"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Add to favorite ⏳⏳„Controlează-ți timpul ca să-ți controlezi viața” de Brian Tracy⏳⏳

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Cel de-al șaptelea factor major de risipire a timpului este reprezentat de indecizie și amânare. Indecizia costă mult mai mult timp decât își închipuie majoritatea oamenilor. Poate genera birocrație inutilă, corespondență și sarcini absolut sterile. Indecizia risipește atât timpul tău, cât și pe al celorlalți.

Indecizia și amânarea sunt irositori majori de timp la locul de muncă. Pot costa enorm în termenii banilor risipiți sau al timpului pierdut. Trebuie să înveți cum să le gestionezi eficient.

Cele patru tipuri de decizii

Există patru tipuri de decizii cu care va trebui să te confrunți în mod regulat pe parcursul carierei:

1. Există decizii pe care doar tu le poți lua. Este vorba despre acele deciziipe care nu le poate lua nimeni altcineva, deoarece cade în responsabilitateata să le iei. Sunt așadar inevitabile.

2. Există decizii pe care le poți delega. Unele decizii pot fi luate și de cătrealtcineva. Una dintre cele mai bune modalități de a contribui la dezvoltareacelorlalți – de a determina acumularea de cunoștințe, dezvoltarea înțelepciunii, a capacității de anticipare și de a judeca la subordonați și, apropo,chiar la propriii copii – este să le permiți să ia decizii importante.

3. Există decizii pe care nu ți le permiți. Cel de-al treilea tip de decizie esteacea decizie pe care nu ți-o permiți. Consecințele negative ale acestei deciziisunt mult prea mari dacă rezultatul este prost. Anumite decizii pot conducela falimentul unei companii sau la pierderi majore. Unele alocări de resursepot fi extrem de semnificative dacă devin irecuperabile. Este o decizie pecare nu-ți permiți să o iei.

4. Există decizii inevitabile. Acest gen de decizie impune să acționezi atuncicând se ivește oportunitatea, iar întârzierea poate fi costisitoare. Câștigurilepentru tine personal sau pentru companie pot fi enorme. Însă nu uita,atunci când nu este necesar să decizi, este de fapt necesar să nu decizi.

Vom trata pe larg tema rezolvării de probleme în capitolul 7.

Câte un lucru odată

La serviciu, când lucrezi cu și în preajma altor oameni, nu uita că nu poți face decât câte un lucru odată. Acel unic lucru ar trebui să fie cel mai important lucru de făcut în secunda cu pricina. Există un principiu numit legea alternativei excluse. Acesta stipulează că, ori de câte ori alegi să faci un lucru, exact în secunda respectivă alegi și să nu faci altceva ce ai putea face în acel moment.

Motivul pentru care această lege este atât de importantă este că adesea sarcina pe care alegi să nu o faci este mult mai valoroasă și mai importantă decât sarcina la care lucrezi în prezent. Are consecințe potențiale mult mai semnificative.

Calitatea cea mai importantă pentru succesul la locul de muncă este capacitatea de a evita distragerile și risipa de timp. Este capacitatea de a te menține concentrat asupra celor mai importante rezultate pentru care ești responsabil.

Capacitatea de a lucra eficient și bine cu și în preajma celorlalți oameni este esențială pentru succes. Trebuie să te gândești cum poți realiza mereu acest lucru.

Exerciții

1. Muncește tot timpul cât ești la serviciu; ia astăzi hotărârea de a minimiza sau de a elimina irositorii de timp care nu contribuie cu nimic la calitatea vieții sau a muncii tale.

2. Lasă lucruri deoparte; disciplinează-te să folosești e-mailul și mesajele text în mod rapid și eficient, pentru ca apoi să te întorci la treabă.

3. Planifică-ți ședințele, atât pe cele tête-à-tête, cât și pe cele în grup, astfel încât să obții cât mai mult în cel mai scurt timp posibil.

6. Timpul creativ

Am fost dotați cu capacitatea și puterea de a crea imagini dezirabile în minteanoastră și de a le găsi imprimate automat în lumea exterioară a mediului nostru.

John McDonald

Timpul creativ este cel mai important și mai de valoare timp pe care l-aiputea avea vreodată. O simplă idee îți poate schimba viața și te poate facefericit, iar cu cât o pregătești și o planifici mai bine, cu atât este maiprobabil că o vei realiza. Însă creativitatea necesită retragerea din tumultulvieții de zi cu zi pentru a-ți lăsa mintea să funcționeze la nivel superior. Deaceea, timpul creativ necesită o formă diferită de gândire și organizaredecât timpul de lucru sau timpul productiv.

Se spune că fiecare schimbare în viață vine ca rezultat al coliziunii cu o idee nouă. Se pare că există o relație directă între numărul de idei care-ți vin sau la care ești expus și probabilitatea că vei găsi exact ideea corectă, la momentul potrivit, care să îți schimbe complet viața și să te facă bogat.

Se estimează că fiecare persoană are patru idei pe an, fiecare dintre aceste idei având potențialul de a o face milionară dacă ar fi implementată. De câte ori ai văzut pe cineva inventând un produs nou sau un serviciu și ajungând bogat? Spui de fiecare dată: „Am avut și eu ideea asta acum mult timp!“

Foarte adevărat, ai avut-o. La ce bun însă, dacă nu i-ai dat curs? N-ai făcut nimic în această privință. Rezultatul? Aceeași idee i-a mai venit cuiva, care a luat-o-n brațe și a alergat cu ea, a încercat-o, a corectat-o pe parcurs, pentru ca, în final, să o facă să funcționeze la un nivel superior. Ai fi putut face același lucru.

Ideea de un miliard de dolari În iunie 2009 am participat, împreună cu soția și fiica mea, la o întâlnire de o zi cu editura la care publicăm, la sediul acesteia din centrul orașului San Francisco.

Întâlnirea s-a încheiat la ora 17:00. Eram obosiți și abia așteptam să ajungem la hotel.

Însă când am început să mergem pe trotuarele orașului San Francisco am constatat că nu sunt taxiuri. Am tot mers până la o intersecție aglomerată, căutând un taxi și făcând semn cu mâna tuturor taxiurilor care treceau, însă nici unul nu a oprit.

Am continuat să mergem până în fața intrării unui hotel, sperând să prindem un taxi din stația din fața hotelului. Dar stația era goală. Am mers pe jos o jumătate de oră prin traficul aglomerat și încâlcit, de oră de vârf, din San Francisco și n-am găsit nici măcar un taxi care să ne ducă la hotelul nostru.

În cele din urmă, obosiți și flămânzi, ne-am oprit la un restaurant să cinăm. După

cină, ne-am reluat periplul către hotel, aflat la un kilometru și jumătate depărtare, sus, pe unul dintre dealurile din San Francisco. De data aceasta, am găsit un taxi și am reușit să ajungem.

Am aflat mai târziu că industria taxiurilor, cu uniune sindicală, a instaurat ceea ce se numea „perioada de schimbare de tură“. Aceasta este în intervalul orar 17:00–19:00, când toată lumea are nevoie de taxiuri aproape mai mult decât în orice alt moment din zi, când șoferii de taxi merg acasă să cineze. Își sting luminile și refuză să preia clienți în acest interval orar.

Importanța acțiunii

Urmează acum partea cea mai interesantă. În același an, alți patru oameni de afaceri din San Francisco au ieșit de la o întâlnire târzie și au încercat să

găsească un taxi. Au avut aceeași experiență ca noi. N-au găsit nici un taxi,

nicăieri. În cele din urmă s-au văzut și ei nevoiți să meargă pe jos o distanță

considerabilă până la hotel. Au întrebat, exact ca noi: „De ce este imposibil de găsit un taxi la orele de vârf, sau la orice alte ore, într-un oraș atât de mare ca acesta?“

Însă în timp ce eu, soția și fiica mea ne-am întors bombănind morocănoși la hotel, acești oameni de afaceri au decis să pornească o nouă companie care să

răspundă acestei cereri. Ei au văzut în acest aspect o oportunitate de afacere care să rezolve problema indisponibilității taxiurilor. Au denumit compania „Uber“.

Au decis să pună la dispoziția tuturor taxiuri printr-o aplicație simplă pe care o poți descărca gratuit. Astăzi, conceptul Uber a răsturnat lumea. Compania era evaluată, în 2016, la 62,5 miliarde de dolari!

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com