"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Add to favorite ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Inteligența a fost identificată ca fiind o calitate importantă a oamenilor de succes din fiecare domeniu. Cercetări aprofundate au demonstrat însă că mulți oameni de succes nu au un coeficient de inteligență excepțional, nici note deosebite în

școală. Este adevărat că au o inteligență peste medie, însă nu sunt genii.

Un mod de acțiune

Experții au conchis că inteligența este mai mult „un mod de acțiune“, nu este reprezentată de notele bune sau de coeficientul de inteligență ridicat. Și atunci, ce anume este un mod inteligent de acțiune? Răspunsul este simplu: acționezi inteligent atunci când faci ceva ce te îndreaptă către unul dintre scopurile pe care ți le-ai propus. Acționezi neinteligent atunci când faci un anumit lucru care nu te îndreaptă către ceea ce spui că dorești să realizezi.

În seminarele mele predau o tehnică extrem de simplă, despre care promit că

dublează veniturile oricărei persoane din sală. O denumesc „Metoda A/B“.

Iată cum funcționează: îți împarți toate sarcinile și activitățile în două categorii, sarcinile A și sarcinile B. Activitățile A sunt acelea care te apropie de scopurile pe care susții că vrei cu adevărat să le atingi. Sunt țeluri precum să ai mai mult succes în domeniul tău de activitate, să câștigi mai mult, să-ți petreci mai mult timp cu familia și prietenii și să te bucuri de o stare de sănătate optimă.

Activitățile de tip B sunt cele care nu te îndreaptă spre aceste scopuri sau, chiar mai rău, te îndepărtează de ele.

Iată regula care îți schimbă viața: Fă doar sarcinile A.

Impune-ți să faci doar acele sarcini care îți îmbogățesc viața și îți sporesc munca și care îți dau sentimentul că avansezi către obținerea lucrurilor pe care ți le dorești și către devenirea persoanei care vrei să fii.

Această strategie simplă te va face capabil să-ți dublezi și chiar să-ți triplezi productivitatea, performanța și rezultatele în lunile care urmează.

Cel mai important este că, atunci când vei lucra pentru țelurile tale cele mai importante, vei avea sentimentul că ai câștigat, că progresezi, că ești mai fericit și mai împlinit. Stima de sine va crește. Te vei respecta mai mult și vei fi mai mândru de ceea ce ești.

Mai mult, atunci când lucrezi la cele mai importante sarcini și obiective și le finalizezi, câștigi respectul, prețuirea și admirația tuturor celor din jur. Devii în scurt timp unul dintre oamenii cei mai de preț ai organizației din care faci parte.

Formula stabilirii și îndeplinirii obiectivelor Există o formulă sau o rețetă simplă, dar puternică, în șapte pași, pentru îndeplinirea obiectivelor, pe care o poți învăța și aplica tot restul vieții. Am predat această formulă la mai mult de un milion de persoane din Statele Unite și Canada, precum și din alte 72 de țări. De-a lungul anilor, nenumărate persoane m-au abordat sau mi-au scris prin e-mail, spunând aproape aceleași cuvinte mereu: „Mi-ați schimbat viața; m-ați făcut bogat“. Și, întotdeauna, în centru au stat obiectivele.

Primul pas: Decide ce anume vrei de fapt. Majoritatea oamenilor nu o fac.

Fii exact. Obiectivele ar trebui să fie atât de clare încât să le poți explicaunui copil de șase ani, iar acesta să le poată explica la rândul lui unui altcopil de șase ani. Mai mult, copilul trebuie să fie capabil să aprecieze cât deaproape ești de obiectivele tale, pentru că sunt atât de clare și de simple.

Una dintre cele mai mari greșeli ale oamenilor este aceea de a considera că deja au obiective, când, de fapt, nu au decât fantezii. Ca exercițiu, când îmi întreb auditoriul dacă toți cei prezenți au obiective, toți ridică fără excepție mâna și afirmă „Da“.

Apoi le cer să-mi dea exemple de obiective. Strigă exemple precum „Vreau să

fiu fericit“ sau „Vreau să fiu bogat“ sau „Vreau să călătoresc“ sau „Vreau să am o viață de familie armonioasă“.

Acestea însă nu sunt obiective. Sunt fantezii și iluzii comune tuturor oamenilor.

Sunt speranțe și visuri, cum are toată lumea. Nu sunt obiective clare, specifice, asupra realizării cărora să te poți concentra în fiecare zi. Nu-ți poate spune nimeni cât de aproape ești de realizarea acestor visuri sau dorințe.

Scrie-le

Pasul al doilea: Scrie-ți obiectivele. Doar 3% dintre adulți au obiectivescrise și pare că toți cei din jurul lor lucrează pentru a le aduce laîndeplinire. Acei 3% câștigă în medie de zece ori mai mult decât persoanelefără obiective scrise. De îndată ce ți-ai formulat scopul în scris, fă-lmăsurabil. Atașează-i un număr, astfel încât altcineva să îți poată spune câtde aproape ești de îndeplinirea lui.

Există o regulă care spune așa: dacă vrei să ai succes, fă astfel încât fiecare obiectiv și activitate să fie măsurabile; însă dacă vrei să fii bogat, fă astfel încât fiecare obiectiv și activitate să fie măsurabile din punct de vedere financiar.

Într-un studiu recent de management, pentru care s-au adunat cercetările a 150

de oameni de știință ce au analizat mii de companii din peste 20 de țări, s-a descoperit că erau trei factori responsabili pentru mai mult de 80% din succesul în afaceri: scopuri și obiective clare; valori clare; termene-limită clare.

Nu uita că nu poți lovi o țintă pe care n-o vezi. Când ai scopuri clare și îți poți măsura progresul, vei avansa mult mai mult și mai rapid decât în orice alt mod.

Când vrei să le obții?

Pasul al treilea: Stabilește-ți un termen-limită. Decide exact când vrei să

atingi un anumit obiectiv. Dacă este un obiectiv pe termen lung, împarte-l înani, luni, săptămâni sau chiar zile. Unele dintre personalitățile cele mai desucces pe care le cunosc împart, de exemplu, un obiectiv pe zece ani înobiective pe cinci ani, pe un an, pe o lună, până la activitățile zilnice. Apoi sedisciplinează pentru a realiza una sau două dintre aceste activități în fiecarezi.

Dar dacă nu reușești să îți îndeplinești obiectivul până la termenul-limită pe care ți l-ai stabilit inițial? Simplu, mai stabilește un termen-limită, și încă unul, și încă

unul, și din nou unul, dacă este necesar. Când îți stabilești primul termen-limită, acesta va fi stabilit pe baza tuturor informațiilor pe care le ai la momentul respectiv. Însă factorii externi se pot modifica. Poate interveni o criză

economică, se poate prăbuși prețul petrolului, care determină schimbări majore în domeniul de activitate sau în industria în care activezi. Când intervine ceva care îți strică planificarea, stabilește un nou termen-limită. Nu există scopuri obiective nerezonabile; doar termene-limită nerezonabile.

Gândește pe hârtie

Pasul al patrulea: Întocmește o listă cu tot ce consideri că este necesar a fifăcut pentru a-ți îndeplini scopul. Pe măsură ce îți vin idei cu privire la ceeste de făcut sau de învățat, sau la oameni cu care ai putea lua legătura,adaugă totul la listă. Continuă să scrii până când lista este completă, până

nu te mai poți gândi la nimic altceva de adăugat.

Pasul al cincilea: Organizează-ți lista în secvențe; fă-ți o listă structurată pepuncte și ordonează sarcinile pornind de la ceea ce trebuie făcut inițialpentru a-ți atinge scopul, continuând apoi cu ceea ce trebuie realizatulterior și tot așa până la ultimul pas de urmat pentru a-ți realiza acel scop.

Îți poți organiza lista și după priorități. Care este cel mai important element de pe listă? Care este al doilea lucru ca importanță? Amintește-ți regula 80/20, potrivit căreia 80% din succes este determinat de 20% din lucrurile pe care le faci.

Adesea lucrul cel mai valoros și mai important pe care îl faci în viață, care poate decide 80% din succesul obținut, este stabilirea unui anumit obiectiv și întocmirea unui plan pentru a-l atinge.

Lista de activități, organizate în secvențe sau în funcție de priorități, devine plan.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com