"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

124

Art. 5

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Însă, în cazul analizat, cererea de chemare în judecată este alcătuită din trei capete,şi anume:

primul capăt de cerere are ca obiect stabilirea cotei-părţi ce revine fiecărui soţ, pebaza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilorcomune, şi se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivit art. 5 alin. (1)lit. b) din ordonanţă;

al doilea capăt de cerere are ca obiect constatarea bunurilor comune dobânditeîn timpul căsătoriei şi se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 3% din valoareabunurilor supuse împărţelii, potrivit art. 5 alin. (1) lit. a) din ordonanţă;al treilea capăt de cerere are ca obiect partajul bunurilor comune dobândite întimpul căsătoriei şi se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 3% din valoarea maseipartajabile, potrivit art. 5 alin. (1) lit. f) din ordonanţă.

Având în vedere formularea, în cadrul aceleiaşi cereri, a mai multor capete timbra bilecu câte o taxă judiciară de 3% din valoarea masei partajabile, devine incident art. 5 alin. (2)din ordonanţă, astfel încât întreaga cerere se timbrează cu o singură taxă judiciară încuantum de 5% din valoarea masei partajabile.

În schimb, apreciem că, în ipoteza în care din dovada coproprietăţii rezultă că bunula fost dobândit de către ambii soţi (de exemplu, cazul în care ambii soţi figurează în calitatede cumpărători ai bunului în cuprinsul unui contract de vânzare), reclamantului nu îi maiincumbă obligaţia formulării şi a capătului de cerere suplimentar având ca obiect stabilireabunurilor supuse împărţelii, din moment ce acestea rezultă din dovada respectivă, nefiindnecesară o judecată a instanţei pentru stabilirea lor.

În acest caz, calitatea de bun comun constituie parte a cauzei juridice a cererii departaj, iar nu obiect al acesteia, motiv pentru care şi instanţa ar trebui să stabilească o atarecalitate în cuprinsul considerentelor hotărârii judecătoreşti, iar nu al dispozitivului acesteia.

Aşadar, cererea de chemare în judecată este alcătuită din două capete, şi anume:primul capăt de cerere are ca obiect stabilirea cotei-părţi ce revine fiecărui soţ, pebaza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilorcomune, şi se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivit art. 5 alin. (1)lit. b) din ordonanţă;

al doilea capăt de cerere are ca obiect partajul bunurilor comune dobândite întimpul căsătoriei şi se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 3% din valoarea maseipartajabile, potrivit art. 5 alin. (1) lit. f) din ordonanţă.

6.9. Cererea având ca obiect regularizarea datoriilor comune dintre soţil1lPotrivit art. 355 alin. (1) C. civ., la încetarea comunităţii, aceasta se lichidează prinhotărâre judecătorească sau act autentic notarial.

111 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel - Curtea de Apel Oradea, 6-7 iunie 2019; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ulwww.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat deD.N. THEOHARI şi este expus în cadrul prezentei lucrări; în majoritate, participanţii la întâlnire şi-auînsuşit soluţia expusă în opinia I.N.M.; în minoritate, a fost exprimată şi opinia potrivit căreia lastabilirea taxei de timbru aferente cererii având ca obiect regularizarea datoriilor comune ale soţilorsunt aplicabile dispoziţiile art. 5 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 80/2013.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com