"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 3

73

În măsura în care, în mod incorect, reclamantul a dedus judecăţii o cerere cudouă capete - primul având ca obiect „constatarea rezoluţiunii de drept sau unilateralea unui act juridic" şi cel de-al doilea având ca obiect restituirea prestaţiei pe care acestaa executat-o faţă de pârât în temeiul respectivului act juridic -, în opinia noastră, primulcapăt de cerere se timbrează potrivit art. 3 alin. (2) lit. b) cu trimitere la art. 3 alin. (1)din ordonanţă, iar al doilea capăt de cerere este scutit de taxă judiciară de timbru, însă

nu în temeiul art. 3 alin. (2) lit. a) teza a li-a, ci al art. 34 alin. (1) din acelaşi act normativ,interpretat a contraria, cele două capete de cerere având aceeaşi finalitate, şi anumerestituirea prestaţiei; art. 3 alin. (2) lit. a) teza a li-a din ordonanţă este incident numaiîn ipoteza în care cererea vizând restituirea prestaţiei este accesorie celei în declararearezoluţiunii judiciare, iar nu unei cereri în constatare timbrabile potrivit art. 3 alin. (2)lit. b) din acelaşi act normativr11•

Nu negăm, desigur, posibilitatea judecătorului de a solicita lămuriri suplimentarereclamantului, în sensul de a indica dacă rezoluţiunea de drept este pretinsă sub formaunei cereri în justiţie sau dacă aceasta constituie numai cauza juridică a unicii cereri avândca obiect restituirea prestaţiei.

În al doilea rând, având în vedere că sancţiunea rezoluţiunii actului juridic patrimonialproduce aceleaşi efecte juridice precum sancţiunea nulităţii absolute sau relative aacestuia, valoarea folosului patrimonial ce s-ar obţine, direct sau indirect, în patrimoniultitularului cererii în rezoluţiune, în eventualitatea admiterii integrale a acesteia prin hotărârejudecătorească, va fi aceeaşi ca în cazul admiterii unei cereri privind declararea nulităţiiabsolute sau relative a respectivului act.

Pentru acest considerent, taxa judiciară de timbru aferentă cererii în rezoluţiuneaactului juridic patrimonial se stabileşte potrivit regulilor aplicabile timbrării cererii îndeclararea nulităţii absolute sau relative a acestuiar21•

De asemenea, aceleaşi reguli de timbrare sunt aplicabile şi cererilor în revocareaunui act juridic patrimonial, revocarea constituind, în aceste cazuri, o aplicaţie particulară

a cererii în rezoluţiune; de pildă, se încadrează în categoria în discuţie cererea în revocareadonaţiei sau a legatului pentru ingratitudine ori pentru neexecutarea culpabilă a sarcinii.

În ceea ce priveşte însă cererea în rezilierea unui act juridic patrimonial, având învedere că sancţiunea rezilierii produce efecte juridice diferite faţă de sancţiunea rezoluţiuniiunui act juridic cu executare dintr-o dată şi faţă de sancţiunea nulităţii unui act juridic cuexecutare succesivă, se impune o analiză distinctă a regimului juridic aplicabil timbrăriiacestei cereri.

În conformitate cu art. 1.554 alin. (3) C. civ., contractul reziliat încetează doar pentruviitor. Acest text legal nu indică însă, în mod expres, momentul de la care se produc efectelerezilierii odată ce aceasta a fost declarată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

111 Ca atare, nu suntem de acord cu opinia exprimată în doctrină (O. MURARIU, op. cit., p. 171),potrivit căreia: ,,Neexistând scutire de timbraj pentru restitutio in integrum u rmare a declarăriirezoluţiunii unilaterale a contractului, reclamantul va trebui să achite taxă judiciară de timbru atâtpentru petitul privind constatarea legalităţii rezoluţiunii unilaterale extrajudiciare, cât şi pentrupetitul privind repunerea părţilor în situaţia anterioară".

121 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 4.11. din secţiunea §4 a comentariului aferent art. 3

din ordonanţă.

74

Art. 3

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

în opinia noastră, sancţiunea rezilierii jud iciare îşi produce efectele juridice, condi­

ţionat, desigu r, de rămânerea definitivă a hotă rârii judecătoreşti de admitere a cererii înreziliere, începând cu data intervenirii faptului care justifică aplicarea acestei sancţiuni civile,fără a afecta prestaţiile executate înainte de această dată11l. Faptul ca re justifică aplicareaacestei sancţiuni civile constă în neexecutarea însemnată a obligaţiilor contractuale sauîn neexecuta rea de mică însemnătate, însă cu caracter repetat, a acestora12l.

Argu mentu l pentru ca re considerăm că sa ncţiunea rezilierii judiciare, declarată

prin hotă râ re judecătorească defi nitivă, îşi produce efectele juridice începând cu dataintervenirii faptului care justifică aplicarea acestei sancţiuni civile, iar nu începând cu datarămânerii definitive a hotă rârii judecătoreşti de admitere a cererii în reziliere, decu rge dininterpretarea art. 1.516 alin. (2) pct. 1 şi 2 şi art. 1.549 alin. (1) C. civ.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com