"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 4

95

este cea declarată de reclamant în cerere, potrivit art. 31 alin. (2) din ordonanţă, valoareafiind cea de circulaţie; în cazul bunurilor imobile, valoarea acestora este cea prevăzută

de art. 31 alin. (3) din ordonanţă, şi anume valoarea impozabilă sau, după caz, valoareaorientativă din grilele notariale, pentru construcţii, şi valoarea orientativă din grilelenotariale, pentru terenuri111, cererea în discuţie fiind o cerere reală.

În ceea ce priveşte cererea având ca obiect un drept de superficie, ,,valoarea bunuluiasupra căruia poartă dezmembrământul" este valoarea terenului asupra căruia este edificată

construcţia, acesta fiind obiectul dreptului de superficie.

În ceea ce priveşte cererea având ca obiect un drept de servitute, art. 4 alin. (2)teza a li-a din ordonanţă prevede faptul că taxa judiciară de timbru se calculează prinraportare la 20% din valoarea imobilului asupra căruia se solicită constituirea servituţii.

Cele specificate pentru ipoteza cererilor ce au ca obiect un alt dezmembrământ aldreptului de proprietate îşi păstrează valabilitatea şi în ceea ce priveşte această cerere, cusingura deosebire că, dacă în privinţa celorlalte acţiuni cota de 20% se aplică la valoareaîntregului bun asupra căruia poartă dezmembrământul, la cererea în discuţie ea se aplică

numai la valoarea imobilului asupra căruia se solicită constituirea servituţii.

Exemplificând, dacă reclamantul a solicitat, prin cererea de chemare în judecată,înscrierea în cartea funciară a unei servituţi de trecere pe o suprafaţă de 50 m.p. dintr-unteren în suprafaţă totală de 1.000 m.p., drept dobândit prin uzucapiune, taxa judiciară detimbru aferentă acesteia se stabileşte potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă la o valoarerezultată din aplicarea cotei de 20% asupra valorii orientative din grilele notariale a terenuluiîn suprafaţă de 50 m.p., grila notarială fiind aceea din anul înregistrării cererii la instanţă

sau, după caz, din anul anterior, dacă grilele notariale nu au fost încă întocmite pentruanul înregistrării cererii la instanţă.

Totodată, apreciem că numai în ipoteza unei cereri privind o servitute evaluabilă

în bani taxa judiciară de timbru aferentă acesteia se stabileşte potrivit art. 4 alin. (2) dinordonanţă; în ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru aferentă unei cereri confesorii privindo servitute neevaluabilă în bani, cum este servitutea de vedere, taxa judiciară de timbruaferentă acesteia, în opinia noastră, este în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă.

De asemenea, considerăm că cererile prin care se urmăreşte valorificarea limitelorlegale ale dreptului de proprietate (de pildă, cererea în recunoaşterea dreptului legal detrecere) se impun a fi timbrate tot potrivit art. 4 alin. (2) din ordonanţă.

Astfel, limitele legale ale dreptului de proprietate sunt, în accepţiunea vechiuluiCod civil, servituţi legale şi naturale şi produc aceleaşi efecte juridice şi sub imperiul nouluiCod civil, chiar dacă nu mai sunt catalogate drept servituţi.

Exemplificând, dacă reclamantul a solicitat, prin cererea de chemare în judecată,constituirea unui drept de trecere pe o suprafaţă de 10 m.p. dintr-un teren în suprafaţă

totală de 2.000 m.p., taxa judiciară de timbru aferentă acesteia se stabileşte potrivit art. 3

alin. (1) din ordonanţă la o valoare rezultată din aplicarea cotei de 20% asupra valoriiorientative din grilele notariale a terenului în suprafaţă de 10 m.p., grila notarială fiindaceea din anul înregistrării cererii la instanţă sau, după caz, din anul anterior, dacă grilelenotariale nu au fost încă întocmite pentru anul înregistrării cererii la instanţă.

111 Pentru terenuri, potrivit legislaţiei fiscale, nu se stabileşte valoare impozabilă. A se vedea,Pentru dezvoltări, secţiunea §7 a comentariului aferent art. 31 din ordonanţă.

96

Art. 4

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com