"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

220

Art. IO

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013, iar, într-oaltă opinie, se apreciază că cererea se timbrează cu o taxă judiciară stabilită la valoareacreanţei creditorului, pretinsă prin cerere, potrivit art. 3 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Potrivit art. 790 alin. (1) C. proc. civ., dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiilece îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze sumă

urmări bilă, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemnezesau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validăriipopririi. Alin. (4) al aceluiaşi articol prevede că, dacă din probele administrate rezultă că

terţul poprit îi datorează sume de bani debitorului, instanţa va da o hotărâre de validare apopririi, prin care îl va obliga pe terţul poprit să îi plătească creditorului, în limita creanţei,suma datorată debitorului, iar, în caz contrar, va hotărî desfiinţarea popririi.

În conformitate cu art. 792 alin. (2) C. proc. civ., după validarea popririi, terţul popritva proceda, după caz, la consemnarea sau plata prevăzută la art. 787 din acelaşi cod, înlimita sumei determinate expres în hotărârea de validare; în caz de nerespectare a acestorobligaţii, executarea silită se va face împotriva terţului poprit, pe baza hotărârii de validare,în limita sumei ce trebuia consemnată sau plătită.

În opinia noastră, taxa judiciară de timbru aferentă cererii de validare a popririise stabileşte potrivit art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, raportat la valoarea creanţeipretinse terţului poprit în cuprinsul acestei cereri spre a fi plătită creditorului popritor111,pentru următoarele considerente:

art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013, potrivit căruia orice alte acţiuni sau cereri neevaluabileîn bani, cu excepţia celor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii, se taxează

ci îşi extrage întregul conţinut din titlul executoriu iniţial şi, eventual, din procesul-verbal de cheltuielial executorului, care este, de asemenea, titlu executoriu, fiind emis în cadrul unei executări dejaîncuviinţate de instanţă. De asemenea, de multe ori, validarea popririi are loc pentru o sumă maimică decât debitul pretins de creditorul urmăritor de la debitor.

În al doilea rând, dacă s-ar accepta timbrarea la valoare a acestei cereri, creditorul însuşi,terţul poprit şi debitorul (care poate să nu fie de conivenţă cu terţul poprit) ar suporta diferit, darla fel de împovărător, sarcina acestei taxe. Creditorul, pentru că trebuie să o avanseze, urmând ao include cheltuielilor de judecată la care va fi obligat terţul poprit. Acesta din urmă, pentru că vatrebui să o achite, fiind ţinut de titlul astfel emis împotriva sa. Nu în ultimul rând, debitorul însuşi vaputea fi obligat la această taxă de către terţ, în măsura în care cel din urmă se va întoarce împotrivasa pentru recuperarea sumelor achitate în contul popririi validate.

În al treilea rând, validarea popririi se doreşte o cale procedurală eficientă şi efectivă prin carecreditorul să poată pretinde creanţa sa şi de la alte persoane care, în mod culpabil, nu execută obligaţiileimpuse de executorul judecătoresc. O taxă de timbru la valoarea creanţei, în cazul acestor cereri, maiales dacă suma executată este semnificativă, poate constitui o veritabilă piedică la exercitarea acesteicăi procedurale. Or, art. 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului garantează şi celeritateaşi caracterul eficient şi efectiv al executării silite. Prin urmare, o astfel de taxă nu poate fi justificată

nici prin prisma dispoziţiilor Convenţiei şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului. Prinurmare, până la o adaptare a legislaţiei la necesitatea de reglementare sesizată, apreciem că soluţiaaplicării art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013 este varianta cea mai rezonabilă şi echitabilă, dar şi în spiritulsimplificării procedurii de executare silită".

111 În acelaşi sens, a se vedea R. DAN, M. IVANCIUC, op. cit., p. 43-44. Autorii au susţinut următoarele:

,,În esenţă, aspectul care trebuie lămurit şi care, odată elucidat, aduce cu sine o soluţie şi în ce priveşte

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com