"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Add to favorite ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

8. Timpul petrecut cu familia și cu ceilalțiPrivind înapoi la viața ta, vei descoperi că momentele care ies în evidență,momentele când ai trăit cu adevărat sunt acelea când ai făcut ceva în spirituldragostei.

Henry Drummond

Timpul pe care îl petreci cu alte persoane și modul în care îl petrecidetermină probabil 85% din gradul de fericire, succes sau eșec în viață.

Timpul petrecut cu oamenii este diferit de timpul de lucru, de timpul productiv, creativ sau de învățare. Ceea ce trebuie să faci pentru a fi eficient și a avea succes în viața profesională, în carieră, este aproape opusul a ceea ce trebuie să

faci pentru a avea succes și a fi eficient în viața de familie și în relații.

Relațiile armonioase necesită perioade ample neîntrerupte, atât acasă, cât și la serviciu. În carieră, lucrurile pe care le faci și le spui în interacțiunea cu ceilalți îți determină, în mare măsură, viitorul. Mult mai mulți sunt oamenii concediați pentru probleme de personalitate decât pentru lipsa de competență tehnică în orice tip de companie și în orice sector economic. Acasă însă, calitatea relațiilor este mai importantă decât orice altceva.

În viață există o ecuație foarte simplă: CR x CR = SP, altfel spus, cantitatea relațiilor înmulțită cu calitatea relațiilor egal succesul personal.

Acasă, cei care te iubesc și pe care îi iubești vor determina calitatea vieții tale emoționale. Alegerile pe care le faci în privința partenerului de viață sau a prietenilor îți vor determina gradul de fericire și de împlinire în viață.

Singura modalitate de creștere a valorii unei relații este să investești mai mult timp în acea relație. Există o legătură directă între cantitatea de timp investită și

calitatea relației pe care o vei avea cu persoana respectivă. Nimic nu poate înlocui timpul petrecut împreună, față în față.

Echilibrul este esențial

Pentru a fi cu adevărat fericit, trebuie să atingi un echilibru între domeniile de viață reprezentate de familie/relații și profesie. Însă fiecare dintre aceste activități necesită un gen diferit de timp. Munca necesită timp-calitate – stabilirea de scopuri și priorități, realizarea activităților care au cea mai mare valoare, obținerea de rezultate și de performanțe la cel mai înalt nivel de care ești capabil.

Familia necesită timp-cantitate – perioade lungi neîntrerupte în care au loc cele mai fericite și mai importante momente din viața ta.

Se spune că ne trăim viața cu zilele și lunile, însă o simțim prin momente. Cele mai importante momente din viață, dacă ar fi să arunci o privire în trecut, apar aproape întotdeauna neinvitate și neașteptate, sunt de obicei adevărate surprize.

Nu le-ai fi putut planifica și nu te-ai fi putut pregăti pentru ele.

Eseistul Michel de Montaigne a scris: „Cele mai mari bucurii în viață sunt amintirile fericite, pe care le poți rememora în orice moment. Așadar, marea afacere a vieții este să îți creezi cât mai multe astfel de momente“.

Îți creezi amintiri permițând unor porțiuni mari de timp relaxat, nestructurat să-și facă loc în viața ta, momente în care pot apărea acele amintiri neașteptate. Nu vei ști niciodată când se vor petrece.

Precum înăuntru, la fel și afară

Unul dintre scopurile principale ale muncii investite în succesul în carieră este acela de a te putea bucura de un standard ridicat și de o calitate mulțumitoare a vieții, împreună cu și alături de oamenii care reprezintă cel mai mult pentru tine.

Ești fericit doar atunci când comportamentul exterior este în concordanță sau în armonie cu valorile din interior. Lipsa concordanței, care duce la o viață

dezechilibrată, este o sursă majoră de stres și de nefericire, dar și de boală

psihică și fizică.

Mulți oameni, în special bărbați, susțin că familiile sunt mai importante pentru ei decât orice altceva. Susțin că motivul principal pentru care lucrează atât de mult este acela de a le oferi familiilor o viață îmbelșugată. Însă lucrează mult peste program, ajung târziu acasă, iar când ajung, în cele din urmă, acasă se abandonează în fața televizorului. Studii recente susțin că un tată din categoria oamenilor obișnuiți petrece în medie opt minute pe zi cu fiecare dintre copii.

Această împărțire a timpului poate determina apariția unui stres considerabil.

Așa cum mașina vibrează și se zguduie când o roată nu mai este echilibrată, la fel și viața ta vibrează și se zguduie, devenind nefericită și stresată atunci când nu mai este în echilibru.

Imaginează-ți viața ideală

Punctul de pornire pentru a-ți reechilibra viața este practicarea idealizării.

Imaginează-ți că ai putea avea o baghetă magică și că ți-ai putea face viața personală și pe cea de familie perfecte din toate punctele de vedere. Cum ar arăta? Ce stil de viață ai avea? Unde ai locui? Unde ai lucra? Ce ai face? Cu ce fel de oameni ai trăi sau ai lucra? În ce fel ar fi viața ta ideală diferită de viața ta obișnuită de acum?

Aplică „gândirea de la zero“* asupra vieții tale profesionale și personale.

Întreabă-te: „Știind tot ceea ce știu în prezent, există vreun lucru în viață pe care nu l-aș mai începe sau în care nu m-aș mai implica din nou astăzi, dacă ar fi să

aleg?“

Aplică această întrebare tuturor relațiilor pe care le ai, indiferent de tipul acestora. Există vreo persoană în viața ta personală sau profesională cu care, știind ceea ce știi în prezent, ai prefera să nu mai ai de-a face?

Dacă răspunsul este da, atunci următoarea întrebare este simplă: „Cum ies din situația aceasta și cât de repede pot face asta?“

Este uimitor câți oameni sunt nefericiți, stresați și neîmpliniți deoarece continuă

să rămână într-o relație pe care, știind ceea ce știu acum, pe baza experiențelor pe care le-au acumulat, nu ar mai fi început-o dacă ar fi fost să aibă o a doua șansă.

Ceea ce am descoperit eu este că, dacă ai ajuns la concluzia că nu ai mai intra într-o relație cu o anumită persoană din nou astăzi, știind ceea ce știi acum, atunci relația este deja terminată. Este gata. Nu mai poate fi salvată. Singura întrebare care rămâne este: cât mai ai de gând să suferi și cât mai ai de plătit până să recunoști că relația este terminată?

Fă-ți ordine în relații

Unul dintre modurile cele mai utile în care-ți poți folosi timpul este acela de a-ți pune relațiile în ordine. La intervale regulate, examinează-ți fiecare dintre relațiile mai importante și întreabă-te:

Ce ar trebui să fac mai mult, dacă-mi doresc ca amândoi să fim mai fericiți?

Ce ar trebui să fac mai puțin, pentru a îmbunătăți calitatea relației?

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com