilită de comun acord, însă două săptămâni mai târziu problema încă există. De ce? Deoarece nimănui nu i s-a trasat vreo responsabilitate specifică pentru implementarea soluției.
Când ai ales o anumită persoană care să răspundă pentru soluția respectivă, stabilește măsuri pe care să le poți folosi pentru a determina progresul și pentru a te asigura că soluția a avut succes. Stabilește termene-limită globale și pentru fiecare etapă. Cu cât este mai importantă soluția pentru companie sau pentru tine personal, cu atât ar trebui să o verifici cu mai mare regularitate, pentru a te asigura că totul s-a realizat la timp și că s-a încadrat în buget.
Principiul lui Peter
Acum câțiva ani, un anume dr. Lawrence Peter a scris o carte intitulată Principiul lui Peter. Aceasta a devenit bestseller și a avut impact asupra a milioane de oameni. El a spus că „Fiecare persoană dintr-o organizație este promovată în mod constant pe baza capacităților de a-și îndeplini sarcinile și de a obține rezultate. Acest proces de promovare continuă până când angajatul ajunge la un nivel la care nu-și mai poate face treaba în termeni satisfăcători. Din acel moment nu mai este promovat. Cariera sa stagnează“.
Acesta este motivul pentru care Peter a afirmat că „În cele din urmă, fiecare persoană se ridică la nivelul său de incompetență“.
Remarca sa viza faptul că oamenii care și-au atins nivelul de incompetență pot fi găsiți printre angajații fiecărei mari organizații, la orice nivel. Nu sunt capabili să-și facă bine treaba la acel nivel, nu pot fi nici promovați, nici degradați. Toate organizațiile, în special cele guvernamentale, ajung să aibă personal incompetent. Această descoperire explică foarte multe din problemele generate de performanța sub așteptări și de cheltuielile excesive în cadrul birocrațiilor guvernamentale.
Capacitatea ta de a rezolva probleme
Același lucru se întâmplă și în viața ta. Când îți începi cariera, ți se atribuie sarcini care necesită rezolvarea de probleme și obținerea de rezultate la nivelul respectiv. Pe măsură ce demonstrezi că îți stăpânești meseria, rezolvând problemele, depășind obstacolele și obținând rezultatele care sunt așteptate de la tine, ești promovat, aproape automat, pe poziții cu mai multă responsabilitate.
La fiecare nouă poziție ocupată, problemele cu care te confrunți vor fi mai complexe, mai dificile și vor avea consecințe mai semnificative în caz de succes sau de eșec. Demonstrându-ți capacitatea de a rezolva problemele cele mai dificile la acel nivel, vei fi promovat din nou, și tot așa. Capacitatea de a rezolva probleme determină cât de sus te ridici și cât de departe ajungi în carieră.
Orientează-te către soluții
Educă-te să te orientezi întotdeauna către soluții. Cu cât te gândești mai mult la soluții, cu atât vei descoperi mai multe. Cu cât vei fi mai încrezător că poți rezolva problemele cu care te confrunți, cu atât este mai probabil că vei găsi soluția corectă la momentul potrivit.
Identifică cele mai importante probleme existente în viața ta în prezent.
Gândește-te care sunt pașii pe care i-ai face imediat pentru a le rezolva. Apoi acționează continuu ca să găsești soluția pentru probleme și pentru a-ți realiza țelurile.
Rezolvarea problemelor și luarea deciziilor pot fi realizate în două moduri.
Primul este să te așezi liniștit cu o foaie de hârtie în față, să te concentrezi exclusiv asupra fiecărei probleme, pe rând, și să scrii toate ideile care-ți vin în minte.
Al doilea mod este să aduni mai multe persoane pentru a vă concentra împreună
asupra unei singure probleme sau asupra unui unic obstacol. Aceste două
activități sunt mult mai importante pentru succes decât orice altceva ai face.
Dacă planifici și folosești corect timpul pentru rezolvarea problemelor și pentru luarea deciziilor, lucrul acesta te poate ajuta mai mult să promovezi în carieră
decât aproape orice altă activitate pe care ai putea s-o faci.
Exerciții
1. Care este acea unică problemă majoră cu care te lupți astăzi? Definește-o în scris.
2. Scrie-o în partea de sus a paginii sub formă de întrebare care începe astfel:
„Cum aș putea rezolva această problemă?“
3. Disciplinează-te, singur sau împreună cu alții, să generezi 20 de moduri diferite pentru a rezolva problema. Acționează imediat pentru implementarea cel puțin a unui răspuns.