"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

dacă obiectul executării silite contestate nu este evaluabil în bani, contestaţia laexecutare silită se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei;dacă obiectul executării silite contestate este evaluabil în bani, contestaţia la executaresilită se timbrează cu o taxă judiciară calculată, potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă, lavaloarea bunurilor a căror urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit, cândacest debit este mai mic decât valoarea bunurilor urmărite; taxa aferentă acestei contestaţiinu poate depăşi suma de 1.000 de lei, indiferent de valoarea contestată.

Criteriul avut în vedere de legiuitor la stabilirea taxei judiciare de timbru aferentecontestaţiei la executare potrivit art. 10 alin. (2) din ordonanţă este acela al caracteruluievaluabil în bani sau nu al obiectului executării silite, iar nu al obiectului contestaţiei laexecutare.

În opinia noastră, art. 10 alin. (2) din ordonanţă reglementează timbrarea contestaţiilorla executarea silită propriu-zisă (contestaţie împotriva executării silite înseşi şi contestaţieîmpotriva actelor de executare), acesta fiind motivul pentru care taxa judiciară de timbruipoteza admiterii unei asemenea cereri, că instanţa a acordat mai mult sau altceva decât ceea cecontestatorul a cerut, având în vedere că acesta chiar a invocat respectivele motive de nelegalitateîn cuprinsul cererii, aspectul în discuţie fiind unul exclusiv de calificare; de altfel, în lipsa uneiasemenea calificări, contestatorul, prin solicitarea de anulare a unui act de executare, în condiţiileîn care motivele invocate privesc, de fapt, anularea executării silite înseşi, eludează termenul deformulare a contestaţiei la executare, prevalându-se de art. 715 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., în loculpct. 3 al aceluiaşi text legal.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. IO

207

este stabilită în funcţie de caracterul evaluabil în bani sau nu al obiectului executării silitecontestate.

În al doilea rând, dacă obiectul contestaţiei la executare este neevaluabil în bani,indiferent dacă executarea silită este evaluabilă în bani sau nu, apreciem că aceasta setimbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă.

Prin urmare, se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivitart. 27 din ordonanţă, următoarele contestaţii la executare:

ca regulă, contestaţia împotriva încheierilor executorului judecătoresc [art. 712

alin. (1) teza I C. proc. civ.]; de pildă, contestaţia împotriva încheierii executorului judecătorescde suspendare, amânare sau încetare a executării silite se timbrează în modul arătat;În schimb, în opinia noastră, contestaţia împotriva încheierii executorului judecătorescde stabilire a cheltuielilor de executare [art. 670 alin. (4) C. proc. civ.111] se timbrează potrivitart. 10 alin. (2) tezele I şi a li-a din ordonanţă, întrucât, în acest caz, obiectul contestaţiei laexecutare este evaluabil în bani, iar executarea silită a cheltuielilor de executare presupuneo executare silită indirectă, această încheiere constituind titlu executoriu pentru creditor,potrivit art. 670 alin. (6) C. proc. civ.121

contestaţia împotriva refuzului executorului judecătoresc de a efectua o executaresilită sau de a îndeplini un act de executare silită [art. 712 alin. (1) teza a li-a C. proc. civ.];contestaţia vizând lămurirea înţelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu

[art. 712 alin. (2) C. proc. civ.];

contestaţia împotriva încheierii de încuviinţare a executării silite [art. 712 alin. (3)C. proc. civ.].

Nu considerăm că aceste contestaţii la executare se timbrează cu o taxă judiciară

în cuantum de 100 de lei, potrivit art. 10 alin. (2) teza a III-a din ordonanţă, pentru că, încazul lor, obiectul executării silite poate fi evaluabil în bani (de pildă, în cazul executăriisilite indirecte); în ipoteza acestora, ceea ce nu este evaluabil în bani este obiectul însuşial contestaţiei la executare.

În al treilea rând, în ceea ce priveşte timbrarea contestaţiilor la executare în ipotezaîn care obiectul executării silite contestate este evaluabil în bani, se observă că art. 10

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com