"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Add to favorite ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Mama îi răspunde cu delicatețe: „Draga mea, trebuie să înțelegi, tati are prea mult de lucru la serviciu și trebuie să mai aducă și acasă ca să recupereze“.

Fetița răspunde: „Mami, atunci de ce nu-l pun într-o clasă mai înceată?“

Ai grijă să nu fii încadrat într-o clasă inferioară, deoarece ești perceput ca o persoană copleșită și incapabilă de a-și gestiona adecvat munca.

Încalcă legea lui Parkinson

Motivul principal pentru care oamenii au prea multe de făcut și prea puțin timp este acela că o persoană obișnuită risipește nu mai puțin de 50% din timpul de la serviciu în conversații sterile, verificarea e-mailurilor, pauze lungi de prânz și de cafea și, în general, prin activități nelucrative. Iată de ce unul dintre cele mai importante principii ale succesului este să muncești tot timpul cât ești la serviciu.

C. Northcote Parkinson, un funcționar britanic, a scris acum mulți ani o carte intitulată Legea lui Parkinson. În această carte, el a făcut renumita observație că

„Munca se extinde pentru a umple timpul alocat îndeplinirii ei“. Dacă ai opt ore pentru a realiza un anumit număr de sarcini, atunci vei folosi aceste opt ore, iar la sfârșit te vei grăbi să termini treaba.

Reversul legii lui Parkinson este însă: „Munca se contractă pentru a încăpea în timpul alocat ei“. Aceasta înseamnă că dacă îți acorzi termene de predare mai strânse pentru a termina ce ai de făcut, vei lucra mai repede și mai eficient, realizând uneori munca pentru o întreagă zi în doar câteva ore.

Stabilește-ți termene-limită

Unul dintre participanții la seminarele mele, un om de afaceri de succes, mi-a spus o poveste interesantă. Când s-a căsătorit, i-a promis soției că va veni acasă

la ora șase în fiecare seară și că va petrece cel puțin două ore pline cu ea în fiecare zi, iar la sfârșit de săptămână, desigur, mai mult. Când s-au născut copiii, a mărit intervalul de timp la trei ore și mai mult la sfârșit de săptămână. Mi-a spus că, dacă pleacă în delegații, atunci când se întoarce petrece cu religiozitate chiar mai mult timp cu soția și copiii.

Mi-a mărturisit că această promisiune, pe care a făcut-o devreme în carieră, i-a schimbat viața. Pentru a se ține de promisiune, s-a disciplinat să lucreze eficient și să îndeplinească sarcinile cele mai importante pe parcursul întregii zile.

Mergea la serviciu puțin mai devreme, lucra puțin mai intens și termina întotdeauna la timp pentru a fi acasă la cină la ora 6. A devenit unul dintre cei mai de succes directori executivi din industria în care activa, era plătit mai mult și fusese promovat mai devreme, iar de-a lungul carierei a devenit prosper.

A spus că acea promisiune făcută soției fusese unul dintre cele mai importante lucruri pe care le făcuse vreodată.

Poți face și tu la fel. Nu uita, nu numărul de ore investite contează, ci cantitatea producției tale în aceste ore. Pentru a produce muncă de o calitate și într-o cantitate corespunzătoare este necesar să fii pe deplin odihnit în fiecare oră a fiecărei zile. Datorezi acest lucru atât propriei persoane, cât și companiei.

Respectă Sabatul

Evreii ortodocși sărbătoresc Sabatul într-un mod special, ca pe o parte importantă a religiei lor. De vineri de la ora șase seara și până sâmbătă la ora 6

seara se abțin de la orice fel de muncă. Își alocă 24 de ore de pauză, în care se implică doar în activități religioase și de familie.

Este un concept extraordinar, pe care am început să-l aplic în viața mea acum mulți ani, și pe care l-au adoptat și mulți dintre participații la seminarele mele. În fiecare săptămână, disciplinează-te să-ți iei liber cel puțin o zi întreagă în care să

nu muncești absolut deloc. Ai nevoie de două nopți întregi de odihnă, fără să

muncești între ele.

Doar o noapte de odihnă nu pare să fie suficientă. Ai nevoie să dormi adânc și bine o noapte, să te relaxezi complet și să te refaci o zi întreagă, iar după aceea să mai dormi o noapte plină. Această combinație de o zi cu două nopți are rolul de a-ți reîncărca bateriile mentale și fizice. La sfârșitul celor 36 de ore vei avea o minte mai ascuțită, vei fi mai vioi și mai creativ. Vei fi mai fericit și pozitiv. Vei avea o personalitate mult îmbunătățită. Vei fi un soț sau o soție mai bună, coleg sau prieten mai bun și vei fi o companie mai plăcută. Este uimitor ce reușește să

facă odihna.

Nu permite nici un fel de excepție

În această perioadă de 36 de ore, trebuie să te disciplinezi să îți închizi calculatorul, să refuzi să faci orice fel de muncă, nici măcar să citești ziare sau documente de la birou sau să răspunzi la e-mailuri de serviciu lungi pe telefon.

Încetează orice muncă, pur și simplu. Refuză să faci orice necesită concentrare și energie mentală.

Iată ce se întâmplă: dacă îți întrerupi ziua de odihnă făcând doar puțină muncă de birou, este ca și cum ai smulge încărcătorul din priză. Se oprește procesul de încărcare. Nu te mai odihnești. Dacă nu-ți lași o zi întreagă de timp neîntrerupt, bateriile mentale nu se încarcă pe deplin. Întrerupându-ți odihna, închei prin a nu te mai odihni deloc. De câte ori te-ai întors din vacanță mai obosit decât erai când ai plecat? Pentru că te-ai tot întors la sarcinile de serviciu.

La început, ideea de a înceta complet munca timp de 36 de ore va fi destul de dificilă. Asta deoarece te simți angrenat în mecanismul rutinei. Indiferent cât anume faci, ești convins că tot mai este ceva de făcut. Mai mult, dacă lucrezi la ceea ce îți place și obținerea de rezultate bune este importantă pentru tine, atunci este normal, natural și ușor ca munca să-și croiască loc în orele de seară și la

sfârșit de săptămână. Adesea este necesară mai multă disciplină pentru a opri munca decât pentru a continua să muncești.

Test de voință

Gândește-te la asta ca la un test de voință. Dacă nu întrerupi deliberat acest stil de muncă, de șapte zile pe săptămână, vei cădea curând în capcana de a munci mai tot timpul. Te vei surprinde adesea verificându-ți e-mailurile, răspunzând la mesaje text, inițiind activități noi, mereu conectat și trudind din greu. Devii ca un animal de povară care trebuie să învârtă toată ziua roata morii, fără să se oprească.

Însă cheia pentru adevăratul succes, pentru aceste niveluri ridicate de productivitate și performanță, este să te deconectezi complet perioade mai mari.

Închide calculatorul și refuză să îl repornești cel puțin 36 de ore în fiecare săptămână. Dacă ții neapărat, verifică-ți telefonul mobil, însă disciplinează-te să

amâni răspunsurile până după terminarea timpului pentru odihnă.

Vestea cea mai bună este că în loc să rămâi în urmă cu munca, de îndată ce te-ai reîncărcat mental și fizic complet vei face mai multe treburi și de o calitate mult mai bună în următoarele două sau trei ore decât ai fi făcut într-o zi întreagă de muncă dacă ai fi fost extenuat mental și emoțional. De obicei, cele mai bune idei și inovații vin după un sfârșit de săptămână relaxant sau după o vacanță mai mare.

Fă ce fac bogații

Mereu citești în presă că oamenii bogați își iau vacanțe prelungite și pleacă spre stațiuni extraordinare din toată lumea. Primești mereu broșuri în care găsești oferte cu vacanțe de lux pe vase de croazieră. Poate te-ai întrebat cum își pot lua acești oameni atât de multe vacanțe și să fie, în același timp, atât de bogați.

Răspunsul este simplu. Acordă mare atenție reîncărcării bateriilor. Mai mult, aproape întotdeauna pleacă în vacanță cu alte personalități de succes. În timpul pentru odihnă și relaxare, aceștia socializează și povestesc despre ceea ce fac la muncă, despre oportunități de afaceri și alte posibilități, despre inovații noi și invenții, și așa mai departe. Când se întorc pe deplin odihniți din aceste vacanțe, mintea le este plină de idei noi pe care le pot folosi pentru ca în viitor să câștige chiar mai mult.

Lipsa de somn îți face rău

În același timp, cei cu venit mediu și majoritatea celor săraci ard lumânarea la ambele capete. Lucrează multe ore, însă când ajung acasă se uită la televizor în medie cinci până la șapte ore. Merg la culcare doar atunci când se simt prea obosiți ca să mai privească la televizor. Dorm șase–șapte ore și primul lucru pe care îl fac atunci când se trezesc este să pornească din nou televizorul.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com