N-am întâlnit însă nici persoane care să fi ajuns în top 20% fără să fi luat acea decizie pentru ca apoi să o susțină cu luni și chiar ani de muncă extrem de asiduă.
Mottoul celui ajuns sus este: „Perseverez până-mi iese!“
Problema societății de astăzi nu este diferența de venit. Este diferența de competențe. Cei plătiți cel mai bine sunt cei care au competențe aflate la mare căutare. Cei plătiți cel mai prost nu au aceste competențe.
Competențele nu se împart însă de către ursitoare, precum norocul, ci se dezvoltă
pe parcursul unor lungi perioade de eforturi răbdătoare, hotărâte.
Continuă să înveți și să te dezvolți
Cei aflați printre primii 20% își folosesc foarte util timpul liber. Continuă să
învețe și să se dezvolte pe tot parcursul carierei lor. Rezultatul este că veniturile le cresc în medie cu 11% pe an. Cu 11% pe an, prin cumulare, venitul se dublează o dată la 6,7 ani.
Aceasta înseamnă că dacă începi la vârsta de 20 de ani și în fiecare an devii din ce în ce mai bun, studiind în medie 10 ore pe săptămână, până la vârsta de 27 de ani vei câștiga de două ori mai mult decât atunci când ai pornit la drum. Până la 34 de ani îți vei dubla din nou venitul și vei câștiga de patru ori mai mult. Vei fi unul dintre cel mai bine plătiți oameni din domeniul tău de activitate.
Dacă vei continua să-ți îmbunătățești performanțele, crescându-ți productivitatea, rezultatele și venitul vor crește cu 11% pe an, deci până la 39 de ani îți vei dubla din nou venitul și vei fi pe drumul cel bun spre prosperitatea personală. Dacă ții pasul pe tot parcursul vieții, până la 40 sau 50 de ani vei fi printre primii 10% sau chiar 1% dintre cei care câștigă bani în lume în ziua de astăzi.
Cei care sunt în top 20% continuă să învețe și să se dezvolte pe tot parcursul carierei. Cei din pătura celor 80% se opresc din învățat și din dezvoltarea de noi competențe de îndată ce stăpânesc cerințele de bază ale jobului lor. Tu din ce categorie faci parte? Din ce categorie vrei să faci parte în următorii ani? Decide astăzi să folosești zece ore din timpul liber în fiecare săptămână pentru a investi în viitor. Va fi una dintre cele mai bune decizii pe care le vei lua.
Exerciții
1. Folosește puterea efectului cumulat în viața ta, prin dobândirea de competențe suplimentare în timpul liber.
2. Decide să te alături primilor 20% cel mai bine plătiți specialiști din domeniul tău de activitate.
3. Află ce fac în timpul lor liber cei care câștigă cel mai mult, pentru a rămâne în frunte, și fă și tu aceleași lucruri, până când acestea devin obiceiuri de gândire și de acțiune.
5. Timpul de lucru
Fii sincer cu tine când stabilești maximumul de care ești capabil. Acesta este celmai înalt ideal al tău.
Dacă faci maximumul, nu poți face mai mult de atât.
H.W. Dresser
Modul în care îți folosești timpul de lucru îți va determina succesul,progresul și venitul la fel de mult, dacă nu mai mult, decât orice alt factor.
Marea tragedie este că majoritatea oamenilor nu lucrează nici pe departeatât cât ar putea.
Nimic nu te poate propulsa mai rapid decât reputația bunelor tale obiceiuri de muncă. Când ești extraordinar de productiv la locul de muncă, atragi din ce în ce mai multe oportunități. Însă unul dintre obstacolele cele mai mari în calea performanței este însăși structura muncii.
Este o vorbă: „La serviciu nu poți termina nici o treabă“.
Motivul este acela că foarte mult din timpul tău este consumat de alte persoane și situații, mai ales dacă lucrezi cu alții în echipă, atât în cadrul companiei, cât și în afara ei. Îți petreci majoritatea timpului răspunzând cerințelor celorlalți.
Cu toate acestea, este esențial să înveți să lucrezi cu și în preajma grupurilor formate din alte persoane, fiecare dintre acestea având puncte forte, cunoștințe și abilități care le completează pe ale tale, astfel că ajutorul și participarea lor îți sunt necesare pentru a-ți face treaba. Rămâne însă întrebarea: cum să reușești să
îți faci treaba la serviciu?
Fii excepțional în privința organizării de bază
Să recapitulăm pe scurt elementele de bază în ceea ce privește folosirea corectă a timpului:
1. Stabilește-ți scopuri și obiective clare. Trebuie să știi exact de ce lucrezi șice anume vrei să obții.
2. Planifică-ți munca în detaliu, pe hârtie. Ai nevoie de planuri detaliate deacțiune, organizate pe secvențe și priorități, pentru ca activitatea să fieproductivă.
3. Stabilește-ți priorități clare pentru sarcinile de lucru. Trebuie să te ocupimereu de activitățile cu valoarea cea mai mare.
4. Muncește tot timpul cât ești la serviciu. Trebuie să înveți cum să teconcentrezi exclusiv asupra unui singur lucru, cel mai important la unanumit moment, și să rămâi concentrat asupra lui până când îl termini.
Acest lucru necesită extrem de multă voință și autodisciplină, dar cumrecompensa este succesul în carieră, efortul chiar merită făcut.
Timpul este un ingredient indispensabil al realizării. Tot ce vrei să faci la serviciu necesită timp. Singurul mod în care poți obține suficient timp pentru a realiza lucruri care îți pot schimba cariera și viața este conservarea timpului pe care altfel l-ai petrece făcând altceva.
Ești înconjurat de oameni și situații care te fac să pierzi timpul și îți subminează
eficiența pe tot parcursul zilei. Doar prin practicarea unor reguli stricte în cadrul
unui program strict de autodisciplină te poți elibera de acești hoți de timp.
Cei șapte mari irositori de timp
În lumea muncii, există șapte mari irositori de timp, stabiliți pe baza a sute de studii și sondaje de opinie. Capacitatea ta de a-i gestiona eficient va determina în mare măsură cât de mult succes poți avea în carieră.
1. Telefonul, e-mailul și mesajele text