"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 3

67

Dacă cererea în declararea nulităţii unui contract de comodat, indiferent dacă

este încheiat pe durată determinată sau nedeterminată, este formulată de comodatar,dreptul ce se tinde a fi protejat prin promovarea cererii nu poate fi evaluat, din momentce comodatarul nu a avut de executat vreo prestaţie susceptibilă de evaluare în favoareacomodantului pe parcursul derulării contractului.

În acest caz, taxa judiciară de timbru aferentă cererii specificate anterior este încuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă, având în vedere că folosul obţinutprin eventuala admitere a cererii este neevaluabil în bani.

Dacă cererea în declararea nulităţii unui contract de comodat încheiat pe durată

determinată este formulată de comodant, acesta tinde să îşi protejeze dreptul de folosinţă

asupra bunului dat în comodat, urmărind, ca efect al nulităţii, restituirea folosinţei bunului.

În acest caz, taxa judiciară de timbru trebuie stabilită potrivit art. 3 alin. (2) lit. a) tezaI cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la contravaloarealipsei de folosinţă a bunului, reprezentată de cuantumul chiriilor practicate pe piaţă înschimbul locaţiunii unui bun similar111, calculate pentru intervalul cuprins între data predăriibunului către comodatar şi data încetării comodatului prin expirarea termenului.

În schimb, în ceea ce priveşte cererea în declararea nulităţii unui contract de comodatîncheiat pe durată nedeterminată, dreptul comodantului ce se tinde a fi protejat prinpromovarea cererii este cu neputinţă de a fi evaluat în integralitate, ci numai până lamomentul înregistrării cererii la instanţă, întrucât cel de-al doilea moment până la carear trebui calculată contravaloarea lipsei de folosinţă a bunului, şi anume data rămâneriidefinitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a declarat nulitatea contractului de comodat,nu este cunoscut la momentul stabilirii taxei judiciare de timbru121•

Ca atare, în ceea ce priveşte cererea în declararea nulităţii unui contract de comodatîncheiat pe durată nedeterminată, dacă este formulată de către comodant, taxa judiciară

de timbru aferentă acesteia trebuie stabilită potrivit art. 3 alin. (2) lit. a) teza I cu trimiterela alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la contravaloarea lipsei defolosinţă a bunului, reprezentată de cuantumul chiriilor practicate pe piaţă în schimbullocaţiunii unui bun similar131, calculate pentru intervalul cuprins între data predării bunuluicătre comodatar şi data înregistrării cererii la instanţă, în condiţiile legii.

Este de menţionat faptul că art. 31 alin. (4) din ordonanţă, potrivit căruia, atuncicând prin cerere se solicită acordarea unor prestaţii succesive, dacă durata existenţeidreptului este nedeterminată, taxa de timbru se calculează la valoare, corespunzătorvalorii prestaţiei anuale, considerăm că nu este incident în ipoteza dată, din moment ceaceastă cerere nu priveşte acordarea unor prestaţii succesive, ci, dimpotrivă, încetareaefectelor produse în baza contractului.

1'1 Instanţa se poate raporta şi la valoarea chiriei convenţionale, în condiţiile în care aceasta arecaracter serios şi nu există alte elemente în dovedirea valorii chiriilor practicate pe piaţă în schimbullocaţiunii unui bun similar.

121 A se vedea, pentru timbrarea cererii în declararea nulităţii unui contract de locaţiune încheiatpe durată nedeterminată, incluzând şi argumente privind excluderea de la aplicare, în acest caz, aart. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă, punctul 4.11.9. din secţiunea §4 a comentariului aferent art. 3

din ordonanţă.

131 Instanţa se poate raporta şi la valoarea chiriei convenţionale, în condiţiile în care aceasta arecaracter serios şi nu există alte elemente în dovedirea valorii chiriilor practicate pe piaţă în schimbullocaţiunii unui bun similar.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com