"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. ă

119

Dacă bunul cuprins în masa partajabilă este bun imobil - teren, art. 31 alin. (3)teza I din ordonanţă nu este aplicabil, întrucât pentru terenuri, potrivit legislaţiei fiscale,nu se stabileşte valoare impozabilăI1I, astfel încât evaluarea acestuia se face oricum prinraportare la grilele notariale cuprinzând valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare.

Modalitatea de timbrare a căilor de atac în materia partajului judiciar, atunci cândprin motivele de apel s-a criticat doar valoarea bunului supus partajării, a constituit obiectde practică judiciară neunitară121.

Noul act normativ în materie de taxe de timbru nu mai conţine norma existentă

în Legea nr. 146/1997, potrivit căreia, în cazul partajului judiciar, dacă părţile contestauvaloarea bunurilor de împărţit, taxa de timbru se datora de titularul cererii la valoareacontestată în condiţiile art. 2 alin. (1) din lege.

În acest context, apreciem că, în caz de contestare a valorii bunurilor supuse partajării,indicată de reclamant prin cererea principală, pârâtul, care critică o atare valoare, nudatorează taxă judiciară de timbru.

Pârâtul, dar şi reclamantul au posibilitatea declarării căii de atac a apelului împotrivahotărârii de partaj, în măsura în care materialul probatoriu administrat în faţa primeiinstanţe nu a fost de natură să îi confirme valoarea indicată.

Prin contestarea valorii bunului partajabil, partea tinde la obţinerea unui drept, şianume la acela de a primi de la cealaltă parte o suită într-un cuantum mai mare sau de aachita o suită într-un cuantum mai mic.

În aceste condiţii, apreciem că cererea de apel declarată împotriva unei hotărârijudecătoreşti pronunţate în materia partajului judiciar, atunci când, prin motivele de apel,se critică doar valoarea bunului supus partajării, se timbrează cu 50% din taxa judiciară

de timbru la valoarea contestată, potrivit art. 23 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013,taxa judiciară de timbru la valoarea contestată urmând a fi stabilită potrivit art. 3 alin. (1)din ordonanţă.

6.4. Contestarea modalităţii de realizare a partajului

Modalitatea de realizare a partajului (împărţire în natură, atribuire sau vânzare)nu constituie obiectul unei cereri în justiţie distincte de cererea privind partajul judiciar.

Pentru reclamantul care a formulat cererea de partaj, modalitatea de realizare apartajului constituie o detaliere a obiectului acestei cereri; ca atare, cererea sa nu esteconstituită din două capete, unul având ca obiect partajul, şi altul având ca obiect modalitateade realizare a partajului; unica cerere de partaj se timbrează cu o taxă judiciară în cuantumde 3% din valoarea masei partajabile, potrivit art. 5 lit. f) din ordonanţă.

Pentru pârâtul ce a fost acţionat în judecată printr-o cerere de partaj, modalitateade realizare a partajului, pretinsă de acesta, constituie o apărare de fond, atunci când estedistinctă de cea solicitată de către reclamant, sau o achiesare, atunci când coincide cu111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §7 a comentariului aferent art. 31 din ordonanţă.

121 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile ale curţilorde apel - Curtea de Apel laşi, 7-8 mai 2015; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ul www.inm-lex.ro;punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat de D.N. THEOHARI şi esteexpus în cadrul prezentei lucrări; participanţii la întâlnire şi-au însuşit, în unanimitate, soluţia expusă

în punctul de vedere al I.N.M.

120

Art. 5

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

cea solicitată de către reclamant; ca atare, pârâtul nu trebuie să deducă spre soluţionareo atare pretenţie de realizare a partajului printr-o cerere reconvenţională.

Prin urmare, în cazul dat, pârâtul nu datorează taxă judiciară de timbru. În măsuraîn care acesta solicită o modalitate de realizare a partajului, distinctă de cea pretinsă decătre reclamant, prin intermediul unei „cereri reconvenţionale", pe care o şi timbrează,instanţa ar trebui să procedeze la calificarea corectă a actului de procedură din cererereconvenţională în întâmpinare.

Ulterior acestei calificări, pârâtul este îndreptăţit la restituirea taxei judiciare detimbru, în temeiul art. 45 alin. (1) lit. a) din ordonanţă, cu respectarea dispoziţiilor legaleimpuse de acest articol şi de Ordinul comun al ministrului finanţelor publice şi al ministruluidezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. l.918/2013/65/2014 pentru aprobareaProcedurii de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbruI11.

6.5. Contestarea includerii unui bun în masa partajabilă

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com