isbn 978-606-33-2849-7
isbn EPUB 978-606-33-4266-0
I. Grosu, Cătălina (trad.)
159.9
Introducere. Diferitele categorii de timpPrețuiești viața? Atunci nu risipi timpul, căci din timp este făcută viața!
Benjamin Franklin
Trăim vremuri extraordinare. Niciodată în istorie nu au existat mai multeposibilități de a face atâtea lucruri diferite și de a-ți realiza atât de multeobiective ca acum.
Astăzi putem trăi mai mult și mai bine decât orice altă generație dinaintea noastră. Progresele înregistrate în domeniul medicinei și al îngrijirii personale permit mai multor oameni să trăiască până la vârste de 80 sau 90, poate chiar 100 de ani, mult mai mult decât și-a imaginat omenirea vreodată.
Însă, cu toate aceste oportunități de succes, de prosperitate, de viață lungă și fericire, probabil că simți și tu ce simt majoritatea oamenilor: ai multe de făcut și prea puțin timp.
Din cauza creșterii explozive a volumului de informații, a tehnologiei și a competiției, ritmul schimbării s-a accelerat aproape dincolo de capacitatea ta de a ține pasul.
În ziua de astăzi, este necesară o nouă modalitate de gândire a timpului, în special a categoriilor diferite de timp din viață.
Considerăm că trebuie să începi să abordezi diferit timpul necesar fiecărei activități și responsabilități din viața ta, dacă dorești să obții cele mai bune rezultate în tot ceea ce faci.
Ai nevoie de un anumit gen de timp pentru stabilirea scopurilor și luarea deciziilor cu privire la ceea ce vrei să faci în viață și de un cu totul alt gen de timp necesar pentru stabilirea priorităților, concentrarea asupra sarcinilor de
importanță deosebită și pentru a face lucrurile până la capăt.
Îți trebuie o anumită categorie de timp pentru interacțiune, comunicare, negociere și administrare și o altă categorie de timp pe care să-l petreci acasă cu familia și în relațiile cele mai importante.
Aceste categorii diferite de timp sunt adesea ca uleiul cu apa; nu se amestecă
prea ușor.
Orice încercare de a folosi un gen greșit de timp într-un sector nepotrivit al vieții va conduce la frustrare, eșec și ineficiență.
Calitatea vieții tale
Calitatea vieții tale este în mare măsură determinată de calitatea managementului timpului. Însă managementul timpului înseamnă, de fapt, managementul personal, managementul vieții. Este managementul propriei persoane. Dacă nu deții controlul în mod adecvat asupra timpului, este dificil să controlezi orice altceva.
Din fericire, până și cea mai bogată și mai de succes persoană din lume are la dispoziție aceleași 24 de ore pe care le ai și tu. Diferența dintre oamenii de succes și cei care nu au succes este aceea că primii, uneori chiar cu un potențial mai scăzut și cu mai puține oportunități, reușesc adesea cu mult mai mult decât ceilalți pentru simplul fapt că își folosesc timpul mai bine și mai eficient.
Abilitatea ta cel mai bine plătită și cea mai importantă este cea de a gândi, atât înainte de a acționa, cât și în timpul acțiunii. Este capacitatea de a alege ce este mai important și ce este mai puțin important.
Psihologii susțin că nivelul stimei de sine – cât de mult te apreciezi și te respecți – este principala unitate de măsurare a gradului de mulțumire în orice domeniu al vieții. Cheia unei stime de sine ridicate o reprezintă un sentiment de autoeficiență – încrederea că îți poți controla viața, îți poți îndeplini țelurile, îți poți realiza sarcinile și poți obține rezultatele care se așteaptă de la tine, dar și pe care tu le aștepți de la tine însuți.
Activul financiar cel mai de preț pe care îl deții este capacitatea de a câștiga bani. Este capacitatea ta de a obține rezultate pentru care oamenii te vor plăti. La rândul lor, aceste rezultate sunt, în mare parte, determinate de modul în care îți folosești timpul atunci când muncești, dar și înainte și după orele de muncă.
Thomas Edison a scris cândva: „A gândi este cea mai grea muncă existentă, de aceea majoritatea oamenilor preferă să moară decât să gândească“.
Modul în care îți gândești timpul, precum și diferitele modalități în care îl folosești îți determină, în mare măsură, eficiența și calitatea fiecărui domeniu al vieții.
Oprește-te și gândește
Majoritatea oamenilor trăiesc într-un mod reacție-răspuns. Când se întâmplă
ceva în preajma lor, reacționează imediat, automat, fără să gândească, devenind sclavii momentului sau ai ultimului apel de pe smartphone sau de pe computer.
Pentru a prelua controlul asupra timpului și asupra vieții tale trebuie să te oprești și să gândești înainte de a reacționa sau răspunde. Tu ești cel care trebuie să
găsească genul de timp și de comportament necesar în fiecare moment, pentru ca ulterior să răspunzi adecvat la situația dată.
Istoricul britanic Arnold Toynbee a câștigat Premiul Nobel pentru lucrarea sa de referință în 12 volume Studiu asupra istoriei. Această serie de volume a studiat cursul ascensiunii și al declinului a 23 de mari civilizații sau imperii pe parcursul celor 2 500 de ani de istorie înregistrată prin documente. Constatarea sa a fost că
există un ciclu previzibil pe care un imperiu îl parcurge, de la începuturi până la prăbușire.
Toynbee a propus ideea de „teorie a istoriei de tip provocare și răspuns“.
A demonstrat că fiecare mare civilizație a început modest, uneori ca trib sau comunitate sătească, pentru ca prin reacții eficiente repetate la provocări exterioare, de obicei triburi războinice și alte comunități umane potrivnice, grupul în discuție să continue să crească și să se extindă până când a ajuns să
domine suprafețe întinse de pământ în diferite părți ale lumii.
Imperiul Mongol, de exemplu, cel mai mare ca suprafață din istorie, a început cu trei persoane – Temujin, mama sa, Hoelun, și fratele său mai mic, după ce un alt trib mongol a ras de pe fața pământului restul satului lor. Pornind de la acest umil început, Temujin, care ulterior a devenit cunoscut sub numele de Ginghis Han, „Războinicul perfect“, a extins Imperiul Mongol de la Marea Japoniei până
în China, India, mare parte a Rusiei și Orientul Mijlociu, ajungând la Marea Mediterană și la Dunăre.
Alegerile și deciziile sunt totul
Tot astfel stau lucrurile și în cazul tău și al vieții tale. Atât timp cât răspunzi eficient la provocările continue ale vieții de zi cu zi și ale celei profesionale, continui să crești, să devii mai inteligent, mai capabil, să tinzi către îndeplinirea potențialului maxim.