"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Add to favorite ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

factorul limitator sau constrângerea ce stabilește viteza cu care îmi ating țelul?

Sau, mai direct: de ce n-am ajuns încă să-mi ating țelul?

Vrei să-ți dublezi venitul? Atunci de ce nu ai venitul de două ori mai mare?

Pune-ți constrângerile sub semnul întrebării

Mulți oameni inventează scuze extrem de elaborate pentru a-și justifica lipsa de succes în realizarea lucrurilor pe care și le doresc în viață. Apoi se îndrăgostesc de propriile scuze. Indiferent de tipul de dificultate sau de problemă care îi împiedică să-și atingă scopurile personale sau de afaceri, ei produc în mod constant un flux de scuze, pentru a nu mai face efortul de a lua măsuri imediate și eficiente.

Când îți pui întrebarea: „De ce nu mi-am atins deja țelul?“, scuzele preferate îți vor sări în ajutor. Imediat îți vor veni în minte toate motivele preferate pentru care ai realizat de fapt mai puțin decât îți doreai cu adevărat.

De ce nu ai deja venitul de două ori mai mare? Adevăratul motiv este, probabil, acela că abilitatea ta de a obține rezultatele pentru care alții te-ar plăti mai mult nu este suficient de performantă.

De ce nu ai ajuns deja la greutatea pe care ți-o dorești? Aproape întotdeauna explicația este că mănânci prea mult și faci prea puțină mișcare.

Ori de câte ori te ascunzi în spatele unei scuze, etalând-o și oferindu-ți-o atât ție, cât și celorlalți, îți blochezi de fapt capacitatea de a rezolva problemele. Activezi neputința dobândită.

Iată o modalitate de a-ți testa scuzele pentru a vedea dacă sunt valabile. Întreabă-te: mai există oare vreo persoană sau vreo organizație care să aibă aceleași probleme sau aceleași dificultăți pe care le am eu și care totuși să-și atingă

țelurile propuse?

Există oare cineva în domeniul tău de activitate care să câștige de două ori cât

tine? Există oare cineva mai tânăr decât tine, care a studiat, poate, mai puțin sau a avut în viață mai puține oportunități, dar care se descurcă mai bine ca tine?

Dacă răspunsul este da, atunci scuza pe care ți-ai găsit-o nu are o bază reală. Nu este adevărată. Este o amăgire în care te-ai convins să te complaci, dar care este contrazisă de realitatea lumii din jurul tău.

Presupune că există întotdeauna o soluție

Dacă dorești să-ți descătușezi potențialul, trebuie să eviți boala letală „scuzicita“.

Aceasta se manifestă prin inflamarea glandei responsabile cu producerea de scuze și este invariabil fatală pentru obținerea succesului.

Începe prin a presupune că pentru fiecare problemă sau dificultate există un răspuns sau o soluție care așteaptă să fie găsită. Încrederea absolută că există o soluție și că o poți găsi te face încrezător, pozitiv și îți oferă șanse mai mari de rezolvare a problemei.

Rezolvarea de probleme și luarea de decizii este ceea ce trebuie să faci în viața privată și în viața profesională în fiecare clipă din zi. Indiferent ce scrie pe cartea ta de vizită, adevărata ta meserie este „Rezolvator de probleme“.

Succesul și șansele tale de promovare sunt determinate în mare parte de capacitatea ta demonstrată de a rezolva problemele cu care te întâlnești, la nivelul la care te afli în prezent.

Henry Kissinger spunea cândva: „Singura răsplată pe care o primești pentru rezolvarea unor probleme este sarcina de a rezolva probleme mult mai mari“.

Cu cât problemele pe care le poți rezolva sunt mai mari și mai complexe, cu atât devii mai valoros și mai important pentru organizație și cu atât vei fi plătit mai mult. Întotdeauna cei mai respectați și mai de succes oameni dintr-o companie sunt cei care pot rezolva problemele cele mai mari și mai complexe.

Concentrează-te asupra soluției Capacitatea de a te concentra asupra unei singure probleme sau decizii este extraordinar de importantă. Cantitatea de energie necesară pentru a alimenta un bec, dacă ar fi concentrată într-o rază laser, ar tăia oțel. Atunci când îți concentrezi întreaga atenție asupra rezolvării unei anumite probleme sau asupra realizării unui anumit scop, atunci mintea îți devine din ce în ce mai mult ca o rază laser, capabilă de a tăia orice obstacol care îți stă în cale.

Îți poți îmbunătăți spectaculos capacitatea de a rezolva probleme întrebându-te și răspunzând iar și iar la întrebările potrivite. Când am organizat, acum câțiva ani, seminare pentru IBM pe tema rezolvării problemelor și luării deciziilor, începeam de fiecare dată încurajându-i pe participanți să-și adreseze o serie de întrebări-cheie.

Întrebarea cu numărul unu sună așa: care este exact problema cu care te confrunți în acest moment?

Cel mai mare obstacol în rezolvarea problemelor îl constituie lipsa identificării clare a problemei, în primul rând.

Întrebarea numărul doi poate fi formulată astfel: este ea într-adevăr o problemă

sau ar putea fi o oportunitate?

Multe dintre marile inovații în afaceri și în știință au apărut ca rezultate ale unui produs, serviciu sau experiment care a eșuat complet. Acest eșec a furnizat informații noi sau i-a forțat pe oameni să facă ceva complet diferit de ceea ce porniseră inițial să facă. Tocmai în acea nouă direcție s-a aflat incredibilul succes.

Marea inovație

Una dintre cele mai importante inovații medicale ale secolului XX a fost

descoperirea penicilinei de către Sir Alexander Fleming, în cadrul unui experiment de laborator care a eșuat. În 1928, Fleming pusese, într-un vas de sticlă, niște bacterii în geloză, după care a plecat să ia masa de prânz. Când s-a întors, a fost total dezamăgit de faptul că toate bacteriile din experiment muriseră. În timp ce un cercetător obișnuit nu ar face altceva decât să arunce pur și simplu rezultatul eșuat al experimentului și să o ia de la capăt, Fleming s-a întrebat: ce fel de substanță a putut fi atât de puternică încât să omoare toate aceste bacterii, atât de repede?

A descoperit că un experiment cu un spor nou din altă parte a laboratorului fusese lăsat neacoperit, permițându-le sporilor să circule prin aer și să cadă în diferite locuri din laborator, inclusiv pe bacteriile din vasul în care Fleming le pusese în geloză. Acest spor a fost izolat în cele din urmă și denumit penicilină, cel mai puternic antibiotic descoperit până atunci. Câțiva ani mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, penicilina a salvat milioane de vieți prin vindecarea bolilor și a infecțiilor.

Pentru rezultatul descoperirilor sale, Sir Alexander Fleming a fost înnobilat de către rege, a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină, a devenit foarte prosper și a fost proclamat drept unul dintre medicii cei mai respectați ai istoriei britanice.

Își păstrează acest loc și în prezent.

Fă-ți definiția mai cuprinzătoare

De îndată ce ai reușit să obții o definiție clară a problemei, pune-ți întrebarea magică: care mai este problema? Regula este să te ferești de o problemă pentru care nu există decât o definiție. Se pare că dacă găsești mai multe modalități prin care poți defini și reafirma problema, ai mult mai multe șanse de a ajunge la definiția corectă, care te va conduce la soluția corectă. Nu te grăbi.

Următoarea întrebare pe care trebuie să ți-o pui este: care este cea mai bună

soluție pentru problema în cauză?

Când ai reușit să identifici cea mai bună soluție, întreabă-te: ce altă soluție ar mai putea exista? Din nou, ferește-te de problemele pentru care nu există decât o

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com