Mai mult decât orice, succesul, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, va fi în mare parte determinat de modul în care reacționezi la dificultățile inevitabile și la provocările vieții cotidiene. Acest mod se numește capacitate de răspuns, abilitatea de a răspunde eficient la cerințele continue și uneori contradictorii de folosire a timpului pe care îl ai la dispoziție.
Citind această carte vei învăța unele dintre cele mai eficiente principii de management al timpului și de utilizare a acestuia descoperite vreodată, acele tehnici și strategii practicate de cei mai de succes și mai fericiți membri ai societății noastre.
Prin practicarea acestor metode și tehnici îți vei lua viața și timpul în propriile mâini și vei obține mai mult în următorul an decât obțin mulți oameni în câțiva ani, sau chiar într-o viață.
Când îți vei analiza cu mai mare atenție situația prezentă și vei învăța modalități mai eficiente de a gestiona diferite evenimente, la momente diferite, cu abordări diferite, vei gândi cu mai mare claritate și vei reacționa cu mult mai mare
încredere decât oricând în trecut.
1. Timpul pentru planificarea strategică și stabilireaobiectivelor
Una singură este calitatea pe care trebuie să o aibă cineva pentru a câștiga, șianume stabilirea definitivă a scopului, cunoașterea a ceea ce dorește și o dorință
arzătoare de a realiza acel lucru.
Napoleon Hill
Unul dintre cele mai importante genuri de timp din viață este cel petrecutgândind, luând decizii și planificând cum să obții ceea ce îți dorești cuadevărat în viață.
Cel mai relevant exemplu de risipire a timpului este pornirea la drum fără
scopuri clare, specifice. Mulți oameni își risipesc cei mai productivi ani ai vieții reacționând și răspunzând la ceea ce se petrece în jurul lor; investesc timp în a realiza scopurile altora, fără să-și rezerve măcar o parte din acest timp pentru a-și clarifica ce anume își doresc pentru propria persoană.
Există și o zicală: „Înainte să faci ceva, trebuie să faci altceva mai întâi“.
Înainte de a porni pe drumul marii aventuri a vieții, trebuie să hotărăști unde anume ai dori să ajungi. Veștile bune sunt că până acum nu au existat niciodată
în istorie mai multe oportunități de a-ți atinge scopurile decât acum. Însă doar tu poți decide ce anume vrei.
Care este diferența dintre bogați și săraci? Una dintre explicații este că
aproximativ 85% dintre oamenii bogați au un singur mare scop, pentru care lucrează tot timpul. Doar 3% dintre cei săraci au un scop și, în cel mai bun caz, lucrează pentru el ocazional.
1% spre deosebire de 99%
În prezent există mari controverse cu privire la diferențele dintre cei 1% și restul oamenilor. Se spune că acei 1% controlează sau dețin mai multă bogăție decât restul de 99% la un loc. Statistica aceasta însă nu este exactă.
Marea diferență de bogăție existentă în societate se situează, de fapt, între cei 3%
din top și ceilalți 97%. Și cum majoritatea oamenilor pornesc în viață cu foarte puțin sau chiar cu nimic, adevărata întrebare ar trebui să fie „Cum a fost posibil ca acești 3% să înceapă cu nimic și să aibă atât de mult succes în decurs de una sau două generații?“
Răspunsul este cât se poate de simplu. Cei 3% au scopuri și planuri clare, scrise, la care lucrează în fiecare zi. Știu foarte bine cine sunt, ce doresc și încotro se îndreaptă. Au o schiță, o hartă care îi ghidează mai repede și cu mai mare acuratețe către scopul de a obține sănătate, fericire, prosperitate și bogăție, pe când majoritatea oamenilor se chinuie o viață întreagă să obțină un astfel de ghid.
Rezultatul faptului că au scopuri bine definite, scrise este că irosesc mult mai puțin timp decât alții cu același nivel de inteligență sau de educație. Cei care au planuri și țeluri scrise câștigă și acumulează, în medie, de zece ori mai mult decât alții cu același nivel de inteligență și de educație.
Claritatea este totul
Există o povestire despre un vânător care merge la marginea unei păduri, închide ochii și țintește la întâmplare înspre copaci. Apoi se întoarce către prietenul său și spune: „Sper să iasă ceva bun din treaba asta!“
Din păcate, acesta este modul în care-și trăiesc viața mult prea mulți oameni. Se aruncă în viață ca un câine după mașina care trece pe stradă, rareori prinzând câte ceva. Majoritatea oamenilor trec prin viață fără scopuri, făcând și ei ce pot
mai bine, sperând că li se va întâmpla ceva bun. Însă speranța nu este strategie.
Este rețeta pentru eșec, dacă nu chiar pentru dezastru.
Pentru a obține maximumul de la timpul tău, pentru a te bucura de cea mai mare cantitate și calitate a bogățiilor și a recompenselor, trebuie să-ți aloci periodic timp pentru a te gândi la scopuri, mai ales în perioadele de turbulență sau de schimbări rapide. Trebuie să fii orientat către țintă, să-ți stabilești țeluri, să-ți faci planuri, să-ți organizezi viața în jurul lucrurilor pe care vrei cu adevărat să le faci sau să le ai. Aceasta este cea mai importantă unealtă de management al timpului.
Pentru stabilirea scopurilor și planificarea strategică trebuie să faci un pas în spate, să-ți iei timp liber, departe de întreruperi și distrageri. Apoi să-ți pui mai multe întrebări esențiale pentru a te asigura că ceea ce faci în exterior este în concordanță cu ceea ce ești tu în interiorul tău și în armonie cu ceea ce vrei cu adevărat să realizezi în viață.
Privește în tine
Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este „Cine sunt?“ Răspunsurile la această întrebare îți vor dezvălui modul în care te vezi – imaginea de sine –, persoana care crezi tu că ești. Având în vedere că toate comportamentele tale exterioare sunt întotdeauna în concordanță cu modul în care te vezi sau te descrii în interior, acest răspuns îți va dezvălui extrem de multe despre propria persoană.
La intrarea templului lui Apollo din Delphi, în Grecia antică, stătea scris
„Omule, cunoaște-te pe tine însuți“. Acesta este punctul de plecare pe drumul înțelepciunii.
Socrate a spus: „Viața negândită nu merită trăită“. Dacă nu-ți aloci regulat timpul necesar pentru a-ți examina viața și a te asigura că știi clar care-ți sunt obiectivele și că acestea nu s-au schimbat între timp, vei trăi, fără să-ți dai seama, în modul reacție-răspuns, acționând impulsiv și adesea dansând cum îți cântă alții.
Începe această analiză a scopurilor prin a-ți da seama că ești unic și potențial
extraordinar. Nu a existat niciodată și probabil că nu va exista vreodată cineva exact ca tine. Fii tu însuți; toți ceilalți sunt deja luați.
Ești o combinație specială și complexă de cunoaștere, experiență, educație, talent, capacitate, interese speciale, emoții, dorințe și temeri. Mai mult, începând din copilărie ai avut o serie complexă de experiențe care te-au transformat în persoana care ești astăzi.
Deții puncte forte și capacități speciale și te-ai născut cu capacitatea de a fi extraordinar de bun la un anumit lucru, la mai multe, poate. Marea responsabilitate față de tine, dar și față de ceilalți este să găsești acea misiune specială pentru care ai venit pe această lume. Trebuie să-ți clarifici viziunea, scopul vieții, dorința inimii.
Fă ceea ce îți place cu adevărat