"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 3

69

data remiterii sumei până la data stabilită pentru restituirea împrumutului. Dacă dobândaremuneratorie constă într-o altă prestaţie decât o sumă de bani, taxa judiciară de timbrutrebuie stabilită prin raportare la valoarea acesteia în măsura în care este evaluabilă în bani.

4.11.12. Cererea în declararea nulităţii absolute sau, după caz, a nulităţii relative aunui contract de rentă viageră

Potrivit art. 2.242 alin. (1) C. civ., prin contractul de rentă viageră o parte, numită

debirentier, se obligă să efectueze în folosul unei anumite persoane, numită credirentier,prestaţii periodice, constând în sume de bani sau alte bunuri fungibile.

În conformitate cu art. 2.243 alin. (1) C. civ., renta viageră poate fi constituită cutitlu oneros, în schimbul unui capital de orice natură, sau cu titlu gratuit şi este supusă,sub rezerva dispoziţiilor capitolului de faţă [capitolul XVII - ,,Contractul de rentă viageră" -

n.n. ], regulilor proprii ale actului juridic de constituire.

Contractul de rentă viageră lovit de nulitate nu mai produce efecte juridice, acesteafiind reprezentate de drepturile şi obligaţiile părţilor.

Ca atare, cu referire la prestaţiile evaluabile în bani afectate de incidenţa sancţiuniinulităţii, reţinem că debirentierul nu mai trebuie să execute obligaţia de plată a ratelor derentă sau, după caz, este îndreptăţit la restituirea acestora, iar credirentierul, în ipotezarentei viagere cu titlu oneros, nu mai trebuie să execute obligaţia vizând capitalul sau,după caz, este îndreptăţit la restituirea acestuia.

În ipoteza în care cererea în declararea nulităţii contractului de rentă viageră esteformulată de către debirentier, indiferent dacă renta viageră a fost constituită cu titlu gratuitsau cu titlu oneros, acesta tinde să îşi protejeze dreptul de creanţă în privinţa ratelor derentă, urmărind, ca efect al nulităţii, restituirea (atunci când a procedat la plata ratelorde rentă) sau, după caz, păstrarea în propriul patrimoniu a sumei de bani ce constituierenta (atunci când nu a procedat încă la plata ratelor de rentă).

În acest caz, taxa judiciară de timbru trebuie stabilită potrivit art. 3 alin. (2) lit. a)teza I cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la cuantumulratelor de rentă (sume de bani), calculate pentru intervalul de timp cuprins între datascadenţei primei rate şi până la data înregistrării cererii la instanţă. Această soluţie seimpune ca urmare a faptului că renta calculată pentru intervalul de timp specificat estesingura sumă cuantificabilă la momentul la care se impune stabilirea cuantumului taxeijudiciare de timbru, data decesului persoanei în raport de care s-a stabilit durata contractuluinefiind cunoscută. Dacă ratele de rentă constau într-o altă prestaţie decât o sumă de bani(bunuri fungibile), taxa judiciară de timbru trebuie stabilită prin raportare la valoareaacesteia în măsura în care este evaluabilă în bani.

În ipoteza în care cererea în declararea nulităţii contractului de rentă viageră esteformulată de către credirentier, dacă renta viageră a fost constituită cu titlu oneros, acestatinde să îşi protejeze dreptul vizând capitalul, urmărind, ca efect al nulităţii, restituirea(atunci când a procedat la executarea obligaţiei privind capitalul) sau, după caz, păstrareaîn propriul patrimoniu a sumei de bani sau a bunului ce constituie capitalul (atunci cândnu a procedat încă la executarea obligaţiei privind capitalul).

70

Art. 3

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În acest caz, taxa judiciară de timbru trebuie stabilită potrivit art. 3 alin. (2) lit. a)teza I cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la cuantumulcapitalului stabilit în schimbul rentei viagere.

În schimb, dacă cererea în declararea nulităţii contractului de rentă viageră esteformulată de către credirentier, iar renta viageră a fost constituită cu titlu gratuit, taxajudiciară de timbru este în cuantum fix de 20 de lei, potrivit dispoziţiilor art. 27 din ordonanţă,întrucât dreptul ce se tinde a fi protejat prin promovarea cererii nu poate fi evaluat, dinmoment ce credirentierul nu a avut de executat vreo prestaţie susceptibilă de evaluareîn favoarea debirentierului pe parcursul derulării contractului.

În conformitate cu art. 29 alin. (1) lit. c) din ordonanţă, sunt scutite de la plata taxeijudiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac,ordinare şi extraordinare, referitoare la obligaţiile legale şi contractuale de întreţinere,inclusiv acţiunile în constatarea nulităţii, în anularea, rezoluţiunea sau rezilierea contractuluide întreţinere.

Prin urmare, cererea în declararea nulităţii absolute sau, după caz, a nulităţii relativea unui contract de întreţinere111 este scutită de la plata taxei judiciare de timbru.

4.11.13. Cererea în declararea nulităţii absolute sau, după caz, a nulităţii relative aunui legat

Potrivit art. 986 C. civ., legatul este dispoziţia testamentară prin care testatorulstipulează ca, la decesul său, unul sau mai mulţi legatari să dobândească întregul săupatrimoniu, o fracţiune din acesta sau anumite bunuri determinate.

În ipoteza declarării nulităţii absolute sau, după caz, a nulităţii relative a unui legat,acesta nu îşi mai produce efectele juridice şi, ca atare, nu mai operează transmisiuneasuccesorală către legatar a patrimoniului, a unei fracţiuni de patrimoniu sau a unor bunurideterminate ce au aparţinut testatorului.

Taxa judiciară de timbru aferentă cererii în declararea nulităţii absolute sau, după

caz, a nulităţii relative a unui legat se stabileşte potrivit art. 3 alin. (2) lit. a) teza I cutrimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la valoarea folosuluipatrimonial pe care reclamantul l-ar realiza, direct sau indirect, prin hotărârea judecătorească

în eventualitatea admiterii integrale a cererii.

De exemplu, dacă reclamantul, unic moştenitor legal al defunctului, a solicitat, princererea de chemare în judecată, declararea nulităţii absolute totale a legatului cu titluparticular având ca obiect dreptul de proprietate asupra unei construcţii, taxa judiciară detimbru aferentă acesteia se stabileşte potrivit art. 3 alin. (2) lit. a) teza I cu trimitere la alin. (1)al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la valoarea construcţiei indicată de reclamant,potrivit art. 31 alin. (2) din acelaşi act normativ; această valoare poate fi reprezentată devaloarea de circulaţie, valoarea impozabilă sau, după caz, valoarea orientativă cuprinsă îngrilele notariale, apreciată la data înregistrării cererii la instanţă. Astfel, în eventualitateaadmiterii integrale a cererii, reclamantul ar realiza, prin hotărârea judecătorească, un folos1'1 Potrivit art. 2.254 alin. (1) C. civ., prin contractul de întreţinere o parte se obligă să efectuezeîn folosul celeilalte părţi sau al unui anumit terţ prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii pentru oanumită durată.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com