Te simți mai bine în pielea ta. Te simți mai fericit. Creierul eliberează endorfine,
„hormonul natural al fericirii“, și devii mai creativ, mai calm, mai încrezător și mai simpatic în ochii celorlalți.
Simte-te ca un câștigător
Iată formula: începe fiecare zi cu o listă de sarcini pe care trebuie să le îndeplinești. Organizează-ți sarcinile în funcție de importanță. Începe să lucrezi la sarcina cea mai importantă și disciplinează-te să nu te oprești până când nu o termini.
Când termini o sarcină, obții un șoc de endorfine, care te face să te simți fericit și
îți crește sentimentul de stimă de sine și de mândrie pentru ceea ce reprezinți.
Când termini o sarcină de o valoare mai mare, obții un sentiment mult mai intens de fericire și de stimă de sine. Atunci când închei cea mai importantă sarcină, cum ar fi îndeplinirea unei sarcini majore la serviciu, trăiești o euforie care te va face să te simți minunat în propria piele. Când îți dezvolți obiceiul de a începe și de a duce la îndeplinire cele mai importante sarcini, dai un impuls foarte mare vieții și carierei tale.
Opusul acestui sentiment de fericire și mândrie personală, pe care îl poți trăi doar atunci când ai îndeplinit o sarcină, este sentimentul de frustrare și insatisfacție provenit din faptul că muncești ore întregi și realizezi foarte puțin. Nu uita, rezultatele sunt totul. Vei fi fericit doar atunci când vei avea convingerea că obții cele mai bune rezultate care sunt așteptate de la tine.
Eficientizarea timpului de lucru
Există o serie de modalități prin care îți poți eficientiza timpul de lucru, ceea ce va duce la o creștere dramatică a productivității, a performanțelor, a rezultatelor, a recompenselor și, nu în ultimul rând, a veniturilor. Având în vedere că 95%
dintre lucrurile pe care le faci sunt determinate de obiceiuri, iar obiceiurile noi pot fi deprinse prin exersare și repetiție, la o lună de la practicarea acestor tehnici, al căror efect a fost deja demonstrat, vei constata că ți-ai dublat sau chiar triplat productivitatea. Vei face, în sfârșit, ceea ce trebuie.
Fă o listă
Prima tehnică de management al timpului este aceea de a începe ziua la serviciu scriind o listă cu toate sarcinile de îndeplinit. Chiar mai eficient este să faci o listă, seara, cu tot ce este de făcut în ziua următoare, aceasta fiind ultima sarcină
de la sfârșitul unei zile la serviciu.
Când enumeri tot ceea ce este de făcut a doua zi, subconștientul va lucra la acea listă toată noaptea, cât dormi. Adesea te vei trezi dimineața cu idei și intuiții privind optimizarea muncii și reducerea timpului alocat.
Dacă apare ceva nou, adaugă pe listă. Refuză să faci orice lucru, fie și numai o convorbire telefonică sau trimiterea unui mesaj, fără să-l treci pe listă. Când scrii totul pe o listă, poți vedea cât se poate de clar ce este mai important și ce este mai puțin important.
Conform studiilor lui Alan Lakein, expert în managementul timpului, vei economisi 25% din timp din prima zi în care începi să lucrezi cu o listă și în care vei respecta cu perseverență ceea ce scrie acolo. În trei sau patru săptămâni îți vei dezvolta obiceiul de a întocmi liste pentru toată ziua, dar și pentru fiecare proiect sau multitasking pe care îl ai de făcut. Productivitatea va crește imediat.
Stabilește-ți priorități clare
Stabilește-ți priorități pe listă înainte de a începe să lucrezi. Fă-ți timp pentru a te distanța și a reflecta la ceea ce ai de făcut, conștient fiind de faptul că nu vei reuși niciodată să faci tot ce ți-ai propus. Indiferent cât de productiv ai fi, întotdeauna vor exista prea multe sarcini de efectuat. Nu vei scăpa niciodată de necesitatea de a alege ce sarcini sunt de făcut în primul rând, ce sarcini sunt pe planul al doilea și care dintre sarcini sunt prea neînsemnate pentru a fi îndeplinite.
Aplică listei regula 80/20. Așa cum știi deja, această regulă spune că 20% dintre activități vor determina 80% dintre rezultate. Dacă ai o listă de zece activități planificate pentru o anumită zi, două dintre acestea vor cântări mai greu decât toate celelalte opt puse la un loc. Uneori este posibil ca regula să ia forma 90/10.
Astfel, dintr-o listă cu zece lucruri de făcut, o singură sarcină este mai importantă decât toate celelalte la un loc.
Nu uita, nu contează timpul alocat, ci valoarea muncii pe care o realizezi în acel timp. Treaba ta este să te concentrezi asupra realizărilor, nu asupra activităților.
Alocă-ți timpul în funcție de valoarea sarcinii și începe întotdeauna cu sarcina
cea mai importantă.
Metoda ABCDE
Folosește metoda ABCDE pentru stabilirea priorităților de pe listă. Înainte de a începe, fă o trecere în revistă a întregii liste și notează una dintre aceste cinci litere înainte de fiecare sarcină sau activitate. Gândește-te la consecințele probabile ale realizării sau nerealizării sarcinii. Un anumit lucru poate fi important în măsura în care are consecințe potențiale semnificative. Un alt lucru poate fi neimportant dacă nu atrage consecințe sau dacă potențialele consecințe sunt nesemnificative. Consecințele sunt totul.
Oamenii de succes, extrem de productivi își petrec majoritatea timpului lucrând pentru activități care au consecințe potențiale majore. Persoanele fără succes lucrează, de cele mai multe ori, mai mult timp și mai din greu, însă petrec mult prea mult din timp cu activități care au prea puține consecințe sau chiar deloc. În realitate, nu contează prea mult dacă le realizează sau nu.
Scrie literele A, B, C, D sau E în dreptul fiecărei sarcini de pe listă. O activitate de tip A este ceva ce trebuie să faci. Are consecințe potențiale importante în caz de îndeplinire sau de neîndeplinire. Dacă nu realizezi această sarcină sau dacă nu o termini la timp, atunci vor fi probleme serioase. În această categorie intră cele mai importante lucruri pe care le faci în fiecare zi.
Notează cu B activitățile pe care ar trebui să le faci, ce au consecințe mai slabe în cazul în care sunt realizate sau nu. Mai devreme sau mai târziu, este necesar să
ajungi la acestea, însă nu sunt la fel de importante ca sarcinile de tip A. Regula este să nu te apuci niciodată de o sarcină de tip B atunci când o sarcină de tip A nu este încă finalizată.
Sarcina de tip C este una pe care ar fi plăcut să o faci, dar care nu are nici un fel de consecințe, indiferent dacă o îndeplinești sau nu. Verificarea e-mailurilor, telefonul dat acasă, cafeaua băută împreună cu colegul, toate sunt activități plăcute, însă nu contează absolut deloc dacă le faci sau nu.
Selectează-ți sarcinile
Din nefericire, majoritatea oamenilor își petrec cea mai mare parte a timpului realizând sarcini de tip B și C și consideră că, având în vedere că le desfășoară în perimetrul locului de muncă, se poate considera că muncesc. Însă nu este adevărat. Simplul fapt că te afli la serviciu nu înseamnă că muncești cu adevărat.
Notează cu D toate sarcinile pe care le poți delega altcuiva care este capabil să le îndeplinească și care are salariul mai mic sau este plătit cu mai puțin pe oră decât tine. Dacă aspiri la un salariu de 25 de dolari pe oră (50 000 de dolari pe an) sau de 50 de dolari pe oră (100 000 de dolari pe an), atunci nu-ți petrece timpul cu sarcini pe care le poate face altcineva pentru un salariu de 10 dolari pe oră.
Sarcina de tip E este cea pe care o poți elimina fără să conteze absolut deloc.
Poate fi o sarcină pe care ai făcut-o de-a lungul unei anumite perioade, însă nu mai este importantă. Este posibil nici să nu mai fie sarcina ta. Poate fi eliminată
în siguranță, fără să aibă vreo consecință pentru carieră.
Organizează-ți lista
Acum întoarce-te la listă și organizează-ți sarcinile de tip A după priorități, scriind A-1, A-2, A-3 și așa mai departe în dreptul fiecăreia dintre sarcinile tale cele mai importante. Fă la fel și cu sarcinile de tip B. În cele din urmă, începe cu sarcina A-1, cel mai important și mai de preț mod în care îți poți folosi timpul. Ia decizia de a te concentra exclusiv asupra acesteia până când este 100% realizată.
Perseverează fără devieri și distrageri.